Blenden zonder blunderen
Staat ook jouw blender stof te verzamelen in een keukenkast? Of alleen maar mooi te wezen op het aanrecht? Zonde! Want onder het motto ‘mixen is het nieuwe koken’ wil Nora French duidelijk maken dat je met een blender best verrassender uit de keukenhoek kunt komen dan je denkt.
Nora French is healthpromotor en auteur van kookboeken waarin ze pleit voor een gezonde, laagdrempelige levensstijl. En daar passen snelle en eenvoudige recepten bij. In Hét blenderboek wil ze bewijzen dat je met een blender veel meer kan doen dan alleen smoothies mixen. Krokante oudekaas-courgettewafels of havermoutpannenkoekjes met appel en blauwe bessen zijn maar een paar van de honderd verrassende recepten die ze in dit boek naar voren schuift.
Hazelnoot-en-cacaowafels p>
Dit heb je nodig voor 6-8 wafels
150 g hazelnoten
200 ml amandelmelk
4 eieren
100 g havermout
6 medjoul dadels (ontpit)
2 el cacaopoeder
1 el appelazijn
1 tl vanille-extract
1 tl baksoda
snufje zout
roomboter voor het bakken
chocopasta met hazelnoot
100 g aardbeien
wafelijzer, bakkwast
Zo maak je het
Op zoek naar een weekendontbijt, een traktatie voor een feestje of een verwenmoment voor jezelf? Maak dan deze wafels met de smaak van de bekende hazelnoot en chocopasta. Rooster eerst de hazelnoten in de oven, dat zorgt voor die herkenbare smaak. De wafels hebben geen beleg nodig, maar een laagje homemade chocopasta met hazelnoot en wat fruit maken het plaatje wel compleet.
Verwarm de oven voor tot 170 °C. Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster ze gedurende 15 minuten. Haal ze uit de oven en laat even afkoelen. Wrijf met je handen over de hazelnoten om de vliesjes grotendeels te verwijderen.
Doe de geroosterde hazelnoten met alle ingrediënten in de blender en mix op een hoge stand tot een egaal beslag.
Verhit het wafelijzer, vet beide kanten in met boter met behulp van een bakkwast. Schenk het beslag in het midden van het wafelijzer. Bak de wafels 2 tot 3 minuten. Herhaal en vet het wafelijzer elke keer opnieuw in.
Werk de wafels af met chocopasta met hazelnoot en plakjes aardbei.
Pink passion smoothiebowl p>
Dit heb je nodig voor 2 personen
250 g frambozen (bevroren)
400 ml Griekse yoghurt
2 el honing
Topping
50 g pistachenootjes
2 el Griekse yoghurt
1 handvol frambozen
Zo maak je het
Deze roze schoonheid is een absolute aanrader voor een warme zomerse dag. Je hebt voor deze friszoete smoothiebowl slechts wat Griekse yoghurt en bevroren frambozen nodig. De pistachenootjes en frambozen on top maken het zoete plaatje compleet. Makkelijk en sneller wordt je ontbijt of dessert niet.
Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een mousse.
Hak de pistachenootjes grof.
Schep de mousse in twee kommen en garneer met de Griekse yoghurt, frambozen en pistachenootjes.
Avocado-limoenmousse p>
Dit heb je nodig voor zes glazen
3 rijpe avocado’s
sap van 4 limoenen en 2 tl rasp
75 ml kokosolie (gesmolten)
100 ml ahornsiroop
100 g pecannoten
25 g kokosrasp
50 g honing
100 g frambozen
rasp, bakplaat en bakpapier
Zo maak je het
Wat dit toetje speciaal maakt is de frisse smaak van de mousse met de crunchy bite van de crumble. De mousse heeft een lekkere romige structuur door de avocado en kokosolie. De limoen en ahornsiroop in dit recept zorgen voor een mooie zoetzure smaakbalans.
Snijd de avocado in stukjes. Doe de avocado, het limoensap en de -rasp, kokosolie en ahornsiroop in de blender en mix 1 minuut op een middelhoge stand tot een egale mousse.
Proef of je de mousse zoetzuur genoeg vindt, voeg eventueel extra ahornsiroop of limoenrasp toe.
Schep de mousse in de glazen en zet minimaal 4 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Hak de pecannoten grof, meng in een kom met de kokosrasp en honing. Verdeel over de bakplaat en rooster gedurende 10 minuten in de oven. Laat afkoelen en breek in stukjes.
Garneer de mousse met de krokante pecannoten en frambozen.
Hét Blenderboek
Nora French verzamelde snelle receptjes, van smoothies tot wafels en van soepen tot cupcakes. Net als in haar eerder verschenen boeken zijn alle recepten glutenvrij. Bovendien ‘verstopt’ ze er zoveel mogelijk groenten in wortel in muffins en zoete aardappel in brownies -, ideaal dus voor het hele gezin.
‘Hét Blenderboek’, Karakter Uitgevers, 192 blz., 22,50 euro.
Koken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier