Nick & Simon zijn eerste Nederlandstalige artiesten met eigen documentaire op Amazone Prime

In november brachten Nick & Simon het nieuwe album ‘NSG’ uit. Deze cd kwam direct op 1 binnen in de Nederlandse hitparade én ook in Vlaanderen verkoopt dit album als zoete broodjes. De cd ‘NSG’ is al het tiende album waarmee ze op één staan. Maar Nick & Simon gaan nog een stapje verder. Zij zijn de eerste Nederlandstalige artiesten met een eigen documentaire op Amazone Prime. De muziekdocumentaire ‘The Road To NSG’ (de weg naar het album) kan vanaf heden exclusief worden aangevraagd en bekeken. Alweer een stap vooruit, een nieuwe uitdaging, die vast en zeker terug de nodige vruchten zal opleveren.

Nick & Simon zijn super sterk bezig met hun nieuw album ‘NSG’.© PADI/Daniël
Nick & Simon zijn super sterk bezig met hun nieuw album ‘NSG’.© PADI/Daniël

We kunnen onze interviews met Nick & Simon niet meer op één hand tellen. We kennen ze al jaren, waren al vaak te gast op hun shows én spraken met het duo al over verschillende albums, maar ook over andere geslaagde momenten in hun muzikale carrière. We weten ze ook wonen. Nouja, nu zouden we hun woning niet meer terugvinden, maar jaren geleden kregen we van Jan Smit een rondleiding doorheen Volendam en toen passeerden we aan de woningen van Nick & Simon. “Kijk hier woont Nick. Even later : kijk hier woont Simon. Je ziet dat ze nog zolang niet bezig zijn als ik “, lacht Jan, toen we voor zijn woning halt houden. Nu sloegen we een coronavrije babbel met Nick & Simon in Crowne Plaza in Wilrijk, waar het duo op al onze vragen een passende reactie gaf.

Heren, toen we elkaar enkele weken geleden zagen, kwam de single ‘Oostenwind’ net tot leven. Nu is het album ‘NSG’ al uit. In Nederland is dat al jullie tiende nummer 1-album. Zijn jullie daar nog altijd even blij mee alsof het je eerste nummer 1-album was ?

Nick : “Bij het eerste album was dat heel bijzonder om dat mee te maken. Ik weet niet of ik dat daarmee kan vergelijken. Tien is wel een rond getal, een mijlpaal, een soort jubileum. Ik blijf het steeds leuker vinden. Omdat het voor mijn gevoel ook wel moeilijker wordt. Er breekt een dag aan dat dit niet meer zal lukken om op 1 te prijken. Het is dus een serieuze kick dat we dit nu voor de tiende keer hebben gerealiseerd.”

Het lijkt mij inderdaad niet evident om in deze tijden opnieuw een nummer 1-album te scoren ?

Simon : “Hoe meer nummer 1-albums je scoort, hoe unieker dat is qua aantal. Ik vind de prestatie groter naar mate het iedere keer lukt. Daar ben ik dus ook ontzettend trots op. Dat doet mij innerlijk wel degelijk nog wat.”

Is het een groot voordeel dat jullie nieuwe album al voor de corona-pandemie werd opgenomen ? Tijdens de lockdown zaten jullie toch niet met dat probleem.

Nick : “Het is absoluut een voordeel, anders kon het gewoon niet door gaan. We namen dit album op in L.A., samen met Jay Newland, onze producer die ooit samenwerkte met Paul Simon zelf. De groep muzikanten waren essentieel om dit samen te creëren. Een groep muzikanten die met Bob Dylan, Bruce Springsteen toerden. De percussionist Paulinho Da Costa speelde alles met Michael Jackson in. Dit moest wel in L.A. gebeuren, anders was dat enkele maanden later allemaal in ’t water gevallen.”

Blijven deze opnames wel degelijk één van de hoogtepunten van jullie carrière ?

Simon : “Voor mij wel. Alles viel perfect op zijn plek. We hebben dat al heel lang bedacht. Dit concept had veel voeten in de aarde. De manier waarop, we hebben ons veel vrijheid verschaft. Ik vind dit wel het mooiste project tot nu toe. Het moeilijkste project ? Op voorhand dacht ik dat dit een heel moeilijk project zou worden omdat het zo was afgekaderd. We wisten precies waar we naartoe wilden. Iedereen leek dat ook te begrijpen. Achteraf gezien vind ik dat het zonder veel problemen is verlopen. Kortom, een heel mooi project.”

Dit album staat nu al op 1, maar waar staat deze cd in het rijtje van al de albums die jullie al uitbrachten ? Is dit écht hét album uit jullie carrière of bracht je al cd’s uit die jullie al sterker vonden ?

Nick : “Euh, zo zou je het wel kunnen zien. Deze kan je bovenaan plaatsen. Iedere artiest roept wel dat hun laatste album het beste album is. Dit is oorspronkelijk een heel bijzonder project. Het is ons eerste conceptalbum. Het is een eerbetoon aan twee helden van ons, die al vanaf het begin van onze carrière heel veel voor ons hebben betekend, als inspiratiebronnen, namelijk Simon & Garfunkel. Op zich is dus de cirkel rond. Ik kan dat dus volmondig met een ja beantwoorden.

Nu dit album ‘NSG’ een topper is, smaakt dat naar meer ? Zijn er al plannen voor een opvolger ?

Simon : “Er zijn nog geen nieuwe plannen. We weten altijd wel een beetje waar we op muzikaal gebied naartoe bewegen, maar nu nog niet. Er zijn nog geen muzikale plannen. Dat is een keertje goed, omdat we alles noodgedwongen hebben opgeschoven. We willen met dit album nog even gaan toeren, maar om na al na te denken wat we gaan doen na die toer. Neen, dat is even te ver. We moeten net zoals heel de wereld afwachten hoe corona zal evolueren.”

Ik vernam dat jullie muziek ook ontzettend veel wordt gestreamd, het nieuwe normaal. Blij dat jullie muziek ook via streaming de weg vindt naar een nog ruimer publiek ?

Nick : “Ja zeker, streamen is de toekomst, dat is een manier waardoor je veel mensen kan bereiken. Dat is heel belangrijk. Onze singel ‘Oostenwind’ zit al boven het één miljoen streams. Daar zijn we heel blij mee. Ook fysiek verkopen we veel. In Vlaanderen ligt het album nog fysiek in de winkels en het wordt gretig afgenomen, net zoals in Nederland. Daarom besteden we nog altijd veel aandacht aan de fysieke albums, zoals de hoes, de foto’s binnenin… Omdat nog een groot deel van onze fanbase één aankoopt en daarom blijven we daar veel aandacht aan besteden.”

Jullie presenteerden dit jaar ‘Beste Zangers’ in Nederland, de variant van ‘Liefde voor Muziek’. Hoe fijn was dat ?

Simon : “Dat was fantastisch om te doen. We kregen dat pas kort vooraf te horen, omdat Jan Smit het mentaal even moeilijk had. We kregen dat zelfs maar één week ervoor te horen én dat was een hele klus waarbij we een beetje in de diepte werden gegooid, omdat we dat nog nooit hadden gedaan. Prettig was wel dat we konden afwisselen. We namen elk vier afleveringen voor onze rekening. Dat haalde de druk voor ons beiden wat weg. We kenden wel het gros van de muzikanten. Het was een fijne groep mensen waardoor het vanzelf ging. Het werd heel goed bekeken en we kregen er veel complimenten over. Het was eenmalig. Jan neemt terug over, wanneer het de volgende keer zal beginnen.”

Het voorbije seizoen van ‘Beste Zangers’ was meteen ook één van de succesvolste. Er keken eveneens veel Vlamingen, omdat ook Milow meedeed. Kenden jullie die artiest al ? Hoe hebben jullie deze zanger ervaren ?

Nick : “Ik had Milow daarvoor nog nooit ontmoet. Ik vond het heel leuk dat hij erbij was. Het was niet enkel de eerste keer dat wij dat presenteerden, maar ook de eerste keer dat een Vlaamse zanger erbij was. Het was prachtig om hem erbij te hebben. Een heel bijzondere artiest met een mooie stem. Een heel waardevolle toevoeging aan dit programma en wellicht is dat ook de reden waarom er zoveel Vlamingen naar deze reeks van ‘Beste Zangers’ keken.”

Drie weken geleden sprak ik met Miss Montreal. Voor deze zangeres leverde ‘Beste Zangers’ een dikke hit op met ‘Door de wind’. Kenden jullie dit liedje uit vervlogen tijden al of was dit een compleet nieuwe song voor jullie ?

Simon : “Ik kende het liedje nog niet. Ik kreeg wel een beeld van wat het liedje oorspronkelijk was. Sanne alias Miss Montreal trok het wel naar haar toe. Het gros van de aanwezigen kende dat liedje niet. We werden allemaal opgeslorpt door haar performance. We gingen er allemaal in mee. Dat is de kern van een hit, wanneer je met een onbekend iets iedereen weet te raken. Dat was ook mijn eerste opmerking daarna. Tot in lengte van jaren kan ik zeggen dat ik erbij was, wanneer dat liedje werd geboren in die vorm. Het is een megahit in Nederland én ook in Vlaanderen. Fantastisch !”.

‘Beste Zangers’ was een succesvol seizoen dat jullie mochten presenteren. Of was dit een reeks waar jullie als artiesten zèlf liever hadden aan deelgenomen ?

Nick : “Het eerste seizoen waren we erbij, maar wie weet… Er deden al artiesten meerdere keren mee. Dat is dus mogelijk. Ik weet alleen niet of het volgend seizoen zal worden. Ik denk het niet, want de line-up is al compleet. Nu is men enkel nog aan het zoeken naar een gepast moment wanneer men het kan opnemen. Misschien daarna, wie weet ? Ik denk dat we al enkele seizoenen terug gevraagd zijn, maar neen zeggen heeft vooral te maken met de planning. Hebben we al een drukke tv-carrière, dan is het niet gemakkelijk om dat nog erbij te nemen.”

Ik sta ook even stil bij jullie documentaire ‘Homeward Bound’. Die namen jullie op samen met Kees Tol en die scoorde uitstekend. Hebben jullie daarvan genoten ?

Simon : “Nadien heb ik er meer van genoten, dan het moment zelf. Het was hard werken. Het opnameproces was leuk om te doen, maar wel hard werken. Van ’s morgens 8 tot ’s nachts werken. In acht dagen tijd namen we deze reeks in New York op. We hadden veel voorwerk eraan. De tijd ervoor en erna was het voor Nick & Simon ook heel druk. Zo beleefde ik het in hét moment zelf. Toen ik het daarna gemonteerd terug zag, vond ik dat we iets bijzonder hadden gerealiseerd en dat het zou aanslaan bij het grote publiek. Dat bleek ook zo. We werden genomineerd voor ‘Gouden Televizier Ring 2020’, de belangrijkste tv-prijs. Met terugwerkende kracht heb ik er dus wel van genoten.”

Nick : “Absoluut, ook ik genoot ervan omdat het nadien een veel groter succes was, dan ik had verwacht. Je moet wel heel veel van Simon & Garfunkel houden om het boeiend te blijven vinden. Ik had verwacht dat het goed ontvangen zou worden, maar er keken maar liefst 1,6 miljoen mensen. We werden inderdaad zelfs met een nieuw programma genomineerd voor de ‘Gouden Televizier Ring 2020’. Dat is leuk. Wat ook leuk is en recenter nieuws is dat van het album een documentaire ‘The Road to NSG’ werd gemaakt en die is nu exclusief te zien op Amazone Prime.”

Optreden in Vlaanderen deden jullie al vaker, zoals in het Kursaal van Oostende en tijdens de voorbije zomer in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Komt daar een vervolg op ?

Simon : “We hadden een heel grote toer gepland van 60 à 70 shows rond het nieuwe album en daar zou Vlaanderen ook een groot deel van uitmaken, maar dat moesten we – om begrijpelijke redenen – cancelen. Dat hopen we in de toekomst toch nog te kunnen doen én dan zal Vlaanderen daar natuurlijk ook deel van uitmaken, maar wanneer dat kan weet niemand.”

Maar staan er in 2021 toch al bepaalde optredens vast in Nederland ?

Nick : “ Neen !”

Wat mogen we dan nog wel van Nick & Simon in 2021 verwachten ? Een rustig jaar of toch niet ?

Nick : “We brengen nog singles uit van ‘NSG’. We komen met nieuwe tv-programma’s maar daar later meer over , maar dat staat dus ook op de planning. Maar wanneer we terug op het podium te zien zijn, dat moeten we nog in het midden laten, daar is er nog geen perspectief over.”

Hoe vieren jullie de eindejaarsdagen en wat mogen we jullie persoonlijk toewensen voor 2021 ?

Nick : “De eindejaarsdagen vieren we noodgedwongen – door de overheid opgelegd – in een heel kleine kring en dus thuis. Ik denk dat we met z’n allen, heel de wereld, gebaat zijn dat de rust in 2021 kan terugkeren. En natuurlijk ook een goede gezondheid in 2021 en wens ons eveneens maar veel optredens toe.”

Simon : “We mogen maximaal in Nederland thuis twee mensen ontvangen en met de kerstdagen drie. Dat is nodig en daar gaan we ons aan houden.” (PADI)

www.nickensimon.nl

Onze showbizzmedewerker PADI tussen Nick & Simon in Crowne Plaza in Wilrijk.© PADI/Daniël
Onze showbizzmedewerker PADI tussen Nick & Simon in Crowne Plaza in Wilrijk.© PADI/Daniël

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.