“We moeten focussen op plezier”
Het slotwoord is voor Frank Glorieux, ceo van Wielerbond Vlaanderen.
Dit artikel maakt deel uit van het Dossier De Koers in West-Vlaanderen. p>
Frank Glorieux, een geboren en getogen Kortrijkzaan, is sinds januari ceo bij Wielerbond Vlaanderen. Ook hij beseft de ernst van de situatie. “De complexiteit van de reglementering en het veranderde maatschappelijke leven – kort gesteld: geen cafés meer, geen koersen meer – zijn voor mij de belangrijkste redenen voor de daling van het aantal koersen en renners.”
Er is echter beterschap op komst, zo luidt het. Sport Vlaanderen – het vroegere Bloso – legde de Wielerbond in 2016 op om voor de komende vier jaar (tot de volgende Olympische Spelen) een nieuw beleidsplan op te stellen. “Zij vragen ons om te moderniseren, wij zijn verplicht om te luisteren. Anders spelen we onze subsidies kwijt.”
“Ik ben blij met die maatregel. We deden intussen een rondvraag bij clubs en kwamen zo tot een mooi werkstuk. Met als uiteindelijke doel die modernisering natuurlijk, maar ook een oplossing voor de grote problemen binnen het wielrennen: de daling van het aantal koersen én de grote drop-out bij jonge renners tussen 14 en 18 jaar.”
“BMX zet veel kinderen aan om te koersen”
Frank Glorieux geeft meteen een eenvoudige maatregel mee. “Een draaiboek voor organisatoren, dat we online zullen plaatsen. Het maakt de organisatie van een wedstrijd er een stuk makkelijker op.” Daarnaast ziet de kersverse ceo nog een minder gemakkelijke maatregel: de vereenvoudiging van regionale, provinciale en Vlaamse structuren. “Nu is het bij de Wielerbond veel te complex voor iemand om een bepaalde functie te vervullen. Dat moet vereenvoudigd worden. Goeie mensen moeten meteen kunnen doorgroeien, bijvoorbeeld naar de Vlaamse weg- of jeugdcommissie, waarin heel belangrijke beslissingen genomen worden.”
Wielrennen moet laagdrempelig worden, vindt hij. “Nu is het voor een jongere niet evident om te beginnen koersen. Hij komt meteen in competitie uit. Een heel grote stap. Het is beter om eerst plezier aan een sport te beleven en pas daarna eens een wedstrijdje te rijden. Het is een enorme discussie die momenteel binnen Wielerbond Vlaanderen woedt. De ouderen willen het competitie-element behouden, de jongeren niet. Maar kijk naar BMX. In die sport legt men de focus op de fun, maar stellen we tegelijkertijd vast dat heel wat van die jonge gastjes uit de BMX later overstappen naar de cyclocross en uiteindelijk doorgroeien tot volwaardige renners. Ik wil maar zeggen: BMX is zogezegd een klein onderdeeltje van de wielersport, maar het zet wel veel kinderen aan om voor de fiets te kiezen.”
Dossier De Koers in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier