Michaël Coussement kiest voor bonenlasagne

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de bonenlasagne van Michaël Coussement uit Waregem.

“Lasagne hoeft niet altijd traditioneel met ham en tomaten te zijn, je kan er perfect mee variëren”, vindt Michaël, en hij bedacht zijn eigen bonenlasagne. “Wie niet meteen houdt van spek, kan ook gehakt gebruiken in de plaats.”

Michaël volgde nooit kooklessen, hij leerde zichzelf koken via trial-and-error. “Soms volg ik netjes een recept, maar sommige gerechten ontstaan gewoon tijdens het koken. Het is leuk om te kunnen improviseren.”

Michaël Coussement kiest voor bonenlasagne

RECEPT

voor 4 personen

INGREDIENTEN

– 800 gram boontjes

– 800 gram ongezouten spek

– 10 lasagnevellen

– gemalen kaas

– 1 ui

– peper en zout

– boter

– bloem

– melk

– nootmuskaat

– tijm

WERKWIJZE

Kook de boontjes gaar en giet af. Laat ze schrikken in koud water om de groene kleur te behouden.

Snij het ongezouten spek in blokjes en bak aan.

Fruit een fijngesnipperde ui.

Maak een roux van bloem en boter. Voeg melk toe en laat opkoken.

Voeg aan de saus gemalen kaas toe. Kruid bij met peper, zout en nootmuskaat naar eigen smaak.

Vet een ovenschotel in met wat boter. Schik eerst de boontjes en het spek en overgiet met saus. Leg lasagnevellen en schik daar opnieuw boontjes en spek op. Overgiet weer met saus. Ga zo door tot de schotel volledig vol ligt. Werk bovenaan af met tijm en gemalen kaas.

Laat 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180°C.