https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Mauri Vansevenant: “Ronde van Zwitserland is en blijft een lastige koers”

Mauri Vansevenant bewees dit jaar dat hij bergop mee kan met de besten. Hier tijdens de GP Industria e Artigianato met Nairo Quintana en Mikel Landa.© Getty Images
Mauri Vansevenant bewees dit jaar dat hij bergop mee kan met de besten. Hier tijdens de GP Industria e Artigianato met Nairo Quintana en Mikel Landa.© Getty Images
Tom Vandenbussche

Mogen we Mauri Vansevenant (22) nog de revelatie van 2021 noemen? Vanuit welk oogpunt we het ook bekijken, vanaf zondag zal de jonge Torhoutenaar van Deceuninck-Quick-Step in de Ronde van Zwitserland door zijn collega’s in de gaten gehouden worden. “Ik zal waarschijnlijk wel een vrije rol krijgen.”

Een vlakke openingstijdrit van 10,9 km, enkele etappes door het middengebergte, een klimtijdrit van 23,2 km over de Oberalppass (2.046 m) en drie echte bergritten, waaronder de slotrit over drie cols met start en aankomst in Andermatt. De Gotthardpass (2.106 m) op 15,6 km van de aankomst moet de apotheose van deze 85ste Ronde van Zwitserland worden. Met Julian Alaphilippe, Richard Carapaz, de wederoptredende Tom Dumoulin, Jakob Fuglsang, Thomas Pidcock, Mathieu van der Poel en Adam Yates verschijnen heel wat wereldtoppers aan de start. Ook van de partij: Mauri Vansevenant, die dinsdag zijn 22ste verjaardag vierde. “Dit is een zware koers met een sterke bezetting. Het parcours is al een paar keer gewijzigd, omdat het weer ook in Zwitserland lange tijd slecht was. Daardoor hebben ze een paar cols moeten schrappen. Maar het is en blijft een lastige koers. (glimlacht) Ik heb dit jaar nog geen enkele koers gereden die niet lastig was. Alaphilippe zal onze kopman zijn, denk ik, en ik zal waarschijnlijk wel een vrije rol krijgen. Ik heb het gevoel dat de conditie alweer redelijk goed is. Maar eerst eens afwachten hoe de benen zijn.”

Begrijpelijk. Sinds Luik-Bastenaken-Luik op 25 april reed Vansevenant geen enkele koers meer. Daarna volgde een hoogtestage van tien dagen in de Sierra Nevada. “Qua training een goeie locatie. Alleen gebeurde er daar niet veel. Op de top van de berg. Eén hotel. Ik verveelde me heel snel.”

Mauri Vansevenant kreeg het afgelopen voorjaar heel wat complimenten van zijn ploegmaat, regerend wereldkampioen Julian Alaphilippe.© BELGA
Mauri Vansevenant kreeg het afgelopen voorjaar heel wat complimenten van zijn ploegmaat, regerend wereldkampioen Julian Alaphilippe.© BELGA

In augustus debuteert Vansevenant waarschijnlijk in de Vuelta, de eerste grote ronde uit zijn carrière. Maar bondscoach Sven Vanthourenhout nam hem ook op in de preselectie voor de olympische wegrit in Tokio. “De precieze datum waarop de definitieve ploeg wordt bekendgemaakt, ken ik niet. Ik sta op de longlist en dus is er een kans dat ik mee mag, maar zekerheid heb ik niet.”

Zoals pa Wim

Vansevenant zou in de voetsporen van vader Wim kunnen treden. Hij grijnst. “Ik weet het. Athene 2004, hé. Wat ik daarover nog weet? Dat het heel warm was. En dat het een fantastische ervaring was. Een ervaring voor het leven. Plots heb je de mogelijkheid om ook eens naar een andere sport te gaan kijken. Welke? Ik heb niet meteen een specifieke discipline. Voor mij telt de totaalbeleving. Er zijn veel olympische sporten die minder media-aandacht krijgen. Ik denk spontaan aan judo. In België hebben we enkele goeie judoka’s. Die zou ik wel eens aan het werk willen zien.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten