Brugs Erfgoedweekend rond rituelen

Stefan Vankerkhoven

Op zaterdag 23 en zondag 24 april is het opnieuw Erfgoedweekend in Brugge. 64 gratis activiteiten zetten Brugse rituelen in de kijker.

Er staan naar jaarlijkse gewoonte expo’s, demonstraties, gesprekken, lezingen, open huizen en wandelingen op het programma. Dit jaar worden diverse overgangsrituelen (geboorte, huwelijk, overlijden), kleine alledaagse rituelen of typische Brugse rituelen toegelicht. Het Rijksarchief Brugge in de Predikherenrei 4A is dé startplek voor het erfgoedweekend op zaterdag 23 april tussen 14u en 17u en zondag 24 april tussen 10u en 18u.

Zo is er onder meer een evocatie in de sint-Donaaszaal van het Brughotel met als titel ‘als de doden konden spreken’ : verteller Joe Baele brengt verhalen over de dood van de bronstijd tot in de late middeleeuwen. Voor kinderen zijn er op de Burg, het Muntplein en de binnentuin van De Biekorf ‘keldermondvertellingen’ : verklede acteurs inspireren zich op de feuilletons van Hendrik De Zeine over papnonnen, hondenvangers en blekemannen.

Er zijn ook workshops hoepelen, boekbinden en in het maken van een feestelijke oorkonde. Een fietstocht langs Brugse bidhuizen brengt je van het YOT in de Magdalenakerk naar de Brugse moskee. Maar er is ook een wandeling langs de Merifoor, die getuigt van acht eeuwen Brugse jaarmarkten en een lezing over begrafenisrituelen. (SVK)

Info : www.erfgoedcelbrugge.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.