Christine Debaes maakt lamsvlees en croûte met aalbessensaus

Jozefien Eggermont

“Wil je een feestelijk gerecht, dan zit je goed met dit recept”, verzekert Christine uit Roeselare. “Ik kreeg het ooit van een vriendin en maak het regelmatig met succes klaar. Bovendien kan je het vooraf maken waardoor je met je gasten mee aan tafel kan.”

Christine houdt veel van koken. “Ik steek er graag tijd in. Via workshops of uitgewisselde recepten probeer ik graag iets nieuws uit. Mijn kinderen hebben die passie ook te pakken, wat me heel blij maakt.”

RECEPT

voor zes personen

INGREDIENTEN

6 lamsfilets of -steaks

1 eetlepel olijfolie

6 vierkante vellen bladerdeeg

1 eierdooier

6 verse takjes salie

225gram aalbessengelei

2dl porto

2 verse takjes rozemarijn

peper en zout

Christine Debaes maakt lamsvlees en croûte met aalbessensaus

WERKWIJZE

Breng het lamsvlees op smaak met peper en zout. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en laat de filets aan beide kanten dichtschroeien. Zet aan de kant en laat even afkoelen.

Bestuif je werkvlak met bloem en leg er een vel bladerdeeg op. Rol het uit en bestrijk de bovenkant met de eierdooier. Hak de takjes salie en strooi een zesde ervan op het deeg. Leg de lamsfilet erop en rol hem in het bladerdeeg. Bestrijk met eierdooier. Herhaal tot je zes pakketjes hebt.

Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C bij een heteluchtoven. Leg de pakketjes met de naad naar beneden in een vuurvaste schaal en knip in elk vier inkepingen. Bak 25 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat even rusten.

Maak de saus door de gelei te smelten op een matig vuur. Voeg de porto en rozemarijn toe. Kook 10-12 minuten tot een stroperige substantie.

Serveer met knolselderpuree of gestoofde venkel.