Verlies én winst voor Brugge

© BELGA
Redactie KW

Hoe likt Brugge zondag zijn wonden na het verlies van De Ronde-start?

Dit artikel maakt deel uit van het Dossier De Koers in West-Vlaanderen.

De Ronde binnenrijven is een kwestie van voldoende centen bovenhalen.

Dit jaar hoest Antwerpen 400.000 euro op, terwijl Brugge in 2016 amper de helft betaalde. Volgens de Brugse burgemeester Renaat Landuyt was Brugge voorbereid en bereid tot het dubbele bedrag, maar kreeg hij niet eens de kans om te bieden.

Tijdens het burgemeesterschap van Renaat Landuyt stortte Brugge de voorbije jaren de volgende bedragen op de rekening van Flanders Classic : 100.000 euro in 2012, 125.000 euro in 2013, 150.000 euro in 2014 en 175.000 euro in 2015.

Volgens Renaat Landuyt is de schade moeilijk te begroten : “Er is geen imagoschade, er is een verlies van een belangrijk moment van extra internationale uitstraling.”

Het verlies van de Ronde-start levert ook… winst. Er zijn minder politiekosten. Ruim 32.000 euro minder. “Bij de opbouw van de wielrennersdorpen op ‘t Zand en de Markt werden vorig jaar drie dagen lang zes agenten ingezet. De dag zelf, bij de start, waren er 82 politiemensen op post. Bij de afbraak op maandag werden twee politiemannen gedetacheerd”, zegt de burgemeester. Dat brengt het totaal aantal ingezette Brugse politieagenten op 102 manschappen voor de Ronde.

Hoe reageert de Brugse horecasector ? Karel Hessels, voorzitter van Horeca Brugge, stelt : “Cijfermatig is het verlies voor Brugge moeilijk in te schatten, maar het is toch een kaakslag voor de internationale uitstraling van Brugge. Al die buitenlandse tv-zenders die Brugge tijdens de Ronde in beeld brengen. Dat is onbetaalbare publiciteit.”

“Als Brugs hotelier merk ik toch duidelijk het verschil. Hotel Die Swaene en onze jeugdherberg Charlie Rockets zijn niet uitverkocht tijdens het weekend van De Ronde. Vorig jaar waren ze al twee maanden op voorhand volgeboekt. Tal van wielertoeristen uit Brussel en Antwerpen boekten bij ons een kamer.”

“Ook de Brugse cafés verliezen een topdag. Niet alleen twee uurtjes ‘s morgens, bij de start. Tal van wielerliefhebbers blijven op café ‘plakken’ om de koers op tv te volgen. Hetzelfde geldt voor de winkels en de taxi’s die de voorbije jaren hun graantje meepikten, omdat er het weekend van de Ronde extra veel volk in Brugge was.”