“Dat is misschien wel waar singles het meeste behoefte aan hebben: de waarheid”

Stephanie Coorevits
Stephanie Coorevits Psychologe

Geen boeiender ras dan het West-Vlaamse, vindt ook Stephanie Coorevits. De schrijfster, psychologe en televisiemaakster laat zich graag inspireren door de West-Vlamingen en hun gewoontes.

Iedereen weet dat West-Vlamingen niet met hun emoties te koop lopen. Een van onze meest geliefde lijfspreuken is elk z’n menage. We moeien ons niet graag met andermans zaken, voelen ons niet comfortabel wanneer het onderwerp ‘geld’ ter sprake komt en zullen al helemaal geen bedgeheimen delen. Daarom dacht ik: ‘Kom, ik doe eens iets Antwerps en doorbreek alle bovenstaande taboes. Ik ga een boek schrijven over mijn leven als single!’

Dat boek is intussen bijna af en zou eind maart moeten verschijnen. Ik ga niet liegen, de hele onderneming was geen parkwandeling. De grootste hindernis was schaamte. Mijn vorige boek ging over lange relaties in het algemeen en mijn huwelijk specifiek. Ik proclameer daar tot vervelens toe dat het echt wel tof kan blijven als we onze Disneyfantasieën opgeven en aanvaarden dat we allemaal gewoon maar mensen zijn, met gebreken en gaven en al wat daarbij hoort (zéér West-Vlaams, inderdaad). Maar toen liep dat huwelijk dus stuk en was ik opeens een gescheiden vrouw van in de dertig. Alsof dat nog niet vernederend genoeg was, zou ik dan ook nog eens in een nieuw boek de geneugtes van een singlelevensstijl gaan beschrijven? Wat zouden de mensen wel niet denken? Waar haalde ik het lef vandaan om iedereen eerst aan te moedigen in zijn sleur te blijven zitten om daarna zelf de benen te nemen en een Sex and the City-leventje te gaan leiden? Wie dacht ik wel dat ik was?

Waar haalde ik het lef vandaan om iedereen eerst aan te moedigen in zijn sleur te blijven zitten om daarna zelf de benen te nemen en een Sex and the City-leventje te gaan leiden?

Een tweede moeilijkheid was het feit dat ik de waarheid helemaal niet in pacht had. Hoe kon ik nu een Handleiding voor Singles schrijven terwijl ik zelf constant met mijn kop tegen de muur liep, om de paar weken een zenuwinzinking kreeg, financiële problemen had, op een gegeven moment bijna dakloos was en na een tijdje de ene gênante (seksuele) ontmoeting na de andere had?

Maar toen bedacht ik dat dat misschien wel was waar andere singles het meest behoefte aan hadden: de waarheid. Dat het heel leuk kan zijn om alleen maar met jezelf rekening te moeten houden maar soms ook erg eenzaam (zondagen zijn de pest!). Dat je een lief zal vinden na het lezen van mijn boek kan ik helaas niet garanderen, maar dat je je begrepen, opgelucht en geamuseerd zult voelen, is wel een belofte.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.