https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Roeselarenaar Romario neemt foto’s van verlaten plaatsen: “Spannend, zeker als je er niet mag zijn”

Redactie KW

In maart 2016 maakte Romario samen met een vriend een trip naar Duitsland, waar hij zonder toestemming zich een weg baande in een oude gevangenis. Ook in West-Vlaanderen gaat Romario af en toe op pad naar leegstaande gebouwen of verlaten locaties om er foto’s te nemen.

De 21-jarige Romario Rondelez volgde een opleiding voor metaalbewerking en werkt in een houtgereedschapsslijperij in zijn thuisstad Roeselare. Zijn vrije tijd besteedt hij sinds enkele maanden aan zijn nieuwe grote passie: fotografie. “In september vorig jaar kocht ik mijn eerste cameratoestel, een Nikon D3200 en al gauw ging ik op pad op zoek naar afgelegen locaties. Mijn eerste bestemming was een oud-klooster in Izegem, echter was de kerk niet toegankelijk. Pas maanden later ben ik er alsnog binnengeraakt omdat ik het gevraagd heb aan de plaatselijke pastoor. Maar meestal ga ik eigenlijk op het terrein zonder toestemming te vragen. Dat vind ik ook spannender, omdat je dan tenslotte iets illegaal doet.”

Romario heeft al grote delen van de kustprovincie doorkruist. Zo bracht hij ook ondermeer een bezoek aan een hotel-restaurant in Marke dat 4 jaar geleden failliet werd verklaard en liep hij rond in een verlaten amusementspark in Ingelmunster dat eveneens failliet is gegaan. Die foto’s kan je hier bekijken.

Foto’s van oude fabrieken, verlaten gevangenissen, autokerkhoven tot verloederde huizen

Romario blijft echter niet in West-Vlaanderen plakken en trok de voorbije maanden naar meerdere Europese landen om er unieke foto’s te maken. “Meestal ga ik naar Frankrijk of Wallonië, maar ook Duitsland en Nederland heb ik al eens verkend. Al zijn de verlaten sites bij onze noorderburen meestal zeer goed afgesloten en geraak je niet zo makkelijk binnen, dus ga ik er ook niet veel naar toe.” Zijn interesse strekt zich breed uit: van oldtimers, oude fabrieken, verlaten gevangenissen, autokerkhoven tot verloederde huizen.

De locaties vindt hij door online opzoekingswerk te doen of hij krijgt ze via kennissen in zijn schoot geworpen. “Op Facebook leerde ik iemand kennen en hij gaf me praktische tips mocht ik er eens op uit trekken. Hij gaf me een paar locaties door die volgens hem een bezoekje waard waren. Ondertussen heb ik op online fora al een tiental mensen leren kennen die mijn interesse delen en we wisselen soms locaties van verlaten plaatsen uit aan elkaar. Zo kwam ik deze gesloten gevangenis in Duitsland op het spoor.”

Gevangenis Düsseldorf bewaakt en indringers waren er al betrapt

In maart was het zover, Romario en een vriend vertrokken omstreeks 3 uur ‘s nachts vanuit Roeselare naar de horrorachtige Duitse ‘Gefängnis H19’ die in 2012 gesloten werd. “Een Nederlandse kennis vroeg op Messenger aan me of ik locaties met hem wou ruilen en hij raadde me deze plaats aan. Vooraf heeft hij me uitleg verschaft over de weg er naartoe en hoe we in de gevangenis moesten binnendringen.” Zodoende baande Romario zich samen met zijn maat een weg doorheen de gevangenismuren en hekken met prikkeldraad tot hij aankwam aan de ingang.

Binnenin nam hij een dertigtal foto’s, en daarbovenop filmde hij met een GoPro-camera zijn verkenningstocht toen hij omgeven was door stalen celdeuren, cachotten en tralies. “Vooraf waren we twee Duitsers tegengekomen waarmee we een praatje maakten. Zij vertelden ons dat de gevangenis soms nog bewaakt werd en dat er al mensen betrapt waren. We moesten dus op onze hoede zijn, want de gevangenis was omgeven door appartementen. Mensen konden ons eenvoudig zien en de politie verwittigen, maar we kwamen er toe tegen 7 uur ‘s ochtends en hebben daar ongeveer 3 uur rondgelopen zonder een kat tegen te komen.”

Lugubere plaats getekend door vandalisme

Wel was het tweetal niet geheel op hun gemak eenmaal ze daar gestrand waren. “We liepen zo dicht mogelijk bij de muren om uit het zicht van naburige bewoners te blijven. En toen we in de gevangenis rondliepen was het er kil, vochtig en vrij donker. Het was een lugubere plaats waar we sporen van vandalisme terugzagen. Ruiten waren ingeslagen, toiletten waren meegenomen, overal graffiti op de muren en er lag heel wat puin rond.”

Plots brak er even paniek uit toen ze een sirene hoorden. “Uit het niets ging er opeens een alarm af. Mijn maat wou zich snel uit de voeten maken, maar ik kon hem geruststellen en overtuigen om te blijven. Ik had al vlug door dat het alarm af ging omdat de batterijen van de noodverlichting bijna leeg waren. Het was namelijk niet de eerste keer dat ik me in een gevangenis begaf, zo had ik eens hetzelfde voor in Rijsel. Ook waren er twee weken voordien al mensen geweest, dus was ik er tamelijk gerust in.”

https://www.youtube.com/watch?v=hYXxayVxzZc

Zoek het gevaar niet op en ga niet alleen

Romario spreekt klare taal voor diegenen die ook geen schrik hebben om in verlaten locaties binnen te dringen om er te filmen of foto’s te nemen. “Zorg allereerst dat je een degelijk toestel hebt dat geschikt is om foto’s te nemen in onderbelichte ruimtes. Daarom neem je best ook ander materiaal mee zoals een zaklamp en ook een statief is niet overbodig. Trek er niet alleen op uit maar zorg dat er iemand met je meegaat. Indien je toch alleen vertrekt, laat dan aan iemand weten waar je naartoe gaat. Zoek het gevaar niet op en let op voor bouwvallige constructies want ik heb al verhalen gehoord van kennissen die door een dak vielen of hun voet verzwikt hadden toen ze door de vloer zakten. En forceer geen gesloten deuren of sla geen ruiten in om binnen te geraken. Want dan maak je je schuldig aan vandalisme. Ten laatste licht je je best ook goed in bij mensen die de plaats kennen uit eigen ervaring. Want het is niet altijd eenvoudig om een ingang te vinden. Zij kunnen je hierin helpen.”

De fotospecial uit Duitsland kan je hier bekijken.

Voor meer foto’s van Romario kan je terecht op zijn Facebookpagina Urbex Roro – Pearls of decay

(RC – Video RC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.