Thomas Joseph, de West-Vlaamse koning van de kermiskoersen

Thomas Joseph. © GF
Tom Vandenbussche

Hoera! Yves Lampaert en Julie Van De Velde zijn dé prijsbeesten van het West-Vlaamse wielerpeloton. Wij hielden dit seizoen alle verdiende euro’s aan prijzengeld bij en kwamen tot tal van opvallende vaststellingen. Zo werd Thomas Joseph, nochtans eliterenner zonder contract, de West-Vlaamse kampioen van de kermiskoersen, terwijl Lionel Taminiaux zich tot Belgische koning kroonde.

Thomas Joseph koos in tegenstelling tot zijn negen jaar oudere broer Stijn, van 2009 tot en met 2011 prof bij Topsport Vlaanderen, als jeugdrenner voor de cross. In 2014 werd hij als junior twaalfde op het WK in Hoogerheide. Hij werd ook drie keer geselecteerd voor een EK, maar prof worden zat er net niet in. Bij Marlux-Bingoal moest Joseph onder meer concurreren met leeftijdsgenoot Eli Iserbyt. “Toen ik eind 2018 niet bij de ploeg van Jurgen Mettepenningen kon blijven, heb ik bij Tarteletto-Isorex mijn focus naar de weg verlegd. Ik deed dat niet slecht en kreeg in 2020 een profstatuut binnen dat team. Maar door corona hebben we dat jaar weinig kunnen koersen. Ik deed het al bij al verre van slecht, maar werd toch aan de kant geschoven, terwijl andere renners in mijn ogen minder gepresteerd hadden. Ik had in die periode net een huis gekocht en twijfelde over mijn toekomst als wielrenner.”

Joseph hakte finaal een belangrijke knoop door: hij zou blijven koersen. “Als ik toen was gestopt, zou ik er de rest van mijn leven spijt van gehad hebben. Dit jaar was ik elite zonder contract bij Tarteletto en kreeg ik enkel een onkostenvergoeding. Daarom heb ik ook een job gezocht. Die vond ik bij ERA Domus, het vastgoedkantoor van Edouard Baron die nog met mijn broer heeft gekoerst. Die mensen hebben mij enorm gesteund, maar voor mij was het zoeken naar het perfecte evenwicht. Dat heb ik nooit helemaal gevonden.”

Thomas Joseph sleepte voor volgend seizoen een profcontract in de wacht. (gf)
Thomas Joseph sleepte voor volgend seizoen een profcontract in de wacht. (gf)

In 2022 zal de Kemmelnaar, die begin december 25 wordt, deel uitmaken van Minerva Cycling Team, het nieuwe West-Vlaamse continentale team van Filip Carpentier en Gilbert Orbie. “Ik zal opnieuw een profstatuut hebben. Dat is toch al iets, al kan ik er niet van leven. Ik blijf dus aan de slag bij ERA Domus, maar iets meer op de achtergrond. De tijd begint te tikken. Ik ben 24 jaar en onderhandelde dit jaar met enkele ProContinentale teams. Je bent te oud, kreeg ik vaak te horen. Jammer, maar bij Minerva krijg ik een mooie kans. Op continentaal niveau word je niet rijk. Als ik kan doen wat ik graag doe en op het einde van de maand rond kom, mag ik al blij zijn. Daar kan ik mee leven. Koers is mijn passie.”

Taminiaux schittert rond de kermistoren

Lionel Taminiaux, een 25-jarige naar Vlaams-Brabant uitgeweken Waals-Brabander van Alpecin-Fenix, nam aan 10 van de 18 kermiskoersen deel. Hij won in Mere en werd 2de in Kortemark, 2de in Izegem, 6de in Vichte, 7de in Berlare en 9de in Ruddervoorde.

UCI-renners België: 1. Lionel Taminiaux (39 punten), 2. Thomas Joseph (22 punten), 3. Bert Van Lerberghe (18), 4. Gianni Marchand (17), 5. Stan Van Tricht (17), 6. Jonas Rickaert (16), 7. Kenneth Van Rooy (14), 8. Stijn Steels (13), 9. Dries De Bondt, Xandro Meurisse, Oliver Naesen, Jens Reynders, Gerben Thijssen, Sasha Weemaes, Pieter Serry en Laurenz Rex (10).

Werden in rekening gebracht: de 18 kermiskoersen voor profs in 2021, namelijk Rotselaar, Ruddervoorde (mei), Kemmel (juni), Westrozebeke, Ninove (juli), Aarschot, Erpe-Mere (augustus), Geraardsbergen, Kortemark, Mere, Gullegem, Izegem, Viane, Vichte, Stekene, Berlare (september), Tienen, Zele (oktober). Berekening: 10 punten voor een 1ste plaats, 9 punten voor een 2de plaats, 8 punten voor een 3de plaats, enz.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.