7 tips om van je huis een thuis te maken

Getty © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Je huis is je basis, de plek waar je de chaos van de dag naast je neerlegt. Zeker in tijden waar we vaker dan ooit thuis zijn. Het is daarom belangrijk dat we er ons zo prettig mogelijk voelen. Hoe we dat thuisgevoel creëren, weten we lang niet altijd. Maar gelukkig kan de psychologie een handje helpen om die ‘je ne sais quoi’ te ontrafelen en je huis als een thuis te laten aanvoelen.

1. Kleur bekennen

De impact van kleur op ons gemoed mag niet onderschat worden. Een kleur kan geweldig goed werken in de ene kamer, maar evenzeer je humeur verpesten in de andere. Denk dus bij je kleurkeuze goed na over de functie van de kamer.

Wit

– Wordt vaak geassocieerd met opgeruimd, klinisch en steriel. Maar rommel valt eigenlijk meer op tegen een witte achtergrond.

– Laat de ruimte warmer aanvoelen door een tint te gebruiken waarin warme kleuren als rood en geel verwerkt zitten. Om het warmteverschil tussen verschillende wittinten te kunnen zien, kan je het kleurstaal het best op een wit vel printpapier leggen. Zo kan je ook de ondertoon matchen met de rest van je interieur. Heb je veel groen? Ga dan voor een tint met een subtiele groene ondertoon.

Blauw

– Creëert kalmte en rust.

– In kamers met veel warm daglicht zorgt blauw voor een mooi contrast.

– Opgelet met kille blauwe tinten in de leefruimte, ze verlagen aanzienlijk de gevoelstemperatuur.

– Blauw is de beste slaapkamerkleur, omdat het een kleur is waarbij mensen vaker met een uitgerust en meer ontspannen gevoel wakker worden.

Groen

– Een heel rustgevende kleur, omdat die ons aan de natuur doet denken. Een pastelgroene muur kan een kalmerend en fris effect hebben.

– In een interieur met planten en bloemen is groen vrijwel altijd gemakkelijk te combineren.

Bruin

– Bruintinten brengen veel warmte in interieurs en helpen je om praktisch te denken en taken sneller voor elkaar te krijgen.

– Bruin is daarom ook goed geschikt voor werkkamers als je van nature snel bent afgeleid.

Geel

– Brengt de zon in huis. Geel raden therapeuten vaak aan bij mensen met een depressie.

– Geel is vrolijk en motiverend. Het is ook de ideale kleur voor een kantoor omdat je er een energiek gevoel van krijgt.

Rood

– De kleur van liefde, passie én agressie.

– Rood kan je verwarmen, maar ook verontrusten. Het valt erg op in een ruimte, dus wees er voorzichtig mee. Vermijd het in de slaapkamer als je stressgevoelig bent en houdt van een lange en goede nachtrust. Met rood blijven je zintuigen namelijk geprikkeld, zelfs met de ogen dicht kan je daar last van hebben.

– Komt vaak voor in sociale ruimtes, zoals restaurants en bars, omdat het ons letterlijk en figuurlijk hongerig maakt. Rood heeft namelijk een stimulerend effect op zowel ons lust- als hongergevoel.

– Wanneer je je interieur opnieuw in de verf zet, hou je het best rekening met de 80/20-regel. Die stelt namelijk dat je kleurenpalet voor 80% mag bestaan uit neutrale tinten en de overige 20% mag een sterke kleur zijn. Kijk ook eens naar het soort licht dat in de ruimte valt. Heb je veel daglicht? Of maak je juist veel gebruik van lampen? Let op: halogeen is helder en geeft koeler licht dan een gloeilamp. Je kan dat het best zien door een kleurstaal tegen de muur te plakken en gedurende de dag te kijken hoe de tint verandert. Een muur met indirect licht kan je het best beschilderen met een tint met een rode of gele ondertoon. Anders oogt de ruimte te kil.

2. Dierbare herinneringen

Hangen bij jou thuis vooral foto’s waar je zelf goed op staat? Dan benadrukt het voornamelijk het (uitputtende) streven naar perfectie. Wie gelukkig wil zijn, omringt zich met geluk. Richt je huis dus niet in als je feed op sociale media, maar hang foto’s op van je meest dierbare momenten. Ook al sta je daar niet per se picture perfect op. Zoals die eerste foto met je pasgeboren (klein)kind waarop je wallen wel diep zijn, maar je hart ook overloopt van geluk. Of die ene vakantie met je partner waar je bijzonder hard van die stranddag genoot en daardoor je buik vergat in te trekken. Dáár zijn die foto’s tenslotte voor: om je te herinneren aan mooie momenten.

Richt je huis niet in als je feed op sociale media, maar hang foto’s op van je meest dierbare momenten

3. Kunst met de k van kleur

Of die nu in een woonkamer of doktersruimte hangt, kunst hoort ons te beroeren. Kies voor je huis voor schilderijen of prints met rustgevende kleuren. Zwart en donkere tinten rood, paars of blauw kunnen ons een gesloten en angstig gevoel bezorgen. Lichte en warme kleuren bevorderen dan weer ons geluksgevoel. Opnieuw: denk na over het doel van de ruimte.

4. Een impactvol interieur is niet zwart-wit

Letterlijk dan, want onderzoek wijst uit dat kleuren een impact hebben op ons geheugen. Zo blijkt dat mensen het moeilijker hebben om feiten te herinneren in zwart en wit dan wanneer die in kleur voorgesteld worden. Zo herinneren we ons bijvoorbeeld een scène uit een zwart-witfilm minder goed dan de ingekleurde versie. De reden daarvoor is dat kleuren – wat zwart en wit technisch niet zijn een grotere invloed hebben op de zintuigen die noodzakelijk zijn om een herinnering te vormen. Wie dus graag een memorabel interieur wil, kiest het best voor kleur.

5. Haal de natuur naar binnen

Dat kan heel letterlijk: door je raam open te zetten en frisse lucht naar binnen te laten. Maar evenzeer door je interieur te voorzien van bloemen en planten.

Planten zorgen immers voor een gezuiverde en gezonde lucht, wat een fris hoofd als gevolg heeft.

Maar ook bloemen zijn niet enkel op esthetisch vlak belangrijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen gelukkiger zijn als ze zich omgeven met bloemen.

Lichte kleuren en bloemen in huis bevorderen je geluksgevoel

6. Geuren maken je huis uitnodigend

Het is wetenschappelijk bewezen dat geuren invloed hebben op ons gemoed. Groeide je op aan de zee, dan zal een huisparfum of geurkaars met de zilte geur van de zee je het gevoel geven dat je thuis komt. Hou er rekening mee dat geurbeleving heel persoonlijk is. Wil je graag dat anderen zich ook bij jou thuis voelen? Vermijd dan sterke geuren als vanille en lavendel. Kies eerder voor de geur van verse koffie, gebak dat net uit de oven komt of de geur van witte lotus. Die bloem wordt heel vaak in wasmiddel gebruikt, wat zorgt voor een inherent gevoel van huiselijkheid.

7. Maak het persoonlijk

Hoe mooi het op het eerste gezicht ook oogt, de kans is klein dat je je thuis zal voelen in een kopie van de laatste Ikea-opstelling. Maak je interieur persoonlijk door er stukken in te verwerken waar een herinnering aan vasthangt. Zoals die ene kast met de onmiskenbare geur van je ouderlijke huis die je in een flits terugbrengt naar je jeugd. Of die prachtige keramieken plantenpotten die je tijdens je laatste reis kocht. (Sabrina Bouzoumita)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.