Binnenkijken in een gerenoveerd herenhuis in Reningelst: Leven naast de brouwerij

Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

In de dorpskern van Reningelst waait er een frisse wind door de voormalige brouwerswoning. Sander en Lore kochten het honderd jaar oude herenhuis, knapten het pand op en wonen er nu met hun kindjes op de bovenste verdiepingen. Het gelijkvloers verhuren ze als eventlocatie.

Dat mooie huis op de hoek staat te koop!’, sms’te Lore in de zomer van 2015 naar Sander. Zij waren toen allebei als jobstudenten aan de slag in de achtergelegen Kinderbrouwerij; de voormalige Brouwerij-Mouterij St.-Joris. Het jonge koppel had de indrukwekkende brouwerswoning van weleer al die tijd in de steigers zien staan en had er al dikwijls zijn oog op laten vallen.

“Pas een week later durfden we het aan om een kijkje te nemen op de immosite, waar we vaststelden dat de vraagprijs haalbaarder was dan gedacht. De vorige eigenaar was de grote renovatiewerken weliswaar al gestart, maar er moest nog heel veel worden afgewerkt. Bovendien gaat het om een beschermde woning, waar je dus niet zomaar mee doet wat je wil”, vertelt Sander. Ondanks die struikelblokken waagden de toen prille twintigers zich aan een bod, dat gauw aanvaard werd.

Klassieke uitstraling

“Het pand was duidelijk te groot als privéwoning, maar we wisten nog niet meteen wat we ermee zouden aanvangen. Eerst staken we de handen uit de mouwen op de bovenverdieping van het hoofdgebouw. Daar hebben we ruimte voor ruimte zelf gerenoveerd, zonder duidelijk plan. Je vindt er nu de badkamer, de slaapkamer van de kindjes, onze eigen slaapkamer, een stockageruimte en ook onze dressing. De living bevindt zich bovenaan het zijgebouw, tegen de achtergevel”, leidt Lore ons rond.

We personaliseren ons interieur graag met losse elementen

“Op het gelijkvloers beperkten we ons – ietwat noodgedwongen – eerder tot restauratiewerken”, pikt Sander in. “We knapten er de sierlijsten, plafonds en vloeren op, en op enkele accenten na verfden we de muren neutraal wit. Het herstellen van het glas- en schrijnwerk lieten we dan weer aan erkende vaklui over. Enerzijds om de klassieke uitstraling te bewaren, anderzijds ook om op die manier premies te kunnen aanvragen. We behielden hier ook de authentieke interieurelementen, zoals de haarden, de glasramen en de schilderijen, die nu echte eyecatchers zijn.”

Veel DIY-projecten

Voor het interieur van de privéverdieping gingen de twee opnieuw zelf aan de slag, met inspiratie die ze haalden uit woonmagazines of op Pinterest. “Zo stelden we onze lowbudgetkeuken zelf samen, ik knutselde mijn eigen platenspeler ineen en de trap naar de zolderruimte is een ontwerp van Lore”, toont Sander. “Je ziet hier ook veel – al dan niet geüpcyclede – tweedehandsspullen. Die DIY-projecten bieden veel voordelen: je zet de objecten naar je eigen hand, je haalt er voldoening uit en ze zijn natuurlijk ook goedkoper”, tipt hij. Die aanpak laat hen ook toe om geregeld de inrichting te veranderen, door dikwijls zaken te kopen en te verkopen. “Daarom hebben wij hier bewust geen maatwerkmeubelen waar we aan vasthangen of een accentmuur die de indeling voor ons bepaalt. We personaliseren ons interieur liever met losse elementen”, stelt Lore.

1/11

2/11

Ook de karakteristieke serre met haar 520 glaasjes werd in ere hersteld; vorig jaar tijdens de eerste lockdown. Lore gaf hier al dikwijls keramiekworkshops.

3/11

Ook de karakteristieke serre met haar 520 glaasjes werd in ere hersteld; vorig jaar tijdens de eerste lockdown. Lore gaf hier al dikwijls keramiekworkshops.

4/11

5/11

De sierlijke gevelelementen verraden de vroegere functie als brouwerswoning.

6/11

De sierlijke gevelelementen verraden de vroegere functie als brouwerswoning.

7/11

Op de benedenverdieping bleef de persoonlijke inkleding bewust beperkt, zodat die nu geschikt is als multifunctionele eventlocatie.

8/11

Op de benedenverdieping bleef de persoonlijke inkleding bewust beperkt, zodat die nu geschikt is als multifunctionele eventlocatie.

9/11

10/11

De stoel in de zithoek kreeg Lore voor haar Moederdag cadeau.

11/11

De stoel in de zithoek kreeg Lore voor haar Moederdag cadeau.

1/11

2/11

Ook de karakteristieke serre met haar 520 glaasjes werd in ere hersteld; vorig jaar tijdens de eerste lockdown. Lore gaf hier al dikwijls keramiekworkshops.

3/11

Ook de karakteristieke serre met haar 520 glaasjes werd in ere hersteld; vorig jaar tijdens de eerste lockdown. Lore gaf hier al dikwijls keramiekworkshops.

4/11

5/11

De sierlijke gevelelementen verraden de vroegere functie als brouwerswoning.

6/11

De sierlijke gevelelementen verraden de vroegere functie als brouwerswoning.

7/11

Op de benedenverdieping bleef de persoonlijke inkleding bewust beperkt, zodat die nu geschikt is als multifunctionele eventlocatie.

8/11

Op de benedenverdieping bleef de persoonlijke inkleding bewust beperkt, zodat die nu geschikt is als multifunctionele eventlocatie.

9/11

10/11

De stoel in de zithoek kreeg Lore voor haar Moederdag cadeau.

11/11

De stoel in de zithoek kreeg Lore voor haar Moederdag cadeau.

Zolderplannen

Het grote voordeel van hun ruime woonst is dat ze alsmaar konden opschuiven bij de verbouwingen. “Tijdens de werkzaamheden boven woonden we beneden en vice versa. Zo hoefden we nooit tussen het stof te leven, hoewel we nu al vijf jaar lang gerenoveerd hebben.”

Het was de bedoeling om de benedenverdieping vanaf februari 2020 te verhuren, maar de coronapandemie verlaatte die planning naar vorige zomer. Door de vele ingehaalde feesten liggen de werken nu al even stil, maar het plan is om ook nog de zolderverdieping in het hoofdgebouw voort te renoveren, om dan daar onze slaapkamer, de dressing en een extra badkamer in onder te brengen”, klinkt het nog.


Woon-ID

– Sander Tant (27) is kok en geeft toneelles. Lore Orbie (28) studeerde interieurvormgeving én keramiek en glas, en runt nu een webshop met kinderkledij. Ze verhuren de onderste verdieping van hun woning als eventlocatie MOOD.

– Ze zijn bijna twaalf jaar samen en hebben twee kindjes: Billie (4) en Josse (3). Ook hond Waldo en konijn Mufasa maken deel uit van het jonge gezin.

– De woning staat op een perceel van 455 m². De bewoonbare oppervlakte meet 377 m², drie bouwlagen hoog.

http://www.alleskannietsmood.be


Do’s & don’ts

– Do: “Doe de moeite om je te informeren over premies en goed te vergelijken wanneer je offertes opvraagt.”

– Don’t: “Hang jezelf niet vast aan maatwerkmeubelen of gekleurde muren, zodat je geregeld je interieur kan veranderen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.