Ook Marlies De Ketelaere uit Aarsele kocht een onlineticket aan voor ‘Assisen – De Wraakmoord’

Marlies is een fan van Assisen Online, maar toch gaat haar voorkeur naar een theatervoorstelling.© PADI/DR
Marlies is een fan van Assisen Online, maar toch gaat haar voorkeur naar een theatervoorstelling.© PADI/DR
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Op dinsdag 30 maart start het proces ‘Assisen online – De Wraakmoord’. Momenteel is Uitgezonderd. de jury aan het samenstellen. Je kan voor slechts 15 euro jurylid worden via assisenonline.be. Honderden mensen schreven zich al in, waaronder ook Marlies De Ketelaere uit Aarsele, die ook al een ticket aankocht voor de twee vorige online moordzaken ‘De badkuipmoord’ en ‘De kerstmoord’.

Marlies (29) is leerkracht wetenschappen-wiskunde in de derde graad in het Sint-Jozefsinstituut in Tielt (SJI). Vorig jaar volgde Marlies ook al tijdens de lockdown de assisenzaken ‘De badkuipmoord’ en ‘De kerstmoord’. “Met een aantal vriendinnen hadden we tickets gekocht. Door corona konden we jammer genoeg niet samen kijken, maar we stonden wel steeds in verbinding over de argumenten van de zaak. De online discussies hielpen ons bij de eindbeslissing. Persoonlijk twijfelde ik nooit om tickets aan te kopen, omdat ik al goede commentaren had gehoord over de versie in het theater. Zelf zag ik nog nooit een dergelijke voorstelling in het theater, maar ik wil dat in de toekomst – van zodra het terug mogelijk is – wel eens doen met vriendinnen”, zegt Marlies, die tijdens de vorige online-assisenzaken haar eigen manier had om die te volgen. “Om minder vertroebeling te hebben, wachtte ik enkele dagen om de zaak door te nemen. Dan kon ik de verschillende verdedigingen gemakkelijker naast elkaar leggen. Alle argumenten zaten dan ook nog vers in het geheugen om een oordeel te vellen. En goed nieuws : in beide zaken was ik juist. Ik kijk al uit naar de volgende assisenzaak van eind maart. Ik heb inderdaad al opnieuw zin om die zaak uit te pluizen. Net zoals vorig jaar, zal ik ook nu weer een lijstje opmaken met alle verdachten met daarin alle argumenten voor of tegen.” Als Marlies mag kiezen : volgt ze een dergelijke zaak liever online – dan kan ze kijken wanneer het haar past – of zit ze toch voor een assisenzaak liever in het theater ? “Ik zou het toch liever volgen in het theater, dan kunnen de acteurs meer op elkaar inspelen. Door het afstandsonderwijs heb ik al genoeg schermtijd”, besluit Marlies onze babbel al lachend.

Uitgezonderd. laat weten over de nieuwe online-zaak : “We hebben jammer genoeg nog steeds geen perspectief op een heropening van de theaters. In afwachting daarvan blijkt dit unieke concept een Vlaamse publiekslieveling te zijn. De roep naar een vervolg klonk zo luid, dat we opnieuw aan de slag gegaan zijn”, aldus Bob Jennes.

Opnieuw staan regisseur Frank Van Laecke en Baantjer-schrijver Peter Römer garant voor een spannend online proces. Protagonisten Frans Maas, Francesca Vanthielen en Kürt Rogiers schitteren als de vaste waarden in deze online assisenzaak. De overige hoofdrollen worden binnenkort bekend gemaakt. Het concept blijkt ijzersterk: via dagelijkse filmfragmenten met getuigenissen, verhoren en het uiteindelijke betoog van beide partijen stemt het publiek – dat online in de jury zetelt – in alle eer en geweten over de schuld of onschuld van de beklaagde. Ook deze keer ben ik er zeker van dat we het publiek opnieuw zullen verrassen met enkele onverwachte ingrepen. Ik zeg nog niet hoe, maar ik ben er zeker van dat in deze nieuwe zaak de discussies hoog zullen oplaaien. Voor en tegen zullen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan”, grijnst James Cooke geheimzinnig. Ondertussen kan het publiek zich nog inschrijven op www.assisenonline.be . Het assisenproces gaat van start op 30 maart.

Het verhaal : Op 17 mei 2019 wordt de 26-jarige Johnny Vaessen, ambtenaar Stedenbouw en Ruimtelijke ordening, met een aantal messteken om het leven gebracht. Al snel komt zijn collega Geert Deridder in het vizier als verdachte. Na onderzoek blijkt Johnny Vaessen de zus van Geert Deridder te hebben verkracht. Een confrontatie tussen beide heren loopt uit de hand en Geert Deridder steekt Johnny Vaessen neer bij een vechtpartij. Althans dat beweert het onderzoek…

Anderhalf jaar later komt de zaak voor het Hof van Assisen. Volgen de leden van de jury de beweringen uit het onderzoek of brengen alle getuigenissen en pleidooien hen op andere gedachten?

Zo gaat het in z’n werk : Het publiek wordt opgeroepen om als jurylid deel te nemen aan dit proces vanaf 30 maart 2021. Op die dag start het assisenproces. Dit duurt zeven dagen. De ticketprijs om in deze volksjury te zetelen bedraagt 15 euro en daarvoor kan het publiek zeven dagen lang het proces volgen. Alle dagen verschijnen er nieuwe getuigenissen, reacties, pleidooien… Er volgt een online stemming over schuld of onschuld en vervolgens krijgt iedereen het vonnis te horen. Bovendien, hetgeen waar iedereen naar uitkijkt: de jury wordt op de hoogte gebracht van wat er daadwerkelijk gebeurd is. Alles gebeurt via de site www.assisenonline.be , waar de video’s gestreamd zullen worden op een afzonderlijk gedeelte voor betalende deelnemers. (PADI)

Start proces : 30 maart 2021 – Uitspraak proces : 8 april 2021. Tarief : 15 euro. Info en tickets : www.assisenonline.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.