Mario De Clercq: “BK was gemiste kans voor Michael Vanthourenhout”

Mario De Clercq.© BELGA
Mario De Clercq.© BELGA
Tom Vandenbussche

Zondag is er het WK veldrijden in Oostende. Twee topfavorieten met Wout van Aert en Mathieu van der Poel, maar ook twee West-Vlaamse podiumkandidaten: Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. “Er zijn vijf crossers die voor brons in aanmerking komen”, meent Mario De Clercq, ploegleider van de twee bij Pauwels Sauzen-Bingoal.

1. Strijden Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout zondag voor brons?

“Jazeker, met zijn vijven. Ook Sweeck, Pidcock en Aerts maken kans op plek drie, maar ik denk dat het Sweeck wordt. Hij kan pieken en heeft al twee jaar naar dit WK uitgekeken. Laat ons hopen. Maar voor mij maakt het niet uit of het een West-Vlaming wordt. (grijnst) Zolang het maar een renner van onze ploeg is.”

“Ik zie Wout van Aert wereldkampioen worden. Dat heb ik in oktober al gezegd. Je ziet hem groeien. Hij zit dicht tegen zijn vorm van vorige zomer aan, kan goed met stress om en krijgt in Oostende een parcours dat op zijn maat geschreven is.”

2. In meerdere interviews de voorbije weken kwam het telkens terug: Michael heeft in Meulebeke een gouden kans gemist om Belgisch kampioen te worden.

(knikt) “Dat is ook zo. De vorm en het parcours waren ideaal. Misschien was het zijn beste dag van het seizoen. Zijn grootste kans ooit. Ik heb er dagen over gepiekerd. Michael had er zo naar toegewerkt, maar na 500 meter was het al voorbij. De kansen op een titel zijn al zo schaars. Maar op zo’n dag mag je geen pech hebben. Ik vind het heel jammer voor Michael.”

3. Volgen er de komende jaren meer kansen voor Eli en Michael op een trui?

“De komende drie Belgische kampioenschappen vinden plaats in West-Vlaanderen. Dan weet je dat zij altijd kans maken. Dat spreekt in hun voordeel. En ik vind: iemand die Belgisch kampioen kan worden, kan ook wereldkampioen worden. Als je Wout van Aert kan verslaan, kan je op een goeie dag ook Mathieu van der Poel kloppen. Wout en Mathieu zullen met de jaren bovendien almaar minder crosser zijn, vermoed ik. Ook zij worden een jaartje ouder en zullen door op de weg te koersen aan explosiviteit en techniek inboeten. Ik ben er zeker van dat we met Eli of Michael eens een trui zullen veroveren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.