Hans Van den Stock volgt met debuutsingle het advies op van Toon Hermans: “Wie een ster wil worden, moet licht verspreiden”

Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Acteren, zingen, presenteren, coachen en trainen zijn enkele van de skills die men terug kan vinden op het CV van entertainer en storyteller Hans Van den Stock uit Heverlee. Doorheen al zijn activiteiten en ook tijdens zijn vele communicatietrainingen en coachingen ontdekte Hans dat hij mensen beroerde van zodra hij échte verhalen vertelde. Verhalen waarin ‘kwetsbaarheid’, ‘zelfrelativering’ en ‘humor’ de hoofdingrediënten zijn.

Omdat inmiddels, over de jaren heen, vele honderden mensen kennis maakten met een aantal liedjes, teksten en verhalen van Hans, komen er ook veel getuigenissen van mensen die aangeven dat een bepaald lied of verhaal hen hielp om één en ander te verwerken of te relativeren. Daarom wil hij het grote publiek vandaag ook kennis laten maken met zijn liedjes en verhalen. Zijn eerste single ‘Laten gaan’ is een lied dat doorheen de jaren vaak opnieuw werd aangevraagd en gebracht tijdens zijn theatervoorstellingen; “omdat iedereen op één of andere manier, vroeg of laat, geconfronteerd wordt met ‘afscheid’ dat je niet gewild hebt, maar wel wordt opgedrongen”, aldus Hans.

“Een blijvende verwondering en interesse tonen in mensen en in alles wat hun drijft is één van mijn kwaliteiten”, zegt Hans. “Op artistiek vlak waren het de kleinkunstenaars die mij inspireerden omdat tekst en het verhaal in een lied, bij mij centraal staan. Zo stond ik ooit in het voorprogramma van Miel Cools en Dimitri Van Toren en waren de eerste liedjes op mijn gitaar, zoals bij zovele generatiegenoten, die van Boudewijn De Groot.”

Maar omdat een lied ook niet alles kan vertellen én omdat humor voor Hans al zeer snel in zijn leven een reddingsboei bleek, ging zijn interesse ook snel naar cabaret en dan heel specifiek naar zijn grote en inspirerende voorbeeld Toon Hermans. “Toon is iemand die de perfecte balans scheen te vinden tussen tragedie en komedie. Daar keek ik enorm naar op. Via een deelname aan de nationale préselectie voor Eurosong (1996 – De Gouden Zeemeermin) en aan de talentenjacht “u hoort nog van ons” (1997-TV1) ging ik op zoek naar nationaal succes, omdat ik zélf ook eens wou ervaren om, net zoals Toon Hermans, ‘aanbeden’ en ‘geprezen’ te worden omwille van mijn talenten. Al doende vergat ik daarbij bijna het allerbelangrijkste: “wie een échte ‘ster’ wil worden, moet ‘licht’ verspreiden”, een boodschap die Toon mij persoonlijk had ingefluisterd tijdens een ontmoeting in september 1993”, zegt een trotse Hans. Al vlug smaakte hij de voldoening van op die manier mensen troost te bieden met het gevoel van “we ploeteren allemaal maar wat aan, maar we staan er gelukkig niet alleen voor.”

Ik hoop dat de mensen mijn liedje ‘Laten gaan’ kunnen smaken en dat ik in oktober stilaan weer mijn theatervoorstelling ‘Bang!’ kan hernemen”, sluit Hans af op een hoopvolle noot. (PADI)

‘Laten gaan’, de nieuwe single van Hans Van den Stock, kan je beluisteren op alle grote streamingsplatformen.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.