Binnenkijken in een fotostudio annex gastenverblijf: Het perfecte fotodecor

Van een groezelig pand maakte Gerald Van Rafelghem een schitterende fotostudio. © Gerald Van Rafelghem
Redactie KW

Fotograaf Gerald Van Rafelghem liet in 2011 zijn oog vallen op een leegstaand bedrijfspand in een levendige woonwijk in Kortrijk. Als fotograaf aan huis bij heel wat architecten, wist Gerald precies wat hij zocht. Hij tikte ook het aanpalende gebouw op de kop. Het resultaat? 750 vierkante meter puur walhalla.

Gerald was al even op zoek naar een professionele fotoruimte in Kortrijk. Het was niet altijd evident om klanten te ontvangen in Aalbeke, waar Gerald met zijn gezin in een gezellige hoeve woont. “Eigenlijk wat onprofessioneel als je het achteraf bekijkt. Maar intussen hebben we er wel veel mooie herinneringen gemaakt”, bedenkt hij. Het contrast tussen de gezinswoning daar en de professionele ruimte in het hartje van Kortrijk kan niet groter zijn.

Veel oorspronkelijke elementen werden behouden. 'Poutrellen' werden opgepoetst en veel muren bleven blank.
Veel oorspronkelijke elementen werden behouden. ‘Poutrellen’ werden opgepoetst en veel muren bleven blank.© Gerald Van Rafelghem

Van wietplantage tot fotostudio

Een ruime hal met vestiaire brengt je onmiddellijk in de grootste ruimte van het eerste gebouw, met de studio rechts en de keuken links pal tegenover elkaar. De betonnen vloer strekt zich uit over een aanzienlijke oppervlakte. De stenen muren zijn hier en daar wit geschilderd, al is dat ook weer niet overal het geval. Een grilligheid die wordt afgetopt met authentieke schuine lichtramen in het plafond. Samen met de grote ramen die uitkijken op de binnentuin geeft dat een erg lichtrijk effect. De boekenkast met ladder in de hoogte zorgt voor een scheiding tussen studio en keuken. De slaapkamer geeft uit op de binnentuin waar het zwemkanaal het gebouw verbindt met de toekomstige tentoonstellingsruimte.

Mijn inspiratie haalde ik uit de foto-opdrachten die ik deed voor architecten

In het eerste pand handelden ze ooit in deurklinken. Het diende in mindere jaren ook als wietplantage. De geur zou er na een raid van de politie maanden blijven hangen. In het tweede gebouw deden ze in verven. Beide panden stonden al jaren te koop: “Blijkbaar zag niemand doorheen de vuiligheid. Maar voor mij was het precies wat ik zocht”, zegt Gerald enthousiast.

Het volledige gebouw is zoveel meer dan een fotostudio. “De loft is het beste decor voor mijn fotografiewerk. Met de slaapruimte erbij hoef ik nu ook geen hotel meer te zoeken bij langer lopende projecten. Ik ben nu helemaal voorzien”, gaat Gerald voort. Het vele licht, waardoor de studio altijd lijkt te baden in de zon, gecombineerd met gezellige elementen zoals het wollen tapijt, is bijzonder. Ook in de badkamer zijn details van tel. Ze is volledig in stuc gezet, de douchevloer is prachtig betegeld en het bad staat onder een gigantische lichtkoepel.

Het zwemkanaal verbindt het gebouw met de toekomstige tentoonstellingsruimte.
Het zwemkanaal verbindt het gebouw met de toekomstige tentoonstellingsruimte.© Gerald Van Rafelghem

Geen stijlbreuk

“Ik fotografeer voor heel wat architecten”, vertelt Gerald nog. “Ik heb dus veel inspiratie kunnen halen uit mijn werk van de afgelopen jaren en ontwierp het eerste deel van de fotostudio. Nu is het aan Robbe voor deel twee.” Robbe is zijn zoon en architect. Zowel in de studio als in de nieuwe tentoonstellingsruimte behielden pa en zoon heel wat oude elementen van de oorspronkelijke bedrijfspanden. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend. Poutrellen werden opgepoetst, sommige installaties werden niet verstopt en veel muren bleven blank. (Billy Buyse)

Woon-ID

– Gerald Van Rafelghem (54) is fotograaf. Hij is getrouwd met Sam en vader van Robbe, Emma en Zoë.

– Zijn loft/fotostudio in Kortrijk heeft een oppervlakte van 750 m².

– Do: “Probeer de ziel van een pand te bewaren door oude constructies of muren onaangeroerd te laten waar mogelijk. De combinatie van oud en nieuw zorgt voor toffe contrasten.”

– Don’t: “Let echt op de isolatie. Het is weinig sexy, maar zo belangrijk!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.