De favorieten van The Messy Chef
Jelle Beeckman, de jonge vader die deze week op de cover van ons magazine blinkt, heeft behalve een schattig nieuw mensje ook een kookboek op de wereld gezet. Daarin brengt hij een ode aan het normale leven én aan het koken zoals gewone mensen dat doen. En hier laat hij ons mee proeven van zijn drie favoriete recepten.
“Gewoon lekker normaal koken, da’s al gek genoeg”, vindt Jelle Beeckman. Dat blijkt ook al ruim drie jaar uit wat hij deelt op zijn foodblog als The Messy Chef. Geen extravagante tuintaferelen, galaoutfits, blinkend bestek en servetten van satijn op tafel, maar het leven zoals het meestal tenminste is. Herkenbare gerechten waar zijn generatie, de Samsongeneratie, mee opgroeide. Simpel, met hier en daar eens een rare, verrassende kronkel. Nostalgie, aangepast aan de huidige tijdgeest en trends.
Vol-au-vent aan ‘t spit
Dit heb je nodig voor 2 tot 4 personen
1 kip aan ‘t spit met braadjus
1 el hoeve- of bakboter
200 g paddenstoelenmengeling
1 teen look
100 g bloem
500 ml water
100 ml melk
Ÿ kippenbouillonblokje
100 ml room
paar takjes peterselie
peper
oe citroen
Zo maak je het:
Giet de braadjus in een pan samen met een klontje boter. Bak de paddenstoelen samen met de geperste look en haal ze uit de pan. Hou het vet in de pan.
Voeg nog een klein klontje boter toe en roer de bloem eronder tot het mengsel droog is en naar koekjes ruikt.
Voeg water en melk toe, verkruimel het bouillonblokje erbij en roer met een klopper zodat je geen brokjes hebt. Laat de saus indikken op een zacht vuur en werk af met de room.
Haal de kip van de beentjes en doe de stukken in de saus samen met de paddenstoelen. Haal de pot van het vuur en werk af met peterselie, peper en een paar druppels citroensap.
Spaghetti met gegrilde groenten
Dit heb je nodig voor 2 personen:
1 langwerpige sjalot
oe venkel
paar jonge wortelen
olijfolie
peper en zout
handjevol kerstomaatjes
2 el hoeveboter (geen bakboter), gezouten
1 teen look
paar blaadjes salie
250 g spaghetti
1 bol mozzarella
Zo maak je het:
Zet de oven op 200 °C.
Snij de sjalot in tweeën en verwijder de pel. Snij de halve venkel doormidden en dan in dunne ringen. Verwijder het groen van de wortelen en snij ze doormidden. Meng wat olijfolie onder de groenten, kruid met peper en zout en leg alles in een grote ovenschaal. Zet 20 minuten in de oven, voeg dan de tomaatjes toe en zet nog eens 10 minuten in de oven.
Smelt de boter samen met een volledige teen look in een pannetje op een zacht vuur tot de boter lichtbruin wordt. Voeg een 5-tal blaadjes salie toe. Haal het pannetje van het vuur.
Kook de spaghetti. Giet af en doe de spaghetti rechtstreeks bij de groenten in de ovenschaal. Voeg de salieboter toe en werk af met de mozzarella.
Pulled mushroom burger
Dit heb je nodig voor 2 broodjes:
2 el honing (of maple syrup)
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl lookpoeder (of 1 teen)
chilipoeder of cayennepeper (naar wens)
1 el tomatenpuree
2 el ketchup
oe citroen
100 ml groentebouillon
1 wortel
ijsbergsla
witte kool
1 el zure room
1 el honing
2 burgerbroodjes
250 g oesterzwammen
Zo maak je het:
Begin met de saus. Doe twee lepels honing of maple syrup in een kleine steelpan. Voeg paprikapoeder, look en cayennepeper toe en laat bijna karamelliseren.
Doe de tomatenpuree en ketchup erbij, laat even meebakken en blus met het sap van een halve citroen en de groentebouillon. Laat zachtjes inkoken.
Rasp de wortel. Snij de ijsbergsla en de kool erg fijn. Doe ze in een mengkom samen met een lepeltje zure room en een lepel honing.
Scheur de oesterzwammen in reepjes. Kruid met peper en zout en bak krokant aan in een pan. Voeg de saus toe en haal van het vuur.
Gril de broodjes en beleg ze met de oesterzwammen en daarna met de groenten.
Tips
Whiskey of rum in huis? Voeg gerust een scheutje toe aan de saus voor extra smaak (bij stap 2).
Je kan op exact dezelfde wijze een snelle pulled chicken burger maken.
The Messy Chef
In zijn eerste kookboek serveert The Messy Chef gerechten die gemakkelijk en snel klaar zijn, met eenvoudige ingrediënten. Afgekruid met een dosis humor en herkenbare verhalen geeft dit boek niet alleen kookinspiratie, het is ook gewoon leuk om te lezen.
‘The Messy Chef’, Jelle Beeckman, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 191 blz., 24,99 euro.
www.themessychef.be
Koken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier