Toon Aerts verrast Mathieu van der Poel en pakt derde seizoenszege, Iserbyt wordt tweede

Eli Iserbyt uit Bavikhove kwam als tweede over de finish © (Foto Belga)

Toon Aerts (Telenet Baloise Lions) heeft zaterdag voor een verrassing van formaat gezorgd tijdens de vierde manche voor de DVV Verzekeringen Trofee in Ronse. De Belgische kampioen haalde het in de Hotondcross voor Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) en torenhoog favoriet Mathieu van der Poel (Corendon-Circus). Voor Van der Poel is het zijn eerste ‘nederlaag’ dit seizoen. Hij won tot dusver alle negen crossen waaraan hij deelnam.

Laurens Sweeck ontbrak aan de start wegens een sterfgeval in de familie. De tweede van vorige week in Zonhoven kon de strijd dus niet aangaan op het lastige parcours, dat door het regenweer in een modderbrij herschapen was.

De Duitse kampioen Marcel Meisen nam verrassend de kopstart, al werd het commando al snel overgenomen door Mathieu van der Poel. Ook Eli Iserbyt en Toon Aerts waren bij de pinken.

Het was de Belgische kampioen die het best uit de voeten kon op de stoere omloop. Na één ronde telde het trio 11 seconden voorsprong op het duo Corné van Kessel-Marcel Meisen. Tim Merlier en Michael Vanthourenhout volgden al op 26 tellen.

Van der Poel leek niet meteen zijn dagje te hebben. Hij reed zich vast in de modder, raakte ook een stootkussen en zag een betere Aerts, die niet aarzelde en het tempo bleef bepalen. Hij sloeg een kloofje en dat bedroeg bij het inrijden van de derde ronde al 15 tellen op Iserbyt en 19 op de wereldkampioen die ook de West-Vlaming niet leek te kunnen volgen.

In die derde ronde leek de motor van Van der Poel, pas terug van een stage van 14 dagen in Spanje, dan toch aan te slaan. Hij ging weer voorbij Iserbyt, die wat later ook nog eens ten val kwam. Maar uiteindelijk reed Aerts een nog sterkere derde ronde. Hij diepte zijn voorsprong uit tot 31 seconden op de wereldkampioen en 57 tellen op Iserbyt.

De veer leek te breken bij Van der Poel, die ten val kwam in de vierde ronde. Daardoor kwam Iserbyt weer dichter. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal ging hem zelfs met gemak voorbij in de vijfde en voorlaatste ronde, maar tegen de Belgische kampioen bleek hij niet opgewassen. Die reed steeds verder weg en soleerde naar de zege. Iserbyt finishte als tweede op 1:30, Van der Poel moest zich nog reppen om de derde plaats vast te houden en strandde op 2:14. Michael Vanthourenhout finishte als vierde op 2:18, Tim Merlier vervolledigde de top vijf op 2:28.

Met de zege van Toon Aerts komt een einde aan de reeks van 35 overwinningen op rij van Mathieu van der Poel in het veld.

Iserbyt blijft leider in het klassement. Aerts schuift op naar de tweede plaats op 1:45. Vanthourenhout valt terug naar de derde plek op 3:08.