https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Serge Pauwels wordt Development Coach bij Belgian Cycling: “Helemaal wat ik wilde”

Van 2015 tot en met 2019 was Serge Pauwels (midden) een smaakmaker in de Tour. Hier rijdt hij tijdens de Alpenrit naar Serre-Chevalier in 2017 in de aanval met Alberto Contador (links) en Primoz Roglic (rechts). (foto Belga)©DAVID STOCKMAN BELGA
Van 2015 tot en met 2019 was Serge Pauwels (midden) een smaakmaker in de Tour. Hier rijdt hij tijdens de Alpenrit naar Serre-Chevalier in 2017 in de aanval met Alberto Contador (links) en Primoz Roglic (rechts). (foto Belga)©DAVID STOCKMAN BELGA
Tom Vandenbussche

De kogel is door de kerk: Serge Pauwels (37) wordt vanaf 1 januari Development Coach bij Belgian Cycling. De ex-profwielrenner uit De Haan, die twee maanden geleden zijn fiets aan de haak ging, wordt op die manier de rechterhand van bondscoach Sven Vanthourenhout en begeleider van de grootste Belgische talenten. “Dit is helemaal wat ik wilde”, benadrukt Pauwels. Ook Arne Wallays, broer van Jelle, gaat als trainer aan de slag bij de wielerbond.

De keuze voor Serge Pauwels als nieuwe Development Coach van Belgian Cycling was logisch. “Sven Vanthourenhout zal vaak een dubbel programma moeten afwerken, dus zochten we iemand om bij te springen”, verklaart Frederik Broché, technisch directeur bij de wielerbond en tevens een West-Vlaming. “Serge zal nu in eerste instantie vooral een ondersteunende rol vervullen. Op die manier kan hij zichzelf ontplooien. Hij heeft een sterk profiel. Serge heeft een mooie carrière achter de rug en bouwde een goed imago op. En hij kan iets zinvols aan de jeugd vertellen.”

Afscheid op Mont Faron

Op zondag 23 februari 2020 reed Pauwels de allerlaatste wedstrijd uit zijn profcarrière: 29ste in de slotrit van de Tour des Alpes Maritimes et du Var met aankomst op de steile Mont Faron. “Het straffe is: toen ik daar over de streep reed, heb ik me die bedenking ook gemaakt, omwille van corona. Ik had zoiets van: wie weet is dit wel de laatste koers van 2020. Ik wist ook dat ik in november 37 werd, wat me niet de beste onderhandelingspositie gaf. Uiteindelijk is dat ergens een profetische gedachte geweest.”

Door een ontsteking aan de hartspier kwam Pauwels na de lockdown niet meer in actie, maar in een zwart gat zal hij niet vallen. “Ik kon nog één of twee jaar prof blijven, maar ik kon ook veel verliezen. Een zware valpartij bijvoorbeeld. Ik heb ingezien dat het tijd was om af te zwaaien. Ik sprak met WorldTour-teams om ploegleider te worden, maar dan kwam er plots weer iets anders op de proppen, Belgian Cycling. Ik kan er jonge gasten een rugzak aan ervaring doorgeven. Enerzijds op jeugdniveau en tegelijkertijd behoud ik het contact met de profs op EK’s en WK’s. En niet in een overvolle kalender van 200 dagen van huis. Een perfect compromis voor mij. Dit is helemaal wat ik wilde. De puzzel is op het juiste moment in de juiste plooi gevallen.”

Arne Wallays, de jongere broer en trainer van profrenner Jelle en ook de begeleider van Jens Keukeleire, vervoegt nog een andere West-Vlaming het begeleidingsteam van Belgian Cycling. De bewegingswetenschapper zal mee kijken voor de trainingscoördinatie en opvolging van de kernrenners en hun omkadering.

Serge Pauwels

37 jaar. Woont in De Haan. Afkomstig van Edegem. Getrouwd met ex-profwielrenster en journaliste Ine Beyen. Was prrof van 2006 tot en met 2020. Won de Tour of Yorkshire in 2017. Werd zowel in de Giro als Tour tweede in een bergrit. Werd in 2015 dertiende en beste Belg in de Tour. Begint vanaf 1 januari 2021 als Development Coach bij Belgian Cycling aan de zijde van bondscoach Sven Vanthourenhout.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.