"Corona zal onze wereld voorgoed veranderen", "Er zal niets veranderen", "Het zal alleen maar erger zijn dan voorheen". Iedereen heeft wel een mening over wat deze pandemie met onze maatschappij zal doen. Over het oplossen van het fileprobleem of de natuur die weer opleeft. Maar waar het het vaakst over gaat is duurzamer en trager gaan leven. Dat we toch met z'n allen, stiekem of niet, blij zijn dat onze pauzeknop eens verplicht wordt ingestampt. En dat die verandering zich op die manier vanzelf zal manifesteren. Designer Dries Van Noten gelooft niet dat het vanzelf zal gaan. Maar heeft wel een actieplan klaar om de modewereld actief te veranderen. Nu we collectief stilstaan is het moment aangebroken om 'minder is beter' ook effectief te implementeren in ons leven. Van Noten schreef een open brief en liet die ondertekenen door de kleppers in de industrie. Hij roept op tot een andere indeling van de seizoenscollecties, mindere en betere soldenperiodes, minder exuberante shows op exotische locaties en minder verspilling. Met als doel de tijdsdruk en daarmee ook de druk op ons milieu en de mensen te verlichten en een overall eerlijkere industrie te creëren.

"Tijd is een héél kostbaar goed, dat weten we nu"

We moeten weer durven te verlangen naar mooie en fijne zaken en onze hedonistische consumptiedrang weer onder controle krijgen. Zijn we het daar niet allemaal een beetje over eens? Als we minder werken, kunnen we minder kopen, maar hebben we meer tijd. Een héél kostbaar goed weten we. Momenteel gooi ik niet - of toch minder - met mijn verdiende centjes. Ik laat me niet verleiden tot impulsaankopen, maar mest mijn kleerkast uit. Ik ga niet op restaurant om nadien op café te blijven hangen, maar voer wel gesprekken met mijn huisgenoot. Tot een kot in de nacht lezen we onze horoscoop en denk ik na. Veel. Ik kan werken en hoef me momenteel nog geen zorgen te maken. Ik ben rustig en gelukkig. Met een beetje extra tijd. Mijn citytripje naar Berlijn viel in het water, een vrijgezellenweekend en een zomertrip ook. Jammer, maar geen echte reden om intriest te zijn. Die veel verder op voorhand geplande verre vliegtuigreis, naar mijn zusje in Australië, dat is iets anders. Als het weer mag, en ik één iets mag kiezen, dan dat. Minder, maar zoveel beter.

"Corona zal onze wereld voorgoed veranderen", "Er zal niets veranderen", "Het zal alleen maar erger zijn dan voorheen". Iedereen heeft wel een mening over wat deze pandemie met onze maatschappij zal doen. Over het oplossen van het fileprobleem of de natuur die weer opleeft. Maar waar het het vaakst over gaat is duurzamer en trager gaan leven. Dat we toch met z'n allen, stiekem of niet, blij zijn dat onze pauzeknop eens verplicht wordt ingestampt. En dat die verandering zich op die manier vanzelf zal manifesteren. Designer Dries Van Noten gelooft niet dat het vanzelf zal gaan. Maar heeft wel een actieplan klaar om de modewereld actief te veranderen. Nu we collectief stilstaan is het moment aangebroken om 'minder is beter' ook effectief te implementeren in ons leven. Van Noten schreef een open brief en liet die ondertekenen door de kleppers in de industrie. Hij roept op tot een andere indeling van de seizoenscollecties, mindere en betere soldenperiodes, minder exuberante shows op exotische locaties en minder verspilling. Met als doel de tijdsdruk en daarmee ook de druk op ons milieu en de mensen te verlichten en een overall eerlijkere industrie te creëren. We moeten weer durven te verlangen naar mooie en fijne zaken en onze hedonistische consumptiedrang weer onder controle krijgen. Zijn we het daar niet allemaal een beetje over eens? Als we minder werken, kunnen we minder kopen, maar hebben we meer tijd. Een héél kostbaar goed weten we. Momenteel gooi ik niet - of toch minder - met mijn verdiende centjes. Ik laat me niet verleiden tot impulsaankopen, maar mest mijn kleerkast uit. Ik ga niet op restaurant om nadien op café te blijven hangen, maar voer wel gesprekken met mijn huisgenoot. Tot een kot in de nacht lezen we onze horoscoop en denk ik na. Veel. Ik kan werken en hoef me momenteel nog geen zorgen te maken. Ik ben rustig en gelukkig. Met een beetje extra tijd. Mijn citytripje naar Berlijn viel in het water, een vrijgezellenweekend en een zomertrip ook. Jammer, maar geen echte reden om intriest te zijn. Die veel verder op voorhand geplande verre vliegtuigreis, naar mijn zusje in Australië, dat is iets anders. Als het weer mag, en ik één iets mag kiezen, dan dat. Minder, maar zoveel beter.