IJzeren Briek wordt clash tussen Yves Lampaert en Mauri Vansevenant

Mauri Vansevenant (links) en Yves Lampaert (rechts) reden in 2021 niet zoveel wedstrijden samen. Op het BK op de weg in Waregem maakten ze wel een tijd deel uit van de kopgroep. © BELGA
Tom Vandenbussche

Komende donderdag valt het verdict tijdens WestSprint, ons jaarlijks wielergala, maar sowieso wordt de IJzeren Briek een clash tussen Yves Lampaert en Mauri Vansevenant. Spannender dan dit wordt het waarschijnlijk nooit meer. Maar, zo zegt Tim Declercq, ploegmaat van beiden: “Zo’n verkiezing is altijd een beetje arbitrair.”

Yves Lampaert (30) of Mauri Vansevenant (22) dus. Eind 2019 zaten ze nog samen aan onze interviewtafel, nadat Yves voor de derde keer tot IJzeren Briek was uitgeroepen en Mauri voor de eerste keer in zijn carrière WestSprint (bij de beloften) had gewonnen. Nu, amper twee jaar later, nemen de twee ploegmaats bij Deceuninck-Quick-Step de virtuele handschoen op. Wij polsten bij hun entourage naar de mogelijke afloop van de clash. Aan het woord: Jean Lampaert, vader van Yves, Wim Vansevenant, vader van Mauri, en Tim Declercq, ploegmaat van Yves en Mauri.

Vader Jean Lampaert: “Yves zal het zeker kunnen plaatsen als Mauri IJzeren Briek wordt”

Over Yves: “Yves reed een goed seizoen, alleen ontbreken de zeges wat. Parijs-Roubaix was een echte ramp. Drie keer reed hij lek. Wat kan je daar tegen doen? Normaal was hij daar de grote winnaar, dat hebben we allemaal gezien. Als we alle pech in rekening brengen, moest hij daar vijf minuten achterstand ophalen. Het is verschrikkelijk jammer en misschien was dit wel dé kans van zijn leven, al hopen we natuurlijk dat hij ooit nog eens zo’n dag kent. Zijn zege op het BK tijdrijden, in zijn eigen dorp, was dan weer een echt hoogtepunt. Maar zijn seizoen wordt vooral gekenmerkt door veel pech. Op vlak van materiaal of door op het juiste moment niet op de juiste plaats te zijn. Het moet allemaal een beetje meezitten om te kunnen winnen.”

Over de strijd: “Mauri is net als Yves een brave jongen en een goed coureurke, hé. Maar iedereen wil dat zijn eigen zoon wint en dus hoop ik uiteraard dat Yves IJzeren Briek wordt. Maar hij is het al een paar keer geweest. Als de trofee dit jaar naar Mauri gaat, zal Yves dat zeker kunnen plaatsen.”

Vader Wim Vansevenant: “Ik vind dat Yves de IJzeren Briek verdient”

Over Mauri: “Dit had niemand verwacht. Het was buitengewoon en het wordt moeilijk te evenaren, zeker naar 2022 toe. Het lijkt tegenwoordig allemaal normaal wat zo’n renner presteert, maar dat is het absoluut niet. Mauri’s eerste maanden waren natuurlijk geweldig. Daarna heeft hij naar mijn gevoel, tijdens de voorbereiding naar de Spelen, te weinig gekoerst, maar daar kan hij niets aan doen. In Tokio heeft hij gedaan wat hij moest doen. De Vuelta vond ik persoonlijk minder. We hadden twee doelstellingen. De eerste, meegaan in een vlucht en meedoen voor ritwinst, is gelukt. De tweede, in een bergrit eens met de toppers meegaan, is niet gelukt. Het was natuurlijk wel pas de eerste keer dat Mauri drie weken aan een stuk koerste. Hij had in het begin van de Vuelta ook last van de warmte. In het najaar zagen we weer de ouderwetse Mauri, die er voluit voor ging. In Milaan-Turijn werd hij pas op drie kilometer van de finish gegrepen, terwijl er alleen wereldtoppers achter hem zaten.”

Over de strijd: “Ik vind dat Yves de IJzeren Briek verdient. Zijn Belgische titel in het tijdrijden vond ik echt straf, voor eigen volk dan nog. Een kippevelmoment! In Parijs-Roubaix was hij ook heel goed, maar tegenslag hoort er in die koers gewoon bij. Ik weet niet of ik dat mag zeggen, maar het enige minpuntje, vind ik, is dat Yves niet mag denken dat hij alleen voor Parijs-Roubaix gemaakt is. In de media gaat het altijd over Roubaix als hij aan bod komt, terwijl er nog een pak andere mooie koersen voor hem zijn, zoals de Ronde, Harelbeke, Waregem… Hij moet zich daar niet in verliezen. Maar hoed af voor hem, hé. Hij smijt zich altijd voor anderen. Nogmaals: voor mij verdient hij de IJzeren Briek. Tussen haakjes: dit jaar nog. (proest het uit) Er mag een beetje gezonde concurrentie zijn, hé.”

Ploegmaat Tim Declercq: “Je moet iemand belonen voor zijn seizoen”

Over Yves: “Ook al ontbreken de absolute uitschieters, Yves mag best wel tevreden zijn. Als de puzzelstukjes in de E3, Gent-Wevelgem of Parijs-Roubaix, waar hij telkens superbenen had maar door pech of koersomstandigheden teruggeslagen werd, één keer in elkaar waren gevallen, zou hij een klassieker op zijn palmares gehad hebben. Het was nog altijd een goed seizoen, maar anders zou het een uitstekend seizoen geweest zijn. Vergeet ook niet dat Yves op het BK tijdrijden Remco Evenepoel klopte, in de Ronde van België Remco aan eindwinst hielp en een rit in de Tour of Britain won.”

Over Mauri: “Het jaar van de ontbolstering. Hij heeft zichzelf ontdekt, maar ook de buitenwereld heeft dat gedaan. Ik kende hem al van bij de junioren, toen hij met de nationale ploeg op stage ging naar de Ardennen, ik was daar in functie van mijn trainer A-diploma. Mauri is me toen al opgevallen als iemand van wie ik dacht dat er nog veel groeimarge in zat. Hij heeft een nuchtere kijk, laat zich niet zomaar uit zijn lood slaan en weet wat hij wil. Dat hij een stukje bergop kon rijden, wist ik al, maar dit seizoen bleek dat hij ook kan sprinten. Als hij nog enkele procentjes progressie kan boeken, zullen we blij zijn dat West-Vlaanderen weer een klimmer op internationaal niveau heeft.”

Over de strijd: “Zo’n verkiezing is altijd een beetje arbitrair. Sowieso is het logisch dat het tussen Yves en Mauri gaat. Het zijn mijn ploegmaats en ik kom met beiden goed overeen, maar ik vind dat je iemand moet belonen voor zijn seizoen en niet voor zijn mogelijke progressie. Ik heb hun prestaties naast elkaar gelegd en zou daardoor nipt voor Yves kiezen. Hij won twee koersen en werd vijfde in Parijs-Roubaix. (knipoogt) Trouwens, Mauri zal in de toekomst nog genoeg kansen krijgen. (grijnst) De juiste houding op de fiets heeft hij al.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.