Twee op drie gemeenten zien koersen verdwijnen
Het aantal koersen is de voorbije tien jaar sterk gedaald, maar niet elke gemeente heeft daar last van. Wij trokken drie conclusies uit al het cijfermateriaal.
Dit artikel maakt deel uit van het Dossier De Koers in West-Vlaanderen.
Kortrijk: de koersstad van West-Vlaanderen
Kortrijk is en blijft de West-Vlaamse koersstad. In 2007 werden er in Kortrijk en deelgemeenten 25 koersen georganiseerd, dit jaar staan er 20 wedstrijden op de rol. Geen enkele andere West-Vlaamse stad of gemeente doet beter. “Koers zit de Kortrijkzanen in de genen”, stellen burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en schepen van Sport An Vandersteene (N-VA). “Onze streek telt veel kampioenen en vaak wordt de wielersport van generatie op generatie doorgegeven. De koers leeft hier ook. Denk maar aan Bellegem en Heule, die al Dorp van de Ronde waren.”
“We hebben geen grote wielerwedstrijden zoals Gent-Wevelgem, maar in Kortrijk vinden er wel veel wedstrijden plaats. We hebben met Kortrijk Koerse een mooi uithangbord, terwijl er in de deelgemeenten wedstrijden voor alle categorieën worden georganiseerd.”
De stad Kortrijk ondersteunt alle koersen op logistiek vlak. Vincent Van Quickenborne: “We voorzien materiaal, er is politiebegeleiding… Kortrijk Koerse ondersteunen we financieel omdat dat ons paradepaardje is. Doortochten in Kortrijk die op tv worden uitgezonden krijgen ook onze steun.”
Geen koers in vijf West-Vlaamse gemeenten
In Lo-Reninge, Vleteren, Zuienkerke, Alveringem en Blankenberge vindt er volgens de huidige kalender dit jaar geen enkele wielerwedstrijd plaats. Bij de eerste drie was dat tien jaar geleden ook al het geval, Alveringem (1) en Blankenberge (2) verloren hun koersen. Burgemeester Alain De Vlieghe van Zuienkerke herinnert zich nog toen het anders was. “In Zuienkerke is er jaren een kermiskoers voor nieuwelingen, junioren en liefhebbers geweest. We spreken dan wel van dertig jaar geleden, toen het allemaal nog betaalbaar was. Ook de aansprakelijkheid zag het organiserende feestkomiteit op den duur niet meer zitten. Na een ongeval met een seingever ontspon zich een hele discussie over wie verantwoordelijk was…”
“Ik heb nog zelf de halve provincie rondgereden om overal te velde valhelmen op te halen. De wielertoeristen hadden er zelf wel één, maar de Zuienkerkenaars die de ludieke koers wilden rijden, meestal niet. Van Johan Museeuw heb ik er ooit nog een stuk of vier gekregen. Maar na de koers vlogen die allemaal op een hoopje, waardoor ik niet meer wist welke van hem waren.” (lacht)
De Panne incasseert, Nieuwpoort groeit
Waar De Panne de laatste tien jaar acht koersen op zijn grondgebied zag verdwijnen, nam het aantal wedstrijden in het nabijgelegen Nieuwpoort met zes toe. Schepen van Sport Ann Woestijn van De Panne nuanceert. “We hebben nog altijd onze Driedaagse DePanne-Koksijde, die deze week opnieuw veel belangstelling lokte. Die wedstrijd krijgt veel media-aandacht, in tegenstelling tot de kleinere koersen. Vandaar dat we als gemeente meer op de Driedaagse willen inzetten. De lokale economie vaart er alleen maar wel bij.”
Schepen van Sport Rik Lips uit Nieuwpoort stelt dat veel afhangt van vrijwillig engagement. “Steden en gemeenten hebben een serieuze financiële inbreng in de organisatie van wedstrijden. Er komt heel wat bij kijken. Toch is dat niet de hoofdreden voor meer of minder koersen, denk ik. Het enthousiasme bij vrijwilligers en organiserende comités speelt een belangrijke rol. Ik stelde ooit een samenwerking voor tussen Nieuwpoort en de Driedaagse De Panne-Koksijde, maar het kwam niet tot een toenadering. Buurgemeenten mogen elkaar niet uit de markt prijzen.”
Dossier De Koers in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier