Binnenkijken in een loft in Kortrijk: Interieur in beweging
Eén namiddag, zo lang had Arne nodig om zijn loft aan de Spinnerijkaai in Kortrijk te vinden. Amper negen maanden later toverde hij de casco doos, met de hulp van zijn creatieve moeder en handige vader, om tot een unieke woning vol authentieke elementen.
Arne wist dat hij een open woning wilde. “Het hoefde niet per se een loft te zijn. Wel een bestaand gebouw met veel opties. Ik ben geen voorstander van nieuwbouw en verkavelingen, Vlaanderen staat al vol genoeg. Deze lofts, met hun hoge plafonds en industriële karakter, spraken me wel aan. Ook de locatie is ideaal: dicht bij het centrum maar toch niet te midden van de drukte.”
Samen met zijn moeder, een interieurarchitecte van opleiding, zette Arne zijn schetsen om in concrete plannen. Wat onmiddellijk opvalt wanneer je de woning betreedt, is de mezzanine in het midden van de loft met de badkamer en het slaapgedeelte. Ook de massieve, zwarte eiken vloer is een eyecatcher.
Zwarte cel
“Alles in de loft werd getekend met het oog op uitbreiding of verkoop. De mezzanine kan, mits een kleine verbouwing, verdubbelen in oppervlakte, mocht hier ooit een gezin willen wonen. En het feit dat de parketvloer massieve eik is, is handig: een volgende bewoner hoeft maar een paar millimeter af te schuren, opnieuw te vernissen en de vloer ziet er weer als nieuw uit. Eigenlijk heb ik alleen stevig geïnvesteerd in de vloer en de badkamer. Al de rest is tijdelijk. Op die manier krijg je een heel dynamisch interieur dat mee kan evolueren met je stijl of persoonlijkheid”, vertelt Arne.
In de ‘zwarte cel’ met gedimde spots en melkglas wordt douchen haast een rituele ervaring
De badkamer mag inderdaad gezien worden. Arne noemt het zelf zijn ‘zwarte cel’. Van boven tot beneden werd de ruimte betegeld met een bijzondere, zwarte reliëftegel. De gedimde spots in het plafond en het melkglas zorgen ‘s avonds voor een heel bijzonder licht waardoor het douchen haast een rituele ervaring wordt.
1/9
© Pieter Clicteur
2/9
© Pieter Clicteur
3/9
© Pieter Clicteur
4/9
© Pieter Clicteur
5/9
© Pieter Clicteur
6/9
© Pieter Clicteur
7/9
© Pieter Clicteur
8/9
© Pieter Clicteur
9/9
© Pieter Clicteur
1/9
© Pieter Clicteur
2/9
© Pieter Clicteur
3/9
© Pieter Clicteur
4/9
© Pieter Clicteur
5/9
© Pieter Clicteur
6/9
© Pieter Clicteur
7/9
© Pieter Clicteur
8/9
© Pieter Clicteur
9/9
© Pieter Clicteur
Bonte mengeling
De donkere, intieme badkamer contrasteert sterk met de rest van de woning waar openheid en licht centraal staan. Het interieur is een bonte mengeling van verzamelde en zelfgemaakte objecten. “Eclectisch, is het woord zeker? Ik houd er wel van om objecten een nieuw leven te geven”, gaat Arne voort. “De zithoek voor de televisie bijvoorbeeld, is de trouwsalon van mijn ouders. Samen met een vriendin heb ik die geherstoffeerd. Ongelofelijk hoe goed die zetels na 45 jaar nog zitten. De zitbanken in mijn leeshoek zijn van mijn grootouders, de groene buffetkast stond in het huis van een vriendin en heb ik gered van het stort. En die zwarte kleerkast, die was van mijn andere grootouders. Daar moet ik nog mee aan de slag. Eigenlijk verandert mijn interieur voortdurend. Er circuleren altijd twee tot drie meubelstukken. Soms gebeurt het dat er vrienden over de vloer komen die in een stuk geïnteresseerd zijn. Dan krijgen ze dat en kan ik weer op zoek naar iets anders om onder handen te nemen. Ik koop zelden iets nieuws. Vooral omdat ik een te dure smaak heb maar ook wel omdat ik heel erg graag met mijn handen werk.”
Tropische planten
De loft oogt heel warm en persoonlijk. De vele planten en hebbedingen die her en der in de loft verspreid staan, dragen daar zeker toe bij. “Deze planten heb ik nog niet lang. Vroeger gingen ze allemaal dood en het heeft een tijdje geduurd voor ik doorhad dat het aan de droge lucht lag die hier hing. Nu heb ik een vochtdiffuser aangeschaft en die doet wonderen. In combinatie met de grote ramen en het zonlicht, kan ik hier zelfs tropische planten kweken. Een bijkomend pluspunt is dat ik zelf ook veel beter slaap”, lacht Arne.
De vele planten en hebbedingen zorgen voor warmte en persoonlijkheid
“Wat ik nog wil veranderen aan mijn loft? Momenteel ben ik me aan het verdiepen in de plantenwereld, dus daar zullen er wel nog wat van bijkomen. Ook de muren, die nu nog wit zijn, zullen ooit wel een kleurtje krijgen. Maar welk, dat weet ik nog niet. Ik houd me aan de art-decogedachte; als ik vind dat het past, dan is het goed. Mensen vergeten soms dat wonen niet puur esthetisch is, het is identiteit. Want wat ben je met een witte gletsjer vol scherpe hoeken en dure designstukken? Daar kan je toch niet in leven?”
Woon-ID
– Arne Rebry (35) is goudsmid en schrijver.
– Oppervlakte bewoonbaar perceel: 109 m².
– Soort woning: loft.
Do’s & don’ts
Do: “Let op de circulatie in je woning. En op de ‘wandelroutes’. Zorg dat je in een rechte lijn van de meest gebruikte delen van je woning kan wandelen zonder dat er dingen in de weg staan. Dat helpt frustraties te verminderen.”
Don’t: “Laat je niet verblinden door een mooi meubelstuk in een showroom maar stel je voor hoe dat stuk er in jouw woning zal uitzien. Stem liever je meubilair af op de stukken die er al staan én op de bestaande ruimte.”
Wonen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier