HIPPO. WAR pakt uit met expo rond luchtfotografie tijdens WO I: “Niemandsland in kaart brengen”

Nog tot eind juli kan je in bezoekerscentrum HIPPO. WAR een nieuwe tijdelijke tentoonstelling ontdekken. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Nog tot eind juli kan je in bezoekerscentrum HIPPO. WAR in Waregem een nieuwe tijdelijke tentoonstelling ontdekken. Het stadsarchief opent samen met de werkgroep van HIPPO. WAR de bijzondere expo ‘Luchtfotografie in Waregem tijdens de Eerste Wereldoorlog’.

“Het idee ontstond zo’n twee jaar geleden”, vertelt stadsarchivaris Thomas Bertrem. “Zowel ons archief als dat van de werkgroep van HIPPO. WAR hadden verschillende oude foto’s die niet zo toegankelijk zijn. We besloten om een tentoonstelling te organiseren waarbij we tekst en uitleg konden geven bij de beelden en die ook konden situeren op Waregems grondgebied.”

De werkgroep bestaat uit vijf experts die zich vrijwillig inzetten voor het bezoekerscentrum op de tweede verdieping van HippoLoggia op de Gaverbeekhippodroom. Jef Bogaert wist oude foto’s op hedendaagse kaarten te plaatsen. “Dat is niet evident. Want een eeuw later zien de kaarten er uiteraard volledig anders uit.” Frankie Van Rossem voorzag de tijdelijke expo van enkele interessante objecten. Verder bestaat de werkgroep uit Patrick Lernout, Chris Sims en voorzitter Carmen Coussement.

Duiven

“Tijdens de tentoonstelling kom je meer te weten over de evolutie van de luchtfotografie, waarvoor er ooit zelfs duiven werden ingezet. Een groot luik belicht de Eerste Wereldoorlog met de nadruk op onze eigen streek. We leggen ook de link met cartografie. Want dankzij sterkere luchtfoto’s kon men tijdens de oorlog de plattegronden veel beter in kaart brengen”, aldus Bertrem.

“Ooit werden duiven ingezet voor luchtfotografie”

Schepen van Cultuur en Archief Pietro Iacopucci (CD&V) verklaarde de expo officieel geopend. “Dit is al de tiende tijdelijke tentoonstelling in HIPPO. WAR. Die houden de permanente expo springleven en trekken nieuw publiek aan. We hopen rond Memorial Day ook enkele internationale gasten te ontvangen.”

Niemandsland

“Luchtfotografie biedt een interessante kijken op WO I. Met Google Maps, drones en satellietbeelden vindt men dat op vandaag evident, maar dat was het vroeger niet. Tijdens de oorlog speelde het plots een zeer grote rol. Zo kon men namelijk het niemandsland en de vijand situeren.”

“Het is daarnaast ook leuk dat je in de expo veel lokale zaken zoals de Spitaalbossen, vijvers, spoorweg en deelgemeenten ontdekt. Puik werk van de werkgroep en het stadsarchief.”

De tijdelijke expo loopt nog tot en met 28 juli en is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van HIPPO. WAR, van woensdag tot en met zondag tussen 14 en 18 uur. Meer info vind je via https://www.hippowar.be/nl/tijdelijke-tentoonstelling