Wel of geen Roubaix?

Tim Declercq.© BELGA
Tim Declercq.© BELGA
Tim Declercq
Tim Declercq Wielrenner

Ze noemen hem El Tractor, omdat hij kilometerslang op kop van het peloton blijft sleuren. Dat was zo een paar jaar geleden, dat was vorig seizoen zo en dat zal ook de komende maanden zo zijn. Tim Declercq is de meid van alle werk bij het grote Deceuninck-Quick-Step en geeft ons tijdens het wielervoorjaar een wekelijkse kijk vanuit zijn eigen leefwereld.

Het was opnieuw een vreemde week. Dinsdag ging ik met ploegmaat Yves Lampaert het parcours van de E3 verkennen en wilden we nog een goeie trainingsprikkel leggen, maar op de Eikenberg kreeg ik plots telefoon van ploegleider Tom Steels. Ik moest woensdag in Brugge-De Panne invallen voor Iljo Keisse. Onze sprinter Sam Bennett won, maar voor mij werd het geen succes. Ik had last van maag en darmen en gaf vroegtijdig op. Hopelijk ben ik in Harelbeke beter.

Intussen hebben ook ons de berichten over de afgelasting van Parijs-Roubaix bereikt. Op het moment dat ik deze column schrijf, was dat nog niet officieel. En dus blijven we hopen. Hoe dan ook hoop ik dat er in het slechtste geval naar een nieuwe datum wordt gezocht. Een week na het WK in Leuven? Het is niet aan mij om dat te bepalen. Gevolgen voor dit voorjaar zou het wel hebben. Ik zou dan voor de Ronde van Vlaanderen een taperweek inlassen om optimaal hersteld te zijn, iets wat ik normaal pas de week erna doe. Het is een moeilijke situatie. Door corona hebben we al zo vaak moeten bijsturen. Voor Roubaix moet je fysiek en mentaal 100 procent in orde zijn. Niet evident in deze situatie.

Yves heeft een killersinstinct. Als ze hem honderd meter geven, halen ze hem niet zomaar terug

Ook voor Yves zou het een ramp zijn. Roubaix is de koers die hem het best ligt en net die koers zou voor het tweede jaar op rij wegvallen. Heel erg. Maar goed, de focus ligt nu op de E3, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Ronde. Dat zijn al zeker vier kansen. In Harelbeke moet Yves proberen de heuvelzone te overleven en mee de finale in te gaan. Tussen Tiegem en de finish is er nog veel moeilijk. Hij heeft niet de explosiviteit van een Van Aert en een Van der Poel, maar Yves heeft wel een killersinstinct. Dat heeft hij al genoeg bewezen. Als ze hem honderd meter geven, halen ze hem niet zomaar terug. Ik geloof erin. Hij is dik in orde. Dat hij in de slotrit van Parijs-Nice in de kopgroep overleefde, zegt genoeg. Als er nog een paar procentjes bijgekomen zijn, zal hij voor de knikkers meedoen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.