Fietsen naar Van Gogh in De Hoge Veluwe

Dierenliefhebbers kunnen in de Hoge Veluwe de Nederlandse Big Five in het wild spotten: edelhert, ree, wild zwijn, das en... moeflon. © Getty
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Deze zomer genieten we van rust dichtbij. Van de grens naar onze buurlanden over te steken en daar content mee te zijn. Dan is De Hoge Veluwe in Nederland een te ontdekken parel. In het natuurpark kronkel je op witte fietsen doorheen heides en bossen langs vennen en duinen, om uit te komen bij het Kröller-Müller Museum, waar je de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld vindt.

Caféterras bij nacht, een van de bekendste werken van Vincent van Gogh, hangt niet in Londen, New York of Parijs, maar in het nietige Otterlo in de Nederlandse provincie Gelderland. Terwijl het Metropolitan, Tate Modern en Centre Pompidou in het hartje van een drukke hoofdstad liggen, baadt het Kröller-Müller in de rust en stilte van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een uitstap naar De Hoge Veluwe biedt dan ook de perfecte mix van natuur en cultuur.

De vele autovrije fietspaden gidsen je door een heel afwisselend landschap: bossen, zandverstuivingen en korstmossteppen, maar ook oude landbouwgebieden en heidevelden. Die landschappen herbergen een unieke diversiteit aan planten- en diersoorten. Van de rode heidelucifer tot de aromatische douglasspar, van de zeldzame parelmoervlinder tot het imposante edelhert.

Het ene moment waan je je in een Scandinavisch bos, het andere in een Namibische woestijn, waar het imposante standbeeld van de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder Christiaan de Wet desolaat de gigantische zandvlakte overkijkt.

De Big Five van de Veluwe

Dierenliefhebbers kunnen in De Hoge Veluwe de Nederlandse Big Five in het wild spotten: edelhert, ree, wild zwijn, das en… moeflon. Moeflons zijn niet inheems, maar afkomstig van Sardinië en Corsica. Om de diversiteit aan dieren te vergroten, voerde Anton Kröller in 1921 een groep moeflons in en zette die uit in het Park. De rammen hebben grote, gedraaide horens, die langer en ronder worden naarmate ze ouder worden. Op dit moment zijn er in het Park nog altijd zo’n tweehonderd exemplaren. De dieren leven in grote kuddes en zijn dus relatief gemakkelijk te vinden.

De Hoge Veluwe is dé perfecte mix van cultuur en natuur

Met Jachthuis Sint-Hubertus pik je in De Hoge Veluwe ook een meesterwerk van de invloedrijke Amsterdamse architect Hendrik Petrus Berlage mee. Het neemt een uitzonderlijke plaats in binnen zijn oeuvre. Waar Berlage doorgaans garant stond voor rationele, zakelijke ontwerpen, toonde hij met het Jachthuis juist een overdaad aan aandacht voor het ambacht van het ontwerpen.

Indrukwekkende kunstcollectie

De grote trekpleister blijft echter het Kröller-Müller Museum. De collectie van het museum is het levenswerk van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller en omvat naast bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Van Gogh ook werken van Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. In de beeldentuin, een van de grootste van Europa, staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Jean Dubuffet, Marta Pan, Auguste Rodin, Henry Moore en Jan Fabre. Onder de titel Hoofdstukken vind je er 18 portretten van laatstgenoemde kunstenaar, bustes in brons. Alle sculpturen hebben dierenoren en -hoorns en maken deel uit van de uitgebreide tentoonstelling Hortus/Corpus. Een van de geweien uit Hoofdstukken is op de Veluwe gevonden.

De terrasjes van Arnhem

Op minder dan tien kilometer van het Nationaal Park De Hoge Veluwe tref je Arnhem, de hoofdstad van de provincie Gelderland. Net zoals in de meeste andere Nederlandse provinciestadjes kun je er budgetvriendelijk iets eten of drinken op de vele gezellige terrasjes. Aanrader daarvoor is het Jansplein, waar het in de schaduw van de koepelkerk op warme zomeravonden ideaal is om een portie bitterballen met het lokale gerstenat Veluwse Schavuyt te combineren.

In Arnhem zindert het van de creativiteit en innovatie, met ArtEZ hogeschool voor de kunsten als broedplaats. Op straat zie je een bonte stoet aan modestudenten en in de hippe conceptstores van het Modekwartier vind je een eigentijdse kijk op kunst en mode. Meer tips lees je op www.visitarnhem.com.

Praktisch

– In het Nationaal Park De Hoge Veluwe loop je het best eerst binnen in het Bezoekerscentrum.

– De toegang tot het Park bedraagt 10,95 euro voor volwassenen en 5,50 euro voor kinderen van 6 tot 13 jaar, net als voor het Kröller-Müller Museum. Om het museum te bezoeken, moet je wel een ticket voor het Park hebben.

– De 1.800 witte fietsen mag je gratis gebruiken.