Tim Merlier verdedigt titel voor … eigen volk

Tim Merlier is in uitstekende doen. (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Je leest het goed: een Oost-Vlaming rijdt dinsdag het BK op de weg in het West-Vlaamse Anzegem voor eigen volk. Uittredend Belgisch kampioen Tim Merlier (27) woont namelijk in Wortegem-Petegem.

“Op amper vijf kilometer van het parcours”, weet Merlier. “Ze passeren langs de voordeur van Sep Vanmarcke. Ik denk dat hij de organisatoren dat heeft aangeraden. Deze omloop is in zijn voordeel. Groot gelijk heeft hij, als je inspraak krijgt bij het uittekenen van het parcours. Het is een lastig rondje. Ik zei het zopas nog tegen mijn vriendin (Cameron Vandenbroucke, red.). Elk BK krijgt een ander scenario. Het zal een open koers worden, zeker omdat grote namen als Van Aert, Benoot en Evenepoel niet starten. Er zijn een aantal grote kanshebbers die wegvallen. Lampaert en Gilbert komen dan weer net terug uit blessure. Het is afwachten hoe zij voor de dag zullen komen.”

Sterk Alpecin-Fenix

Ook binnen zijn eigen ploeg, Alpecin-Fenix, heerst er momenteel een grote weelde, zelfs voor een Belgisch kampioenschap op de weg zonder Mathieu van der Poel. “Ik zeg dat Jonas Rickaert in de vorm van zijn leven verkeert. We zijn zo goed op elkaar ingespeeld en kennen elkaar door en door. Jonas maakt dinsdag zelf kans op de titel. Gianni Vermeersch won dan weer de Antwerp Port Epic en was eerder al heel goed in Dwars door het Hageland. We zullen met een ploeg naar Anzegem afzakken die het kan afmaken.”

De uittredende Belgische kampioen won eerder al de Brussels Cycling Classic en een rit in Tirreno-Adriatico. “Ondanks alles had ik een mooi jaar in mijn driekleur. Ik moet mijn seizoen niet meer redden.”