Daten in tijden van social distancing

Redactie KW

Dat daten in ‘normale’ tijden al een fikse onderneming kan zijn, mag geen geheim wezen. Tel daar covid-19 en een ontregelde samenleving bij, en de vrees om nooit die significant other te vinden is best begrijpelijk. Toch kruipt liefde waar ze niet gaan kan, ook in volle lockdown. Maar hoe doe je dat dan, daten in tijden van corona? Hoe zorg je ervoor dat afspraakjes niet aan broodnodige onschuld inboeten door die opgelegde

afstand en overheersende besmettingsangst?

“Onze huidhonger is zo’n primaire nood, dat ik vermoed dat we deze angst snel zullen overwinnen.” Aan het woord is klinisch psycholoog en relatietherapeut Chloé De Bie en zij ziet het rooskleurig in. “Meer zelfs, ik ga ervan uit dat de singles die voor corona het wat gehad hadden met daten, zich mogelijk nu weer bereid voelen. Dus de interesse om prince of princess charming te vinden, stijgt.”

Een mening die ik, als single, helemaal kan bijtreden. Want na twee maanden van lockdown, lopen de gesprekken met mijn muren, op zijn zachtst gezegd, niet meer zo soepel. Ik mis interactie, geknuffel en sociale uitdagingen. Geflirt, oogcontact, spanning en opbouw. Ik ben een zelfstandige vrouw die haar plan kan trekken, maar deze pandemie heeft me wel doen beseffen dat het leven kort kan zijn en ik met meer openheid tegenover anderen mag staan. Een partner in crime, daar heb ik nu meer dan ooit nood aan.

Flexibel swipen

Bij gebrek aan cafés en feestjes zoekt de medemens zijn connectie met dating apps. Exacte cijfers ontbreken, maar het lijkt erop dat Tinder het goed doet. Toch voelde ik de afgelopen weken níét altijd de nood om te beginnen swipen, het ontbrak me namelijk aan perspectief. Want wat als de onlinevonk overslaat? Hou je je gevoelens dan voor onbeperkte tijd op stok? Of maak je toch de oversteek en waag je je aan een risicovol potje corona-kussen?

Ik legde mijn oor te luisteren bij onlinevriend Ruben: “Ik zou absoluut op date gaan met iemand die ik interessant vind. Dat heeft corona niet veranderd en het zál het nooit veranderen. Interessante mensen zijn altijd leuk om te ontmoeten. Ik ben niet echt de persoon van het onlinedaten, maar als dit momenteel een van de enige opties is om iemand nieuw te ontmoeten, dan wil ik best flexibel zijn.”

Het is nu ideaal om iemand op een rustige manier te leren kennen

En flexibiliteit lijkt me hier wel hét codewoord. Deze periode vraagt om aanpassing en inventiviteit. Laten we, in volle aanvaarding van de situatie, onze angsten wegleggen, verlamming opheffen en met borst vooruit het daten tegemoet gaan! “Het zal geen zomer worden zoals vorig jaar, maar we kunnen tegen dan hopelijk wél onze beste vrienden en familie weer ontmoeten, en wie weet hier en daar nog iemand anders”, zegt Ruben. Zijn realistische maar positieve instelling boezemt me moed en vertrouwen in. De ondertussen legendarische woorden ‘gezond verstand’ blijven van tel, maar mogen ons niet in de weg staan om contacten te leggen, in alle veiligheid natuurlijk, maar vooral in goed vertrouwen.

Ook relatietherapeute Chloé ziet het hoopvol: “Ik geloof in de liefde. Wat ik wel altijd aan singles zeg, is dat de liefde niet plots zal aanbellen aan je deur. Je moet zelf actief aan de slag, blijf niet bij de pakken zitten.” En gelijk heeft ze! Als het mijn persoonlijke wens zou zijn om een degelijke partner te vinden en weg te stappen van foute potjes gerammel, dan onderneem ik het actie. Niets komt zomaar aangevlogen, zeker nu niet. En dus verdiep ik me in potentiële datingideetjes om af te spreken in tijden van corona zo oprecht en plezierig mogelijk te maken.

De tips van Sabine

Even wat originaliteit aan de dag leggen en bekijken wat wél kan, dus. Ik ontdekte alvast volgende opties:


1. Doe aan online-speeddaten. Verschillende datingsites, zoals Dare to Date of Happy match organiseren dezer dagen extra speeddating-momentjes. Met de snelheid en de voordelen van de echte versie, maar dan veilig en wel van achter je computerscherm.


2. Of waag je aan onlinequizzen. Hierbij word je voorgesteld aan andere bollebozen, om vervolgens in groepjes te worden ingedeeld. Met een beetje geluk zit je ‘naast’ een leuke topper en klikt het meteen tussen jullie.


3. Waarom het nuttige niet aan het aangename koppelen en deelnemen aan de vrijwilligerspostjes die jouw stad of gemeente heeft openstaan? Wie weet zit jouw nieuwe liefde wel tussen een van de andere deelnemers en bloeit er iets moois tijdens het naaien van die honderden mondmaskers.


4. Artsen promoten beweging, en terecht. Neem jouw hond of die van je buurvrouw mee naar de dichtstbijzijnde hondenweide en maak al wandelend kennis met mannen of vrouwen uit je buurt. Jullie hebben alvast de liefde voor dieren gemeen, dus geen gebrek aan gespreksstof.


5. Trek je stoute schoenen aan en neem contact op met die fijne volger op Facebook. Met een origineel grapje, een luisterend oor en een vrijblijvend compliment leg je alvast een basis voor een fijn afspraakje na deze lockdown.

Het eerste contact is ondertussen gelegd. Maar hoe houd je nu het daten op een leuke manier gaande?


1. Snuif samen een beetje cultuur op. Momenteel openen heel wat grote musea hun onlinedeuren voor het grote publiek en daar kan je samen gretig gebruik van maken. Stel je klok en website op elkaar af en duik samen in de wondere wereld van mode, schilderkunst, moderne kunst en zoveel meer.


2. Spreek af op een rustig plekje, breng je eigen flesje drank mee en geniet samen van een prachtige zonsondergang. Respecteer hierbij elkaars socialdistancingregels, maar geniet vooral van het magische moment. Onze aarde is en blijft een prachtige plek.


3. Ben je al wat zekerder van elkaars gevoelens en sta je open voor een grootser gebaar? Plant dan samen bijvoorbeeld een boompje. Spreek af dat jullie dat om de beurt verzorgen en wees getuige van een trage, maar groeiende liefdesboom.

Esther, 39 jaar

“Ik ben stiekem toch wel content dat ik geen kinderen heb. Als single verveel ik me eigenlijk momenteel helemaal niet, dus daten hoeft niet per se. Ik zou ook niet weten hoe ik het moet aanpakken. Met videochat? Buiten afspreken? Een terrasje kan al niet en een spannende kus is ook uitgesloten. Dus het eerste contact zal sowieso online gelegd worden, maar dat is niets nieuws.”

Joke, 35 jaar

“Ik ben ondertussen tien maanden single en voel me af en toe wel eenzaam. Alles verloopt online en ik mis het in real life afspreken wel. Ook qua daten. Er zijn geen evenementen en feestjes of cafés open natuurlijk, dus kan ik alleen maar terugvallen op datingapps. Toch laat ik die wat links liggen, want je kan toch niet fatsoenlijk afspreken. Ik wacht wel tot de cafés weer open zijn.”

Tom, 40 jaar

“Ik begon na een hele moeilijke scheiding vlak voor de lockdown net in de plooi te vallen. Online daten was dus sowieso al een raadsel voor me. Ik voel dat de huidhonger enorm groot is geworden en chatten helpt daar een beetje bij, maar werkt ook frustrerend. Ik ben er zeker van dat als we weer buiten mogen, het serieus vuurwerk gaat zijn! Op zulke momenten gaan ‘origineel’ en ‘veilig’ niet meer de eerste prioriteit zijn, denk ik.”

Naomi, 31 jaar

“Ik zou ongetwijfeld op date gaan momenteel. Er zijn geen betere omstandigheden om iemand op een rustige manier te leren kennen. Je kan goede gesprekken voeren zonder afleiding en je mag geen fysiek contact maken waardoor je hormonen, en objectief oordeelvermogen, op hol kunnen slaan. Ik ben fan van het leveren van onverwachte overlevingspakketten, vol grappige boodschappen. Samen gaan wandelen en wildplukken in de natuur bij zonsondergang blijft natuurlijk ook wel echt een topper.” (Sabine Peeters)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.