Scheidsrechter Niels Bossuyt (22) uit Kruiseke promoveert als enige uit onze provincie naar de derde amateurklasse. Hij treedt hiermee in de voetsporen van zijn vader Geert, die vroeger tot in de toenmalige tweede klasse floot en jarenlang assistent-scheidsrechter was in eerste klasse.
Destijds voetbalde Niels bij de nationale jeugd, komend seizoen gaat hij fluiten in nationale. Van twee uitersten gesproken. “Als jong mannetje ben ik destijds beginnen voetballen bij de jeugd van Sparta Kruiseke”, vertelt Niels. “Op mijn negende werd ik gevraagd door KV Kortrijk en speelde daar twee jaar. Nadien volgde een jaar Club Brugge en dan keerde ik terug naar KVK. Uiteindelijk ben ik teruggekeerd naar Sparta Kruiseke omdat ik met mijn oude maten wilde voetballen. Ik behoorde tot de provinciale selectie en mocht mee naar het buitenland, waar we speelden tegen grote ploegen. Ik speelde dan nog drie jaar bij VK Ieper en besloot op mijn vijftiende om scheidsrechter te worden.”
Uitgekeken als speler
“Ik wilde iets nieuws. Ik had het gevoel als jeugdspeler heel veel te hebben meegemaakt en had het bij de nationale jeugd op het hoogste niveau allemaal gezien. Mijn vader pushte me niet om scheidsrechter te worden, zeker niet. Terwijl veel mensen dat wellicht denken. Integendeel, mijn vader wilde dat ik bleef voetballen. Ik zette echt de stap uit eigen wil omdat het tijd was voor iets anders.”
“Die eerste jaren als beginnende ref waren aanpassen. Iedere startende scheidsrechter krijgt een peter en dat was mijn vader. Het ging redelijk rap. Mijn eerste wedstrijd was de U13 van SC Menen tegen FC Passendale. Het was voorzien dat ik pas twee weken later mijn allereerste wedstrijd zou fluiten maar de aangeduide ref zei af. Eersteklasseref Frederik Geldhof kwam kijken. Ik werd toen heel goed begeleid. Ik herinner me nog dat ik me voor de tweede helft aanbood zonder de wedstrijdbal, Frederik maakte me meteen attent daarop.” (lacht)
Veel trainen
Twee seizoenen geleden maakte Niels halfweg het seizoen de promotie naar eerste provinciale. “Ik begon aan het vorig seizoen met de ambitie om te promoveren”, aldus Niels. “Al moet je natuurlijk nog altijd presteren en goede wedstrijden doen. Op mijn leeftijd was het echt het moment om de stap naar nationale te zetten. Ik was enorm gelukkig toen ik dat telefoontje kreeg.”
“Ik ga drie keer per week lopen en doe dagelijks aan krachttraining”
In de derde amateurklasse wordt het voor de talentvolle scheidsrechter weer beginnen vanop nul. “Alles ligt weer open”, blikt Niels vooruit. “Maar ik pas me redelijk rap aan en ga redelijk veel trainen. Minimum drie keer per week ga ik lopen en ik doe dagelijks aan krachttraining.”
En dat alles in combinatie met zijn universitaire studies in Leuven. Niels volgt er het voorlaatste jaar kinesitherapie. “De combinatie met de arbitrage is niet gemakkelijk”, geeft hij toe. “Ik train na mijn studies. Na een wedstrijd haal ik op zondagavond soms mijn trein naar Leuven niet. Gelukkig kan ik dan meerijden met mijn klasgenoot Niels Buseyne uit Poperinge. Hij gaat altijd met de auto naar Leuven. Nu tijdens de examens rijden we veel om beurt samen.”
Het zit in de familie
Oom Dieter Bossuyt floot tot enkele jaren geleden in eerste provinciale en vader Geert is er een vaste waarde. “De eerste jaren kreeg ik van mijn vader heel veel tips”, zegt Niels. “Zoals waar ik moet staan en wat ik moet doen. Dankzij mijn vader promoveer ik naar nationale. Hij heeft me heel veel bijgeleerd. Als scheidsrechter ben ik wel een heel ander type dan mijn vader. Hij is zeer streng. Meestal ben ik de jongste op het veld, ik moet dingen anders gaan oplossen.”
Meestal ben ik de jongste op het veld, ik moet dingen anders oplossen
Na de promotie is er ook nog een andere ambitie. “De talentvolle jonge refs werken samen in de Development Group en ik zou daar graag bij geraken. Dat is nu mijn volgend doel.”
En ondertussen is er ook nog de thesis. “Samen met Niels Buseyne ben ik al een jaar bezig om de gegevens te analyseren van de Uefa eliterefs die fluiten op het niveau van Champions League”, vertelt Niels. “Die gegevens krijg ik via professor Werner Helsen. We maken grafieken. Er kruipt daar heel veel tijd in maar dat is een kans die niet iedereen krijgt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier