Wie mag van jou de IJzeren Briek winnen?

Tom Vandenbussche

Dit zijn ze dan: de tien genomineerde renners voor de IJzeren Briek 2021. Wie kroont zich tot beste West-Vlaamse profwielrenner op de weg van 2021? De vakjury stemde al en straks doen ook de profs dat, maar nu is het aan jou.

Stem op jouw favoriet op www.kw.be/ijzerenbriek2021

TIM DECLERCQ

32 jaar. Houthulst. Deceuninck-Quick-Step. Deed zijn bijnaam El Tractor weer alle eer aan. Reed de Tour in dienst van Mark Cavendish. Haalde de WK-selectie.

© BELGA

Hans De Clercq: “Er stak dit seizoen niemand echt bovenuit, dus vind ik dat we Tim op nummer één moeten zetten. Het is het ideale jaar daarvoor. We hebben niemand anders die kan wat hij doet.”

Gianni Meersman: “Je kan van februari tot oktober op hem rekenen.”

Dirk Demol: “En op elk terrein. Zijn waarde voor de ploeg is eigenlijk enorm.”

Klaas Lodewyck: “Elke koers weer haalt hij zijn niveau. Straf. Met Tim op kop spaar je twee man uit.”

STAN DEWULF

23 jaar. Stavele. AG2R-Citroën. Reed een dijk van een najaar. Won na een knappe Vuelta de Boucles de l’Aulne en won bijna de GP Denain en Parijs-Tours.

© BELGA

Klaas Lodewyck: “Als Démare de dag van Parijs-Tours plots niet uitzonderlijk sterk reed, had Stan die koers gewonnen. Ik ben benieuwd naar volgend jaar.”

Dirk Demol: “Stan liep in januari corona op en zag zijn voorjaar de mist ingaan. Maar ik zie hem graag rijden.”

Hans De Clercq: “Ik vind het een beestige coureur. Dat Lotto-Soudal hem eind vorig jaar zomaar liet gaan, begrijp ik echt niet. Ze hebben niet eens moeite gedaan om hem te houden!”

YVES LAMPAERT

30 jaar. Hulste. Deceuninck-Quick-Step. Won het BK tijdrijden en een rit in de Tour of Britain. Was de sterkste in koers in Parijs-Roubaix, maar werd door pech vijfde.

© Frank Meurisse

Eric Van Lancker: “2021 een ontgoocheling noemen, is niet het juiste woord.”

Klaas Lodewyck: “Net voor Parijs-Nice zag Yves zijn voorbereiding op de klassiekers door ziekte verstoord. Toch was hij heel belangrijk voor de ploeg. Ook in onze sprinttrein. Het was zeker geen slecht seizoen voor hem, maar die ene echte uitschieter ontbreekt.”

Gianni Meersman: “Yves is niet echt een kopman. Als hij koersen wint, doet hij dat vanuit de tweede rij.”

GIANNI MARCHAND

31 jaar. Aartrijke. Tarteletto-Isorex. Werd derde in de Ronde van België na Evenepoel en Lampaert. Reed altijd in de aanval.

© VDB

Hans De Clercq: “Wat hij doet, doet hij al jaren. Ik kan niet begrijpen dat Wanty en Wallonie-Bruxelles hem drie, vier jaar geleden geen kans gegeven hebben. Mocht ik nu zelf een procontinentaal team hebben, ik zou hem er sowieso bij nemen.”

Klaas Lodewyck: “Sommigen blijven eeuwig belofte, anderen zijn snel te oud. Toen wij Cattaneo en Masnada een kans gaven, lachte men ook met ons.”

Gianni Meersman: “Bij ons hebben ze Jimmy Janssens een kans gegeven. Maar sowieso verdient hij deze nominatie.”

EDWARD PLANCKAERT

26 jaar. Moen. Alpecin-Fenix. Won op straffe wijze een rit in de Ronde van Burgos en reed de Vuelta, zijn eerste grote ronde, in dienst van kopman Jasper Philipsen.

Hans De Clercq: “Na wat hij vorige winter (aanrijding op training, red.) meemaakte, vind ik zijn zege in Burgos nog straffer. Zo’n nijdige aankomst bergop ligt hem.”

Gianni Meersman: “Ik ken die finish in Burgos. Ik zou daar indertijd niet gewonnen hebben, hoor! Hij versloeg daar wel grote namen als Bardet, hé. Edward toonde me er ook een foto van zijn voet na het ongeval. Die lag volledig open. Echt niet normaal! Ook in de Vuelta deed hij het prima als leadout voor Philipsen.”

JONAS RICKAERT

27 jaar. Beveren-Roeselare. Alpecin-Fenix. Sprintloods van Merlier, Philipsen en Van der Poel. Reed een sterke Tour en behaalde ereplaatsen in Heistse Pijl en Hageland.

© VDB

Eric Van Lancker: “Ik heb hem als jeugdrenner onder mijn hoede gehad en had nooit verwacht dat hij dit zou kunnen. In de leadout is hij echt indrukwekkend. Wat hij deed in de Scheldeprijs: heel straf!”

Gianni Meersman: “Zijn timing is goed.”

Klaas Lodewyck: “Dat kan je alleen als je goed zit. Jonas kan een verzetje rijden… Een sterke renner en dikwijls bepalend. Hij heeft dit jaar nog een stap gezet.”

Hans De Clercq: “En hij kan zelf nog een koers winnen ook.”

HARM VANHOUCKE

24 jaar. Aalbeke. Lotto-Soudal. Won bijna een rit in de Giro. Was zonder lekke band vijfde of zesde in Parijs-Nice geworden. Haalde de top tien in diverse bergritten.

© BELGA

Klaas Lodewyck: “Ik heb hem, als ploegleider bij de beloften van BMC, vaak bezig gezien en schatte hem heel hoog in. Maar de voorbije jaren stel ik vast dat hij in rittenkoersen twee, drie dagen goed is, maar daarna altijd een terugslag krijgt.”

Dirk Demol: “Ik heb nog maar weinig wedstrijden gedaan waarin hij ook aan de slag was, maar hij haalt wel mooie uitslagen in bergritten in de WorldTour.”

Klaas Lodewyck: “Hij kan echt wel iets, maar zal keuzes moeten maken.”

SEP VANMARCKE

33 jaar. Anzegem. Israel Start-Up Nation. Werd derde in de Omloop en vijfde in de Ronde van Vlaanderen. Kende enorm veel pech in zijn koers, Parijs-Roubaix.

Hans De Clercq: “Hij wordt vaak ziek in de periode van de waarheid.”

Gianni Meersman: “Hij is de Klaas Vantornout van de weg.”

Klaas Lodewyck: “Sep is een coureur die een maand rap kan rijden.”

Dirk Demol: “Qua uitslagen is het te weinig, maar in Roubaix reed hij maar liefst zes keer lek…”

Eric Van Lancker: “Normaal moet Sep meestrijden om IJzeren Briek te worden, maar dit jaar verdient hij het niet.”

MAURI VANSEVENANT

22 jaar. Torhout. Deceuninck-Quick-Step. Won een Italiaanse semiklassieker en bijna een rit in de Vuelta. Olympische selectie. Een van de Belgische revelaties van 2021.

Gianni Meersman: “Wat Mauri op die leeftijd toont, en dan nog bergop, is echt straf. Elfde worden in het Baskenland, iedereen weet wat voor zware koers dat is.”

Klaas Lodewyck: “Als we in de Vuelta niet zo’n Storer zien, wint hij daar ook een rit.”

Eric Van Lancker: “In het voorjaar was hij ook al uitstekend op de Ventoux.”

Hans De Clercq: “Al in de Waalse Pijl vorig jaar liet Mauri zien hoe goed hij is. Een verrassing kan je hem eigenlijk niet meer noemen.”

GIANNI VERMEERSCH

28 jaar. Klerken. Alpecin-Fenix. Haalde de top tien in Ronde van Vlaanderen, E3 en Gent-Wevelgem. Reed zich in de kijker in Strade, San Remo, Giro en Roubaix.

© BELGA

Klaas Lodewyck: “Het is geen leuke coureur om tegen te koersen, maar wel een leuke coureur om in je ploeg te hebben.”

Dirk Demol: “Zoals Terpstra indertijd. Je kan niet naast Gianni kijken.”

Eric Van Lancker: “Hij verrast me. Ik wist dat hij goed was, maar zo goed…”

Dirk Demol: “Het is een van de leepste coureurs in het peloton. Hij rijdt alleen op kop als het niet anders kan. In Denain reed hij wel het gat toe voor Philipsen.”

Gianni Meersman: “Hij is gewoon slim.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.