Zou de UCI al aan een herkansing voor Oostende 2021 gedacht hebben?

Wout van Aert tijdens het BK 2017 in Oostende.© BELGA
Wout van Aert tijdens het BK 2017 in Oostende.© BELGA
Tom Vandenbussche

Koksijde 1994, Hooglede-Gits 2007, Koksijde 2012 en nu dus Oostende 2021. Het tiende WK veldrijden in België, het vierde op West-Vlaamse bodem. Het lijkt indrukwekkend, maar overschat het niet. De vier WK’s zijn van de hand van twee organisatoren: de Koninklijke Veloclub De Verenigde Vrienden Koksijde en Het Veld- en Wegritcomité Hooglede-Gits.

De Duinencross is een klassieker. 23.000 toeschouwers zakten in 1994 naar de Koksijdse zandduinen af en zagen er Paul Herygers een schouderklopje aan Richard Groenendaal geven en wereldkampioen worden. Achttien jaar later schreeuwden maar liefst 60.000 fans Niels Albert naar goud.

Ook Het Veld- en Wegritcomité Hooglede-Gits heeft al de nodige ervaring. Eerst met het WK veldrijden in 2007, waar 35.000 fans en 4.000 vips op afkwamen. “In de laatste ronde leek het of ik in een discotheek rondreed. Zo hard dreunde het geluid in mijn oren”, liet kersvers wereldkampioen Erwin Vervecken na afloop optekenen.

Voorzitter Rik Debeaussaert en de zijnen waren gelanceerd. Een EK op de weg voor beloften en junioren in 2009 met goud voor Marcel Kittel. Een BK op de weg voor profs in 2011 met de klasseflits van Philippe Gilbert op de Gitsberg. Een BK veldrijden in 2012. Een BK tijdrijden in 2014. Een BK veldrijden in 2017 in Oostende. En een BK mountainbike in 2018 in Westouter, als opstapje naar een mogelijk WK in 2024. Nino Schurter versus Mathieu van der Poel op de flanken van de Rodeberg, het klinkt zo gek nog niet.

Wout van Aert tijdens het BK 2017 in Oostende.© BELGA
Wout van Aert tijdens het BK 2017 in Oostende.© BELGA

Maar eerst Oostende 2021 dus. Voor het 72ste WK veldrijden. Een WK dat op tv jaarlijks door ruim een miljoen Belgen, een half miljoen Nederlanders en nog eens minstens honderdduizend kijkers wereldwijd wordt gevolgd. Eén probleem: door corona zullen er geen 40.000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Het Veld- en Wegritcomité Hooglede-Gits, de stad Oostende, de UCI, Belgian Cycling en EventFlanders leverden een extra financiële inspanning om het WK toch te kunnen laten plaatsvinden, maar zo spannend de tweestrijd tussen Van Aert en Van der Poel zich aankondigt, zo desolaat zal het Noordzeestrand en de Wellingtonrenbaan er zondag bij liggen.

Meulebeke zat drie weken geleden met zijn BK in hetzelfde schuitje, maar in 2024 krijgt de West-Vlaamse berengemeente wel een herkansing van Belgian Cycling. Aan minder onaangename voorwaarden. Zou de UCI voor Debeaussaert en co al een gelijkaardig scenario in gedachten hebben?

Reageer? tom.vandenbussche@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.