"Als kleine jongen was het mijn droom een professionele atleet te worden. Die droom heb ik acht, negen jaar kunnen beleven. Ik ben zo trots op wat ik heb verwezenlijkt. Ik wil mijn ouders, broer en iedereen die mij tijdens mijn carrière heeft gesteund bedanken", aldus Waeytens.

De West-Vlaming zette zijn eerste stappen in het profpeloton in 2012 bij Topsport Vlaanderen. Daarna droeg hij het shirt van Giant-Alpecin en opvolger Sunweb (2015-2017), Veranda's Willems (2018) en Cofidis (2019).

Zijn mooiste zege behaalde Waeytens in 2016 toen hij in Tongeren de snelste was in de vierde rit van de Baloise Belgium Tour. Voor Giant-Alpecin startte Waeytens twee keer in de Ronde van Spanje (in 2015 en 2016). Dit seizoen was zijn beste uitslag een vijfde plaats in de GP La Marseillaise begin februari.

Zico Waeytens is van meerdere markten thuis. Zo dook hij al op in een videoclip van de Brusselse rapper Goon. Samen met zijn copains KVK-voetballer Kristof D'haene en Yves Ngabu, de boksende voetballer, waagde hij zich al langer aan bokstrainingen. Nu zal hij de stap naar de bokssport volledig zetten, wetende dat een profcarrière hem daar door zjin leeftijd (28) niet meer gegund zal zijn.

(BELGA/red)