De Provincie graaft een spaarbekken uit in de Landergemstraat. Dat moet het lager gelegen gehucht De Heirweg sparen van wateroverlast. Er staan nog twee spaarbekkens gepland: eentje in Kaster en eentje aan Walskerke.
De afgelopen weken waren er genoeg beelden te zien van regenval en onweersbuien die kelders en straten onder water zetten. De gemeente Anzegem heeft al een tijdje bij de provincie West-Vlaanderen een aanvraag ingediend om spaarbekkens aan te leggen.
Een spaarbekken vangt bij hevige regen het water op, dat nadien gecontroleerd kan weggevoerd worden via nabijgelegen beken. Het debiet wordt geregeld via een sas, dat bediend kan worden door brandweerzone Fluvia.
Nog een voordeel van een spaarbekken is dat boeren en inwoners in periodes van droogte daar water kunnen halen. “Zwemmen is er wel ten strengste verboden omdat het hier om heel troebel, ondoorzichtig water gaat. De gemeente zal dan ook de spaarbekkens afrasteren”, vertelt burgemeester Gino Devogelaere.
Heuvels en dalen
“Ons dorp bestaat uit verscheidene heuvels en dalen. Zo scheidt ook de Tiegemberg het landschap, aan de ene kant loopt het water via beken naar de Leie en aan de andere kant naar de Schelde.”
Het spaarbekken aan de Landergemstraat, die uitloopt in de Tjampenbeek, zal dieper uitgegraven worden. Op termijn moet het bekken 30 miljoen liter regenwater kunnen vasthouden. “Dat moet wel, want op 11 maart liep de volledige buurt rond de begraafplaats in de Heirweg onder. Dankzij het spaarbekken hopen we dit te vermijden.”
In oktober of november komt er nog een tweede wachtbekken bij Walskerke. Dat zal een tweetal hectare groot worden. Een derde wachtbekken komt in de buurt van Groeninge, om de beek daar te ontlasten. De Provincie is op dit moment nog bezig met het uittekenen van de plannen en het opmaken van de nodige studies.
Buizen steken
“We zullen ons meer en meer moeten beroepen op wachtbekkens, want we kunnen niet blijven grotere rioleringsbuizen steken. Ook de Gaverbeek kan dat allemaal niet meer slikken.”
“Maar we kunnen de inwoners geruststellen: dankzij spaarbekkens van de Provincie zullen we de problemen al heel wat beter kunnen aanpakken”, besluit Gino Devogelaere. (XC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier