Gianni Marchand mikt op het podium in Turkse rittenkoers

Gianni Marchand. (foto gf/Geert Schalk) © FOTO GF/TOM VANDENBUSSCHE FOTO GF/TOM VANDENBUSSCHE
Redactie KW

Gianni Marchand is voorlopig aan een onopvallend seizoen bezig, maar traditioneel moet de 33-jarige Aartrijkenaar van Tarteletto-Isorex nog in zijn ritme komen. Volgende week rijdt hij de Tour of Mersin in Turkije.

Marchand is aan zijn negende campagne bij de profs bezig en mag zich een vaste waarde in het continentale circuit noemen. Met Paris-Mantes, een rit- en eindzege in de Ronde van Iran en eindwinst in de Flèche du Sud oogt zijn palmares mooi. Al steekt zijn derde plaats in de Ronde van België van 2021 erbovenuit. Toen mocht Marchand op het podium plaatsnemen naast Remco Evenepoel en Yves Lampaert. “Maar voor mij persoonlijk blijft winnen het belangrijkste. En dan kies ik voor mijn eerste profzege ooit: de Flèche du Sud in 2018, waar ik Jannik Steimle, Andreas Kron en zelfs Tadej Pogacar klopte.”

In 2023 kwam de campagne van Marchand moeilijker op gang, maar in het najaar stond hij er weer. “Tot juni liep het niet naar wens: een buikplaag, een keelontsteking die samenviel met de geboorte van mijn dochter Floor… In mei nam ik gelukkig de juiste beslissing door drie, vier weken uit competitie te blijven. Daarna vlotte het een stuk beter. Toen ik op het BK op de weg 200 km in de aanval reed met Wout van Aert, wist ik dat ik op de goede weg was. In het najaar kon ik nog enkele mooie ereplaatsen en zelfs bijna een zege in Turkije behalen.”

Turkse hoogtemeters

In februari opende Marchand zijn seizoen opnieuw op Turkse bodem met een 13de plaats in de Ronde van Antalya. Volgende week rijdt Marchand er de Tour de Mersin (UCI 2.2). “De wedstrijden in Turkije zijn heel mooi en worden vaak op brede wegen in prima staat verreden. Ook de vele hoogteverschillen spreken me aan.”

Later in april rijdt Marchand de Ronde van Turkije. Ook de Tour of Hellas en de Tour of Qinghai Lake zijn een doel. “Als ik er met de betere renners kan strijden, zal ik tevreden zijn. In Mersin zou ik bergop één van de sterkste deelnemers moeten zijn. Het podium is dus een doel. Maar nu eerst gezond blijven.” (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier