Julie De Wilde wint de allereerste Konvert Koerse in Kortrijk

Julie De Wilde maakte haar favorietenrol waar. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Al dagen werd reikhalzend uitgekeken naar 19 augustus, de dag dat de allereerste Konvert Koerse zou gereden worden, de opvolger van het 90 jaar oude Kortrijk Koerse. Al bij al waren er toch ruim 2.000 toeschouwers langs het parcours. De afwezigen hadden ongelijk want het werd een knaller. De koers werd gewonnen door de Belgische Julie De Wilde van Plantur-Pura.

Konvert Koerse trok voor deze editie de kaart van het vrouwenwielrennen met een UCI- wedstrijd Dames Elite 1.1. Een parcours van 127 kilometer met 2 grote rondes van 37,5 kilometer en 6 plaatselijke rondes van 9 kilometer. Er kwamen 21 ploegen aan de start, goed voor uiteindelijk 121 rensters, want ’s morgens moesten enkele rensters afhaken wegens corona. De aangekondigde toppers de Italiaanse Silvia Perisco van Valcar Travel & Service en de Belgische Julie De Wilde maakten hun favorietenrol waar: Silvia werd derde, Julie werd eerste na een felle sprint. Tweede werd de Nederlandse Suzanne Meistrok van Proximus-Alphamotorhomes-Doltcini.

KDM pack Cycling Team, de enige ploeg die volledig uit Belgen bestond. Tweede van links herkennen we Sophie Brouckaert die haar hele familie vertegenwoordigd zag.
KDM pack Cycling Team, de enige ploeg die volledig uit Belgen bestond. Tweede van links herkennen we Sophie Brouckaert die haar hele familie vertegenwoordigd zag. © (Foto JVGK)

Al tijdens de ploegvoorstelling stond er veel volk aan de tribune op de Grote Markt. Een voor een werden de 21 ploegen voorgesteld, goed voor 121 rensters. Met onder hen de voormalig Europees kampioene Annemie Worst, Silvia Perisco, voormalig wereld- en Europees kampioene Cayen del Carmen Alvarado, Julie De Wilde die de witte trui mocht dragen tijdens de Tour de France voor vrouwen, Kelly Druyts en Zara Backstead, Sophie Brouckaert werd uitbundig begroet en gesteund door haar familie: Paula, Marijke, haar mama Christiane, papa Pierre, opa Jacques en ooms Bernard en Luc. “Sophie is 5 jaar bezig en koerste toch al enkele mooie plaatsen bij elkaar. Ze behaalde dt jaar tot nu toe al enkele top 10 en top 20 plaatsen in wedstrijden”, aldus papa Pierre. “Wij en zij zullen al gelukkig zijn als ze hier goed over de aankomst gaat en een mooie plaats behaalt. Een plaats in de top 25 zou mooi zijn.” Jammer genoeg reed Sophie de wedstrijd niet uit.

Paula, Marijke, Christiane, Pierre, Jacques, Bernard en Luc kwamen supporteren.
Paula, Marijke, Christiane, Pierre, Jacques, Bernard en Luc kwamen supporteren. © (Foto JVGK)

De rensters reden ook in de stad aan een groot tempo, in stand gehouden door de ploeg Valcar Travel & Service. “We wisten dat er vuurwerk zou komen in de laatste kleine rondes en het zou uitdraaien op een massaspurt”, zegt de commentator. “Zij hebben deze koers in handen genomen van het begin tot het einde: dat is de prijs van de vechtlust.” De wedstrijd werd vanaf het begin gedomineerd door de Italiaans ploeg Valcar Travel & Service met onder meer Sylvia Perisco die er een stevige snelheid op nahielden. Dit bleef, behalve enkele uitbraken na in de laatste kleine rondes, duren tot de eindmeet die inderdaad een massasprint inhield. Uiteindelijk was Julie De Wilde de snelste. Zij kreeg de wisseltrofee, een stuur met gouden remmen, ter waarde van 25.000 euro. Wie de trofee drie keer wint binnen de vijf jaar mag de trofee van Beheyt Jewels Kortrijk behouden

Een koers zonder vips bestaat niet meer

Nicolas, Camille, Elke, Anneleis, Ellen, Stijn, Aline en Pathy in de viptent.
Nicolas, Camille, Elke, Anneleis, Ellen, Stijn, Aline en Pathy in de viptent. © (Foto JVGK)

Naast de wedstrijd Konvert Kortrijk was er op de Grote Markt de Bedrijvencup en het Konvert Kaffee, dat veel volk lokte, en op het Schouwburgplein stond de viptent. De Containercup was speciaal voor bedrijven die elkaar konden bekampen in onder meer disciplines als lopen, roeien, fietsen en uithouding. De Containercup werd gewonnen door het team van projectontwikkelaar ION Waregem met onder meer Nicolas De Smet in de rangen: hij liet de snelste individuele tijd noteren van 521 seconden. Nicolas, links op de foto, is niet de eerste de beste: hij werd derde in het BK Duathlon in Kortrijk in juni en tweede in de Wereld Triatlon Cross Duthlon Targu Mures in Roemeniê. “We doen hier aan teambuilding en vieren het winnen van de Bedrijvencup daarbovenop’, lacht Elke. Konvert Kortrijk werd afgesloten met een optreden van Carla Crème & De Cornetto’s, gevolgd door een feest in het vipdorp op het Schouwburgplein.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.