Binnenkijken in een knap ingericht bedrijfspand: wonen en werken in harmonie

Het basisconcept van het interieur wordt ingekleurd met persoonlijke accenten: foto’s of prenten die de bewoners aanspreken, kleurrijke kussens, boeken, kunstwerkjes... (Foto's Jonah Samyn)
Nancy Boerjan

Op zoek naar een plek waar ze wonen en werken nauwer met elkaar konden verweven, belandden Jan en Bieke in een loods annex woning in het Brugse industriepark De Blauwe Toren. Geen liefde op het eerste gezicht, maar eens voorbij de gevel een plaatje van gezelligheid, authenticiteit en persoonlijke toetsen.

Voor Jan en Bieke is interieurinrichting al jarenlang een passie. Naast zijn job als opvoeder leefde hij zich uit in het maken van meubelen voor hun eigen woning. Bij haar bleef een nooit afgewerkte interieurstudie knagen, ook al lag haar job als grafisch vormgever haar uitstekend. Maar toen bleef de houten tafel, hét pronkstuk in hun woonkamer, reacties uitlokken. En vooral de vraag om er zo ook eentje te maken voor vrienden, kennissen, vrienden van kennissen… “De creaties van Jan vielen in de smaak bij anderen, terwijl ik van langsom meer bezig was met mooie huizen. Ik nam zelfs opnieuw een avondcursus interieurinrichting op, gewoon om de voeling die ik met het onderwerp heb beter te onderbouwen”, vertelt Bieke.

1/11

2/11

3/11

4/11

5/11

6/11

7/11

8/11

9/11

Hout brengt warmte en sfeer in huis, ook in de keuken.

10/11

Hout brengt warmte en sfeer in huis, ook in de keuken.

11/11

1/11

2/11

3/11

4/11

5/11

6/11

7/11

8/11

9/11

Hout brengt warmte en sfeer in huis, ook in de keuken.

10/11

Hout brengt warmte en sfeer in huis, ook in de keuken.

11/11

Uiteindelijk besloten ze hun op elkaar aansluitende interesses samen te brengen in Opsmuk, een platform waarop ze houten tafels en kleine meubelen aanbieden en interieuradvies verstrekken. “Maar het huisje waar we eerder woonden en dat we helemaal zelf renoveerden werd te klein. Jan vond een loods waar hij kon werken op een andere plaats in Brugge, maar daardoor zagen we elkaar minder en dat vonden we niet prettig. Op zoek naar een nieuwe woonst, vond ik een pand in het industriepark. Geen bijster aantrekkelijke plek om te wonen, dachten we aanvankelijk, maar het maakte ons wel nieuwsgierig. We gingen een kijkje nemen en geraakten alsmaar meer overtuigd van de troeven. Het is perfect gelegen als uitvalsbasis naar de kust en landinwaarts, het woongedeelte was in een goeie staat, er is een grote loods waarin Jan meubelen kan maken, en ’s avonds en tijdens de weekends is het hier verrassend stil en rustig. Soms vragen mensen of we dat niet vervelend vinden, werken en wonen zo nauw met elkaar verweven. Integendeel, voor ons werkt het perfect.”

Ruimtes in verbinding

De structuur van de woning werd behouden. “We hadden muren kunnen slopen voor meer open ruimtes, maar dat vond ik geen goed idee. Waarom moet een keuken vandaag altijd ‘open’ zijn? Ik vind het net leuk om me er te kunnen terugtrekken om wat te koken. De verschillende ruimtes in huis staan wel in verbinding met elkaar, dat zorgt voor een openheid waarin iedereen toch de nodige privacy kan vinden.”

De woning heeft een openheid waarin je toch de nodige privacy kan vinden

De met blinkende tegels beklede vloer kreeg een make-over in eik. “Hout is niet alleen het materiaal waar Jan het liefst mee werkt, maar speelt ook een belangrijke rol in ons eigen huis. We houden van de warmte die het materiaal uitstraalt, hout brengt een stukje natuur in huis”, omschrijft Bieke. “Toch proberen we het interieur wat vormen betreft strak te houden, om tegelijk rust te creëren. Ook de metalen deurprofielen met grote glaspartijen passen in die visie: een combinatie van sereniteit, openheid en gezelligheid.”

Vaste waarden en blikvangers

Het basisconcept kleurt Bieke verder in met persoonlijke accenten: foto’s of prenten die haar aanspreken, kleurrijke kussens, boeken, kunstwerkjes… Tegen een wand kreeg de werkbank van Jans grootvader een plek. “Toen het huis destijds leeggemaakt werd, wilde niemand de oude werkbank meenemen. Jan zag er wel iets in, knapte de tafel helemaal op en nu is al wie het resultaat ziet aangenaam verrast door het effect ervan in huis.”

De decoratieve inrichting wisselt regelmatig. Bieke houdt ervan om te spelen met bankjes en bijzettafeltjes, stoffen en materialen. Ze combineert daarbij eigen spullen met trouvailles en items uit modieuze trends die haar aanspreken. Maar ze is niet bang om ook het canvas waarop ze werkt regelmatig op te frissen: “Momenteel zijn de muren in de woonkamer wit geschilderd, maar het is best mogelijk dat ik over een paar maanden een muur in een andere kleur verf, of een kleuraccent aanbreng. Waarom zou je op dat vlak niet eens zot doen? Het is een manier om een kamer er volledig anders te laten uitzien, zonder dat dat veel geld en tijd hoeft te kosten. Gewoon durven.”

Decoratieve objecten worden regelmatig ingewisseld, maar wat de basismeubelen betreft, kiest Bieke voor vaste waarden. “Een Togo-zetel was al langer een droom, daar spaar ik dan graag wat langer voor. Of een stel Vitra-stoelen. Dat zijn blijvers, daar gaan we dus bewust mee om.”

Woon-ID

• Jan Misseeuw (40) en Bieke Moeyaert (39) wonen met hun twaalfjarige dochter Marielou in De Blauwe Toren in Brugge.

• Het pand werd gebouwd in 1991.

• Bewoonbare oppervlakte: 400 m².

www.opsmuk.be#opsmukinterior