Ook Brugse schoolstraten bekoren minister Crevits

Leerlingen van de stedelijke basisschool De Triangel, één van de twee Brugse basisscholen waar dit schooljaar al met het concept van de schoolstraat werd geëxperimenteerd, verwelkomden de minister met het 'Schoolstraatlied'. © WK
Redactie KW

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) toonde zich in de Brugse basisschool De Triangel bijzonder enthousiast over de schoolstraat die er in september in voege trad. “Schoolstraat zou overal de norm moeten worden.”

De minister was maandagmorgen speciaal naar Brugge gekomen om er de campagne ‘Paraat voor de Schoolstraat’ af te trappen die scholen en lokale besturen in heel Vlaanderen en Brussel ertoe moet aanzetten om ook een schoolstraat in te richten. Via de website www.paraatvoordeschoolstraat.be kunnen ze zich hiervoor laten inspireren.

Een schoolstraat is een straat die bij het begin en het einde van de schooldag gedurende een half uur wordt afgezet voor het gemotoriseerd verkeer. Stad Brugge, die het concept dit schooljaar al in twee scholen uitprobeerde en het nu gunstig evalueert, gaat in september nog eens vijf nieuwe schoolstraten lanceren.

“Negen op de tien ouders vinden dit veiliger, en we zien in onze twee schoolstraten ook een duidelijke gedragsverandering: 15 procent van de bevraagde ouders zegt de auto te laten staan en met de fiets of te voet naar school te komen. Bovendien ervaren de omwonenden ook minder hinder: voorheen kwamen de ouders hier allemaal op hetzelfde moment hun kinderen afzetten met de auto, en het was juist die chaos die ervoor zorgde dat veel ouders ervoor kozen om met de auto te komen. In een schoolstraat wordt die vicieuze cirkel dus doorbroken”, zegt de Brugse onderwijsschepen Pablo Annys (SP.A).

Gedragsverandering

“Mensen zijn geconditioneerd. Maar eens ze de klik gemaakt hebben, zie je een gedragsverandering die de schoolpoort zelfs overstijgt. Ouders zeggen ons dat ze nu ook in andere omstandigheden de auto vaker laten staan”, voegt directeur Eddy Boutens van De Triangel eraan toe. En die mentaliteitswijziging ontging dus ook de minister niet. De campagne ‘Paraat voor de Schoolstraat’ wordt heel breed gedragen: onder meer de Voetgangersbeweging, VVSG, de Gezinsbond, de Fietsersbond, Mobiel 21, de Vlaamse Scholierenkoepel, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de Stichting Vlaamse Schoolsport zetten er hun schouders onder. Maar het initiatief op zich komt eigenlijk van de taskforce Luchtvervuiling Schoolomgeving, die Crevits in april liet oprichten.

“De schoolstraten zorgen voor een modal shift: ouders en leerlingen veranderen vanzelf hun verplaatsingsgedrag. En we stellen vast dat in de schoolstraten de luchtkwaliteit effectief verbetert”, zegt ze. Zo’n schoolstraat inrichten is volgens de minister wel niet overal mogelijk. “Langs een gewestweg bijvoorbeeld, is het al minder evident. Daar kan de zogenoemde ‘kus- en knuffelzone’ verder van de schoolpoort inrichten een optie zijn.”

Maar los daarvan, zijn de eerste schoolstraten in Vlaanderen dus een succes, en daarom wil minister Crevits nu nog meer scholen en gemeenten aan boord proberen te krijgen. “Ik wil dat dit concept overal ingeburgerd raakt. Het is een kleine ingreep met een groot effect”, klonk het op de persconferentie in basisschool De Triangel. De minister wil de nieuwe schoolstraten graag zien opstarten in de derde week van september. “De ouders kunnen dan eerst nog twee weken gesensibiliseerd worden.”

Tragisch ongeval

Dat Brugge in het schoolstraatgegeven een voortrekkersrol speelt, heeft overigens ook veel te maken met het tragische ongeval van Yamen. De 6-jarige kleuter kwam er in februari vorig jaar vlakbij zijn school om het leven toen hij met zijn fietsje onder de wielen van een vrachtwagen terechtkwam. “Langs drukke gewestwegen zal de oplossing eerder bij infrastructurele ingrepen en gemachtigde opzichters liggen. Maar overal waar de infrastructuur het wel toelaat, moet de schoolstraat aan onze Brugse basisscholen de norm worden“, zegt schepen Pablo Annys. Het initiatief van de schoolstraten kadert in het actieplan ‘veilige schoolpoort’ dat de stad uitwerkte na het dodelijke ongeval van Yamen. “Of hoe uit iets negatiefs toch ook iets positiefs kan voortkomen”, verwees minister Hilde Crevits er ook nog eens naar. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier