Het vroeger Co-Center tussen de Alfons Pieterslaan en de Amsterdamstraat in Oostende krijgt met het project Coost een mooie nieuwe invulling. Coost telt 57 assistentiewoningen en 2 appartementen. Eind maart nemen de eerste bewoners er hun intrek.
Het vroegere Co-Center in de Oud-Hospitaalwijk, in de volksmond ook wel ‘De Coo’ genoemd, stond tien jaar leeg. De rijke geschiedenis van het pand gaat evenwel veel verder terug. Het SEO, een samenwerkende maatschappij rond spaarzaamheid, economie en Oostende, werd opgericht in 1892 en kocht in 1924 een groot eigendom in de Amsterdamstraat met een achterliggende binnenplaats met opslagplaatsen en stallingen. Er waren tevens een timmerwerkplaats, een groentenhandel en een vleeshouwerij gevestigd. In 1928 werden de bestaande gebouwen afgebroken en werd er een nieuwbouw opgetrokken met opnieuw werkplaatsen, stallingen, enz.
Bierco
De SEO ging failliet en 1981 en de gebouwen stonden toen enkele jaren leeg. Tot het in handen kwam van notaris Johan Lahaye. Hij bombardeerde het complex tot het Co-Center. In de jaren negende herbergde het CO-Center een antiekzaak, een verkoopzaal, een bakkerij, een tearoom en zelfs een school. Sandra Bekkari had er haar eigen fitnesszaal. Er zat zelfs een eigen radiozender. De bekendste zaak was de Bierco, uitgebaat door de bekende horecaman Alain Tournoy. Fout beheer en megalomane plannen van de eigenaar zouden uiteindelijk aan de basis hebben gelegen van de teloorgang van het Co-Center.
Het bleef lang onduidelijk wat er in de plaats zou komen en de verloedering sloeg toe. Het gebouw stond op de lijst van bouwkundig erfgoed en zomaar afbreken hoorde niet tot de mogelijkheden. Uiteindelijk werd de site opgekocht door immomakelaar Groep Caenen en Monument Real Estate en kwam er een uniek bouwproject met 57 assistentiewoningen en 2 gewone appartementen onder de naam Coost.
“Architecturaal is Coost een hoogstandje”, vertelt Dominique Vandendriessche van Monument Real Estate. “We vertrokken vanuit de bestaande bestuur waardoor niet alle appartementen dezelfde zijn. Er is veel bewaard gebleven en bepaalde ornamenten van de oude Coo zijn nog steeds herkenbaar. Dat gaat dan van de glaspartijen en de structuur binnen tot elementen uit de belle époquetijd. Veel mensen geeft het een gevoel van thuiskomen.”
Camerabewaking
De bedoeling is dat de mensen die een assistentiewoning kopen of huren er zelfstandig kunnen wonen. Daarnaast kunnen ze, indien nodig, professionele hulp inschakelen. Dat gebeurt in samenwerking met het woonzorgcentrum Sint-Elisabeth. “Eigenlijk is dit een soort van woonzorghuisvesting”, legt directeur Jo Craeymeersch uit. “Je woont zelfstandig, maar kan toch rekenen op hulp. Onze appartementen en ook de ingang zijn drempelloos. Er zijn overal bredere doorgangen en alle ruimtes in de appartementen zijn voldoende ruim om er met een rolstoel door te kunnen. De infrastructuur werd volledig aangepast aan de noden van onze bewoners. Er is ook oog voor de veiligheid. De site is via drie plaatsen toegankelijk, maar overal is een sleutel en/of code voor nodig. En er is overal camerabewaking.”
Overdag staat een woon-assistent ter beschikking van de bewoners. “Dat is iemand die het welzijn van de bewoners behartigt. Ze kunnen er terecht met lichamelijke problemen, maar ook met psychische problemen. ‘s Nachts staat dan weer een conciërge ter beschikking die ook op de site woont”, aldus Jo Craymeersch.
Op vandaag telt het project een bezetting van 25 procent en werd er 5 procent in optie genomen. Het gaat om volwaardige appartementen met een oppervlakte tussen 62 en 126 m². “Alles heb je hier binnen een straal van 100 meter: een grootwarenhuis, een bakker, een slager, winkels… en het centrum is niet veraf. Het is als het ware een dorp in de stad”, besluit Vandendriessche.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier