OVERZICHT – 40 jaar Patrick Lefevere: pakt hij ooit nog Tourwinst?

Tom Vandenbussche

Op 12 juni vierde Patrick Lefevere (64) zijn 40ste verjaardag als ploegleider en -manager. In die periode won hij zowat alles wat er te winnen viel. Eén absolute topkoers ontbreekt echter op het palmares van de Roeselarenaar: de eindzege in de Ronde van Frankrijk. Komt het er ooit nog van? Met Enric Mas, vorig jaar op zijn 23ste tweede in de Vuelta, heeft hij in deze 106de Tour een goudhaantje aan boord, maar de weg naar eeuwige roem is lang. Een terugblik op 40 jaar Patrick Lefevere.

1979

Adjunct-ploegleider

Marc Zeepcentrale-Superia

Niet deelgenomen aan de Tour.

Amper een week na zijn derde plaats in Boechout zet Lefevere door spierproblemen een punt achter zijn carrière en wordt hij vanaf 10 juni adjunct-ploegleider van Romain De Loof bij Marc Zeepcentrale, met Patrick Sercu en Herman Vanspringel als bekendste renners. Hoofdsponsor Marc Dewindt maakt hem ook boekhouder van zijn bedrijf.

1980

Bij zijn Tourdebuut als ploegleider in 1980 won Lefevere meteen twee bergritten in de Alpen: met Jos Deschoenmaecker en Ludo Loos (foto).
Bij zijn Tourdebuut als ploegleider in 1980 won Lefevere meteen twee bergritten in de Alpen: met Jos Deschoenmaecker en Ludo Loos (foto).

Ploegleider

Marc Zeepcentrale-VRD

Kopman: Lucien Van Impe. Ritzeges: 16de rit naar Pra-Loup (Jos Deschoenmaecker), 18de rit naar Prapoutel les Sept Laux (Ludo Loos). Beste renner: Lucien Van Impe (16de op 32’55” van Joop Zoetemelk).

Op zijn 25ste is Lefevere de jongste ploegleider in de Tour. Geen makkelijk begin, want Lucien Van Impe, vier jaar eerder eindwinnaar, zakt door het ijs, tot woede van sponsor Marc Dewindt die drie miljoen Belgische frank (75.000 euro, red.) heeft betaald om aan de Tour te mogen deelnemen. In de Alpen wint Lefevere met Jos Deschoenmaecker en Ludo Loos echter twee bergritten.

1981

Het eindpodium van de Tour van 1981, met eindwinnaar Bernard Hinault en uiterst rechts de Nederlander Peter Winnen als beste jongere.
Het eindpodium van de Tour van 1981, met eindwinnaar Bernard Hinault en uiterst rechts de Nederlander Peter Winnen als beste jongere.© AFP

Adjunct-ploegleider

Capri Sonne

Klassementskopman: Peter Winnen. Ritzeges: 11de rit naar Brussel (Daniel Willems), 17de rit naar Alpe-d’Huez (Peter Winnen), 19de rit naar Saint-Priest (Daniel Willems). Beste renner: Peter Winnen (5de op 20’26” van Bernard Hinault).

Als adjunct van Walter Godefroot leidt Lefevere de 23-jarige Nederlandse neoprof Peter Winnen naar een vijfde plaats en de trui van beste jongere.

1982

Adjunct-ploegleider

Capri Sonne

Klassementskopman: Peter Winnen. Ritzeges: 17de rit naar Morzine (Peter Winnen). Beste renner: Peter Winnen (4de op 9’24” van Bernard Hinault).

Een jaar na zijn straf debuut doet Peter Winnen, voorbeeldig bijgestaan door zijn landgenoot Theo de Rooij, nog een plaatsje straffer. Bovendien wint hij opnieuw een bergrit in de Alpen.

1983

Niet deelgenomen aan de Tour.

Nadat Capri Sonne ermee stopt, wordt Lefevere fulltime boekhouder bij Marc Zeepcentrale.

1984

Niet deelgenomen aan de Tour.

1985

Adjunct-ploegleider

Lotto-Merckx

Klassementskopman: geen. Ritzeges: geen. Beste renner: Eddy Schepers (14de op 16’13” van Bernard Hinault).

Het eerste jaar van de Nationale Loterij in de wielersport: een jongerenploeg met Walter Godefroot als ploegleider en Lefevere als adjunct-ploegleider. In de Tour blijft de ploeg, met bescheiden financiële middelen, steken op enkele ereplaatsen. Jozef Lieckens wint wel het sprintklassement. Eddy Schepers wordt 14de in de eindstand, maar zou zich vanaf 1986 ontpoppen tot de meesterknecht van Stephen Roche bij Carrera.

1986

Adjunct-ploegleider

Lotto-Merckx

Klassementskopman: geen. Ritzeges: geen. Beste renner: Jan Nevens (51ste op 1u37’15” van Greg LeMond).

Ook dit jaar blijft de ploeg in de Tour van succes verstoken. Michel Dernies, Marc Sergeant, Carlo Bomans, Paul Haghedooren, Jozef Lieckens, Wim Van Eynde en Ronny Van Holen zorgen wel voor de nodige publiciteit.

1987

Adjunct-ploegleider

Lotto-Merckx

Klassementskopman: geen. Ritzeges: 5de rit naar Straatsburg (Marc Sergeant). Beste renner: Beat Breu (26ste op 1u20’02” van Stephen Roche).

Een heel matige Tour, waarin Marc Sergeant gelukkig al tijdens de eerste week voor ritwinst zorgt. Beat Breu, vijf jaar eerder nog goed voor twee ritzeges en een zesde plaats in de eindstand van de Tour, wordt 26ste.

1988

Adjunct-ploegleider (+ administratief verantwoordelijke)

TVM-Van Schilt

Niet deelgenomen aan de Tour.

1989

Adjunct-ploegleider

Domex-Weinmann

Klassementskopman: geen. Ritzeges: geen. Beste renner: Beat Breu (21ste op 38’35” van Greg LeMond).

Bij het Scandinavisch-Zwitserse team werkt Lefevere opnieuw samen met Godefroot. Adri van der Poel geeft op en Beat Breu, die in juni nochtans de voor Weinmann belangrijke Ronde van Zwitserland wint, komt niet uit de verf.

1990

Adjunct-ploegleider

Weinmann

Klassementskopman: geen. Ritzeges: geen. Beste renner: Patrick Robeet (36ste op 46’59” van Greg LeMond).

Een tegenvallende Tour waarin alleen Adri van der Poel enkele ereplaatsen laat optekenen.

1991

Adjunct-ploegleider

Weinmann

Klassementskopman: geen. Ritzeges: geen. Beste renner: Rolf Järmann (83ste op 1u46’45” van Miguel Indurain).

Opnieuw een zwakke Tour met enkel een ereplaats voor Thomas Wegmuller, Michel Dernies en Rudy Verdonck en twee dagen bolletjestrui voor Rolf Järmann.

1992

Ploegleider

GB-MG Maglificio

Klassementskopman: Franco Chioccioli. Ritzeges: 15de rit naar Saint-Etienne (Franco Chioccioli). Beste renner: Franco Vona (11de 25’43” van Miguel Indurain).

In 1992 scheiden de wegen van Godefroot en Lefevere, die een paar renners meeneemt naar GB-MG. Na een succesvolle Giro – zeven ritzeges met Mario Cipollini, Franco Vona en Franco Chioccioli, de puntentrui voor Cipollini en een derde plaats in de eindstand voor Chioccioli – blijft de ploeg in de Tour steken op een 11de (Vona) en 16de plaats (Chioccioli), terwijl Cipollini er al na een week de brui aan geeft. Chioccioli wint wel nog een overgangsrit en Vona wordt tweede in de Alpenritten naar Sestrière en Alpe-d’Huez.

1993

In 1993 boekte Lefevere zijn beste Tourresultaat tot nu toe: een derde plaats met Zenon Jaskula (rechts) na Miguel Indurain en Tony Rominger.
In 1993 boekte Lefevere zijn beste Tourresultaat tot nu toe: een derde plaats met Zenon Jaskula (rechts) na Miguel Indurain en Tony Rominger.© BELGAIMAGE

Ploegleider

GB-MG Maglificio

Klassementskopman: geen. Ritzeges: 1ste rit naar Les Sables-d’Olonne (Mario Cipollini), 4de rit naar Avranches (ploegentijdrit), 16de rit naar Saint-Lary-Soulan (Zenon Jaskula). Beste renner: Zenon Jaskula (3de op 5’48” van Miguel Indurain).

Naar eigen zeggen hét kantelpunt in Lefeveres carrière als ploegleider: de komst van Johan Museeuw. In de Tour levert het meteen succes op: winst in de ploegentijdrit, ritzeges voor Mario Cipollini en Zenon Jaskula, twee dagen in de gele trui voor zowel Cipollini als Museeuw en een onverhoopte derde plaats voor Jaskula in de eindstand. Over de Pool rakelde Lefevere ooit een leuke anekdote op. “Omdat Michel Wuyts in die Tour voor de toenmalige BRT een reportage maakte, spoorden de renners onze Pool aan om een champagneglas op te eten, zoals hij dat eerder al in de Ronde van Zwitserland had gedaan. Tot Wuyts’ grote verbazing brak Jaskula het glas en maalde hij zonder verpinken met zijn paardengebit de bovenste stukken fijn. Dokter Yvan Vanmol moest hem tegenhouden of hij at er nog één op. Zenon had er geen last van, want hij won die Tour een rit en werd derde in het eindklassement. En dan zeggen ze dat Lefevere nooit een deftige ronderenner gehad heeft…”

1994

Zowel in 1993 als 1994 wonnen de troepen van Lefevere de ploegentijdrit in de Tour. Telkens leverde het meerdere dagen in de gele trui op.
Zowel in 1993 als 1994 wonnen de troepen van Lefevere de ploegentijdrit in de Tour. Telkens leverde het meerdere dagen in de gele trui op.

Ploegleider

GB-MG Maglificio

Klassementskopman: geen. Ritzeges: 4de rit naar Coquelles (ploegentijdrit), 14de rit naar Montpellier (Rolf Sörensen). Beste renner: Alberto Elli (7de op 20’17” van Miguel Indurain).

Opnieuw winnen Lefevere en co de ploegentijdrit, gevolgd door drie dagen gele trui voor Johan Museeuw en twee dagen voor Flavio Vanzella. Ook Rolf Sörensen wint een rit en Alberto Elli, tweede in de rit over de Mont Ventoux en vierde op Alpe-d’Huez, overstijgt zichzelf met een zevende plek in het eindklassement.

1995

Ploegleider

Mapei-GB

Klassementskopman: Tony Rominger. Ritzeges: geen. Beste renner: Fernando Escartin (7de op 15’49” van Miguel Indurain)).

Tony Rominger wint met grote overmacht de Ronde van Italië, maar faalt in de Tour. Meesterknecht Fernando Escartin doet het in de eindstand zelfs een plaats beter dan zijn Zwitserse kopman. In de vlakke ritten komt Johan Museeuw, die stilaan de volledige switch naar het klassieke werk heeft gemaakt, er niet meer aan te pas. In het najaar wint Abraham Olano drie tijdritten in de Ronde van Spanje, wat hem een tweede plaats in de eindstand oplevert. “Maar Met Rominger en Olano had ik weinig te maken, aangezien we bij Mapei een aparte Spaanse clan hadden”, vertelde Lefevere later in een interview.

1996

Abraham Olano en Tony Rominger kwamen in de Tour van 1996 veel te kort in het hooggebergte om een vuist te maken tegen Bjarne Riis.
Abraham Olano en Tony Rominger kwamen in de Tour van 1996 veel te kort in het hooggebergte om een vuist te maken tegen Bjarne Riis.© Corbis/VCG via Getty Images

Ploegleider

Mapei-GB

Klassementskopman: Tony Rominger. Ritzeges: geen. Beste renner: Abraham Olano (9de op 11’00” van Bjarne Riis).

Nadat Abraham Olano in de laatste bergrit van de Giro de duimen moet leggen voor Pavel Tonkov, trekt Mapei-GB met Tony Rominger als uitgesproken kopman naar de Tour. Olano mag wel zijn eigen koers rijden. De twee, bijgestaan door de Spanjaarden Federico Echave, Manuel Fernandez en Arsenio Gonzalez, komen er in de bergen echter niet aan te pas tegen het Telekom-geweld met Bjarne Riis en Jan Ullrich. In het najaar eindigt Rominger wel nog als derde in de Vuelta.

1997

Ploegleider

Mapei-GB

Klassementskopman: geen. Ritzeges: geen. Beste renner: Oscar Camenzind (12de op 35’52” van Jan Ullrich).

Terwijl nieuwkomer Pavel Tonkov zich op de Giro (drie ritzeges + tweede in eindstand) focust, trekt Lefevere zonder klassementskopman naar de Tour. Zenon Jaskula is niet meer de renner van voorheen en dus mogen Oscar Camenzind, tweede in de Ronde van Zwitserland, en Tourdebutant Frank Vandenbroucke hun eigen kans gaan. De Zwitser wordt tweede in een rit en twaalfde in de eindstand. VDB strandt twee keer op de dichtste ereplaats. In de sprints rekent de ploeg op Tom Steels, maar die wordt na het fameuze bidon-accident uit koers genomen. In september faalt Tonkov, ondanks twee ritzeges, als klassementsrenner in de Vuelta.

1998

In de Tour van 1998 mocht Giuseppe Di Grande zijn kans gaan. De jonge Italiaan werd negende, maar brak nooit door als klassementsrenner.
In de Tour van 1998 mocht Giuseppe Di Grande zijn kans gaan. De jonge Italiaan werd negende, maar brak nooit door als klassementsrenner.© BELGAIMAGE

Ploegleider

Mapei-Bricobi

Klassementskopman: Giuseppe Di Grande. Ritzeges: 1ste rit naar Dublin (Tom Steels), 2de rit naar Cork (Jan Svorada), 12de rit naar Le Cap-d’Agde (Tom Steels), 13de rit naar Carpentras (Daniele Nardello), 18de rit naar Neuchâtel (Tom Steels), 21ste rit naar Parijs (Tom Steels). Beste renner: Daniele Nardello (8ste op 16’07” van Marco Pantani)

Pavel Tonkov richt zijn pijlen andermaal op de Giro, waar hij pas in de slotkilometers van de laatste bergrit de duimen moet leggen voor Marco Pantani. Ook Oscar Camenzind (vierde) en Gianni Faresin (zesde) presteren sterk. In de Tour mag de 24-jarige Italiaan Giuseppe Di Grande, een jaar eerder ritwinnaar en zevende in de Giro, zijn ding doen. De jonge Italiaan doet het niet onaardig en eindigt (in een door het Festina-schandaal onthoofde Tour) als negende. Daniele Nardello doet een plaats beter. Met zes ritzeges, waarvan vier voor Tom Steels, wordt de Tour voor Lefevere en co een groot succes.

1999

In 1999 trok Lefevere met Pavel Tonkov als kopman naar Frankrijk, maar de Rus stelde teleur en haalde zelfde Parijs niet.
In 1999 trok Lefevere met Pavel Tonkov als kopman naar Frankrijk, maar de Rus stelde teleur en haalde zelfde Parijs niet.© AFP

Manager

Mapei-Quick.Step

Klassementskopman: Pavel Tonkov (opgave). Ritzeges: 2de rit naar Saint-Nazaire (Tom Steels), 3de rit naar Laval (Tom Steels), 17de rit naar Bordeaux (Tom Steels). Beste renner: Daniele Nardello (7de op 17’02” van Lance Armstrong).

Giuseppe Di Grande is ditmaal kopman in de Giro, maar faalt. Pavel Tonkov legt zich voor het eerst toe op de Tour, maar komt ondanks een tweede plaats op Alpe-d’Huez te kort om Lance Armstrong te bedreigen. Als elfde in de stand verlaat de Rus na het overlijden van zijn schoonvader de wedstrijd. Daniele Nardello redt de eer met een zevende plaats en in de vlakke ritten zorgt Tom Steels voor drie zeges. Ook in de Vuelta loopt het fout: Tonkov lijkt lange tijd kandidaat om zijn tweede grote ronde te winnen, maar moet finaal vrede nemen met een ontgoochelende vierde plaats.

2000

Daniele Nardello, nochtans geen uitgesproken klassementsrenners, bezorgde Lefevere toptienplaatsen in de Tour van 1998, 1999 en 2000.
Daniele Nardello, nochtans geen uitgesproken klassementsrenners, bezorgde Lefevere toptienplaatsen in de Tour van 1998, 1999 en 2000.© BELGAIMAGE

Manager

Mapei-Quick.Step

Klassementskopman: geen. Ritzeges: 2de rit naar Loudun (Tom Steels), 3de rit naar Nantes (Tom Steels), 9de rit naar Dax (Paolo Bettini), 21ste rit naar Parijs (Stefano Zanini). Beste renner: Daniele Nardello (10de op 18’25” van Lance Armstrong).

Pavel Tonkov keert terug naar de Giro, maar ontgoochelt met een vijfde plaats, net na helper Andrea Noe. In de Tour rekent Lefevere op sprintzeges van Tom Steels, ditmaal goed voor twee stuks, en krijgen Michele Bartoli (opgave) Manuel Beltran (elfde) en Daniele Nardello (tiende) een vrije rol. Laatstgenoemde eindigt prompt voor het derde jaar op rij in de top tien. Paolo Bettini en Stefano Zanini maken met ritzeges nummer drie en vier veel goed. In de Vuelta haalt Tonkov als derde nog eens het eindpodium van een grote ronde.

2001

Manager

Domo-Farm Frites-Latexco

Klassementskopman: geen. Ritzeges: geen. Beste renner: Axel Merckx (22ste op 55’29” van Lance Armstrong).

Na het afscheid aan Mapei moet Lefevere het met minder ronderenners doen. Hij trekt dan ook zonder klassementsman naar de Tour. Wereldkampioen Romans Vainsteins moet voor ritzeges zorgen. De Let komt er net als Servais Knaven en Axel Merckx dicht bij, maar winnen lukt niet.

2002

Richard Virenque won zijn eerste Tourrit voor Lefevere in 2002 op de Mont Ventoux. Ook in 2003 (Morzine) en 2004 (Saint-Flour) zegevierde hij.
Richard Virenque won zijn eerste Tourrit voor Lefevere in 2002 op de Mont Ventoux. Ook in 2003 (Morzine) en 2004 (Saint-Flour) zegevierde hij.© AFP

Manager

Domo-Farm Frites

Klassementskopman: geen. Ritzeges: 14de rit naar Mont Ventoux (Richard Virenque). Beste renner: Richard Virenque (16de op 28’42” van Lance Armstrong)

Lefevere trekt ditmaal met publiekslieveling Richard Virenque naar de Tour. De Fransman stelt niet teleur met een ritzege op de Mont Ventoux. “Met Richard raapten we enorm veel publiciteit op en daar was het toch voor een deel om te doen. Dat werd mij kwalijk genomen, maar ik had met hem duidelijke afspraken gemaakt. Wat er in het verleden gebeurd was, kon niet meer. Voortaan moest hij focussen op ritzeges en niet meer op een Tourklassement”, vertelde Lefevere daar later over. Piotr Wadecki, tweede in de Ronde van Zwitserland, komt bergop veel te kort.

2003

In 2003 en 2004 pakte Virenque ook de bolletjestrui. Intussen mocht de jonge Australiër Michael Rogers zijn kans gaan als klassementsrenner.
In 2003 en 2004 pakte Virenque ook de bolletjestrui. Intussen mocht de jonge Australiër Michael Rogers zijn kans gaan als klassementsrenner.© AFP

Manager

Quick.Step-Davitamon

Klassementskopman: Michael Rogers. Ritzeges: 7de rit naar Morzine (Richard Virenque), 17de rit naar Bordeaux (Servais Knaven). Beste renner: Richard Virenque (16de op 25’31” van Lance Armstrong).

Opnieuw mag Richard Virenque zijn ding doen. Met succes. Hij wint de Alpenrit naar Morzine, draagt een dag de gele trui en pakt voor de zesde keer in zijn carrière de bolletjestrui mee naar huis. Intussen mag de 23-jarige Michael Rogers na eindzeges in de Ronde van België, Ronde van Duitsland en Route du Sud zijn kans als klassementsman gaan, maar in de bergen komt hij er niet aan te pas.

2004

In 2003 en 2004 pakte Virenque ook de bolletjestrui. Intussen mag de jonge Australiër Michael Rogers zijn kans gaan als klassementsrenner.
In 2003 en 2004 pakte Virenque ook de bolletjestrui. Intussen mag de jonge Australiër Michael Rogers zijn kans gaan als klassementsrenner.© BELGAIMAGE

Manager

Quick.Step-Davitamon

Klassementskopman: geen. Ritzeges: 6de rit naar Angers (Tom Boonen), 10de rit naar Saint-Flour (Richard Virenque), 18de rit naar Lons-le-Saunier (Juan Miguel Mercado), 20ste rit naar Parijs (Tom Boonen). Beste renner: Richard Virenque (15de op 28’11” van Lance Armstrong).

Voor het derde jaar op rij ontgoochelt Richard Virenque niet. Hij wint de rit door het Centraal Massief naar Saint-Flour en pakt zijn zevende bolletjestrui. Tom Boonen en de Spaanse klimmer Juan Miguel Mercado dikken het zegetotaal aan tot vier stuks. Michael Rogers is iets regelmatiger geworden en wordt 22ste.

2005

Manager

Quick.Step-Innergetic

Klassementskopman: geen. Ritzeges: 2de rit naar Les Essarts (Tom Boonen), 3de rit naar Tours (Tom Boonen). Beste renner: Michael Rogers (41ste op 1u24’32”).

Lefevere trekt na het afscheid van Virenque de kaart van Tom Boonen, die twee ritten wint, maar opgeeft in de Alpen. Michael Rogers, tweede in de Ronde van Zwitserland, krijgt een vrije rol, maar komt andermaal te kort.

2006

In 2006 stuntte Lefevere met de late aanwerving van de Venezolaan José Rujano (hier met Tom Boonen), zonder succes echter...
In 2006 stuntte Lefevere met de late aanwerving van de Venezolaan José Rujano (hier met Tom Boonen), zonder succes echter…© AFP

Manager

Quick.Step-Innergetic

Klassementskopman: José Rujano. Ritzeges: 18de rit naar Mâcon (Mateo Tosatto). Beste renner: Juan Manuel Garate (71ste op 2u31’50” van Oscar Pereiro Sio).

Aanwinst Juan Manuel Garate mag zijn kans gaan in de Giro en ontgoochelt niet: ritwinst, zevende in de eindstand en winst in het bergklassement. In de Tour is José Rujano, op 1 juni overgenomen van Selle Italia, kopman, maar de 23-jarige Venezolaan zakt door het ijs en haalt Parijs niet. Ook Tom Boonen wint geen rit. Na zeven topvijfplaatsen verlaat hij in de Alpen de koers.

2007

Manager

Quick.Step-Innergetic

Klassementskopman: Juan Manuel Garate. Ritzeges: 2de rit naar Gent (Gert Steegmans), 6de rit naar Bourg-en-Bresse (Tom Boonen, 10de rit naar Marseille (Cédric Vasseur), 12de rit naar Castres (Tom Boonen). Beste renner: Juan Manuel Garate (21ste op 38’16” van Alberto Contador).

Juan Manuel Garate mag, weliswaar zonder helpers, zijn kans gaan in de Tour, maar schiet te kort. Toch wordt het een meer dan geslaagde Tour voor Lefevere, met dank aan Tom Boonen, die naast twee ritten ook de groene trui pakt, Gert Steegmans en Cédric Vasseur.

2008

OVERZICHT - 40 jaar Patrick Lefevere: pakt hij ooit nog Tourwinst?
© BELGAIMAGE

Manager

Quick.Step-Innergetic

Klassementskopman: Stijn Devolder. Ritzeges: 21ste rit naar Parijs (Gert Steegmans). Beste renner: Mateo Carrara (35ste op 1u09’25” van Carlos Sastre).

Stijn Devolder trekt, na een sterke Vuelta in 2007, eindzeges in de Algarve en België en een derde plaats in de Ronde van Zwitserland als kopman naar de Tour. De Deerlijknaar begint als achtste in de stand aan de Pyreneeën, maar moet op de Tourmalet de rol lossen. In de Alpen geeft Devolder op. Met de afwezigheid van Tom Boonen door een positieve cocaïnetest lijkt de Tour voor Lefevere en co op een fiasco uit te draaien, tot Gert Steegmans op de slotdag op de Champs-Elysées wint.

2009

Manager

Quick.Step-Innergetic

Klassementskopman: geen. Ritzeges: geen. Beste renner: Sylvain Chavanel (20ste op 34’09”).

In de Giro mag de jonge Kevin Seeldraeyers (10de na schrapping van vier renners + beste jongere) zijn kans gaan. In de Tour stelt kopman Tom Boonen, die ondanks een nieuwe positieve cocaïnetest in allerlaatste instantie toch mag deelnemen, teleur.

2010

In 2010 zorgde Sylvain Chavanel met twee indrukwekkende ritzeges en twee dagen gele trui voor een meer dan geslaagde Tour voor Quick.Step.
In 2010 zorgde Sylvain Chavanel met twee indrukwekkende ritzeges en twee dagen gele trui voor een meer dan geslaagde Tour voor Quick.Step.© Corbis via Getty Images

Manager

Quick.Step-Innergetic

Klassementskopman: geen. Ritzeges: 2de rit naar Spa (Sylvain Chavanel), 7de rit naar Station des Rousses (Sylvain Chavanel). Beste renner: Kevin De Weert (15de op 21’15” van Andy Schleck).

Zonder klassementsrenner – Kevin De Weert (15de) en Kevin Seeldraeyers (131ste) mogen wel hun eigen kans gaan – draait de Tour voor Lefevere en co op een succes uit. Sylvain Chavanel wint twee ritten, draagt twee dagen de gele trui en wordt zo de nieuwe chouchou van het Franse volk.

2011

In 2011 kreeg onze landgenoot Kevin De Weert een vrije rol om voor een mooi klassement te gaan. Scherper dan ooit eindigde hij als twaalfde.
In 2011 kreeg onze landgenoot Kevin De Weert een vrije rol om voor een mooi klassement te gaan. Scherper dan ooit eindigde hij als twaalfde.© Corbis via Getty Images

Manager

Quick.Step

Klassementskopman: Kevin De Weert. Ritzeges: geen. Beste renner: Kevin De Weert (12de op 16’29” van Cadel Evans).

Kevin De Weert krijgt zijn kans als klassementsrenner en ontgoochelt niet: twaalfde. De rest van de ploeg komt er, ondanks de aanwezigheid van Sylvain Chavanel en Tom Boonen, niet aan te pas.

2012

In 2012 trekt Lefevere met de 38-jarige Levi Leipheimer naar Frankrijk, maar de Amerikaan haalt niet meer zijn niveau van de jaren ervoor.
In 2012 trekt Lefevere met de 38-jarige Levi Leipheimer naar Frankrijk, maar de Amerikaan haalt niet meer zijn niveau van de jaren ervoor.© Getty Images

Manager

Omega Pharma-Quick.Step

Klassementskopman: Levi Leipheimer. Ritzeges: geen. Beste renner: Peter Velits (27ste op 1u05’10” van Bradley Wiggins).

Lefevere wil na enkele mindere jaren in het rondewerk weer meespelen en trekt Levi Leipheimer aan. Na een derde plaats in de Ronde van Zwitserland lijkt de Amerikaanse veteraan klaar voor een hoofdrol, maar verder dan een 32ste plaats raakt hij niet. Ook de Slovaak Peter Velits, twee jaar eerder nog tweede in de Vuelta, komt bergop te kort, terwijl Kevin De Weert (70ste) zijn klassementsambities heeft laten varen.

2013

OVERZICHT - 40 jaar Patrick Lefevere: pakt hij ooit nog Tourwinst?
© AFP

Manager

Omega Pharma-Quick.Step

Klassementskopman: geen. Ritzeges: 5de rit naar Marseille (Mark Cavendish), 11de rit naar Mont-St-Michel (Tony Martin), 13de rit naar Saint-Amand-Montrond (Mark Cavendish), 14de rit naar Lyon (Matteo Trentin). Beste renner: Michal Kwiatkowski (11de op 18’59” van Chris Froome).

Lefevere trekt voluit de kaart van het klassieke werk. Sprinter Mark Cavendish, tijdrijder Tony Martin en Matteo Trentin bezorgen de ploeg maar liefst vier ritzeges. De 23-jarige Michal Kwiatkowski ontpopt zich tot een potentiële kopman in spe en tuimelt pas in de voorlaatste rit uit de top tien.

2014

Manager

Omega Pharma-Quick.Step

Klassementskopman: Michal Kwiatkowski. Ritzeges: 7de rit naar Nancy (Matteo Trentin), 9de rit naar Mulhouse (Tony Martin), 20ste rit naar Périgueux (Tony Martin). Beste renner: Jan Bakelants (24ste op 1u06’28” van Vincenzo Nibali).

Het is Lefevere menens om weer mee te spelen in de Tour, Giro en Vuelta. En dus trekt de West-Vlaming Rigoberto Uran aan. De Colombiaan ontgoochelt niet, lijkt lange tijd op weg naar eindwinst in de Giro, maar moet finaal de duimen leggen voor Nairo Quintana. In de Vuelta staat Uran na de 15de rit nog zesde in het klassement, maar hij haalt uiteindelijk zelfs Madrid niet. In de Tour mag Michal Kwiatkowski zijn kans gaan, maar de Pool kan zijn debuut van een jaar eerder niet bevestigen en wordt pas 28ste. Na een start in mineur – Mark Cavendish komt in de openingsrit door eigen land zwaar ten val en moet opgeven – zorgen Matteo Trentin en vooral een imponerende Tony Martin toch nog voor een geslaagde Tour.

2015

Manager

Etixx-Quick.Step

Klassementskopman: Michal Kwiatkowski. Ritzeges: 4de rit naar Cambrai (Tony Martin), 6de rit naar Le Havre (Zdenek Stybar), 7de rit naar Fougères (Mark Cavendish). Beste renner: Rigoberto Uran (42ste op 2u08’20” van Chris Froome).

Rigoberto Uran spitst zich opnieuw op de Giro (14de) toe, maar is ziek en komt er pas in de slotweek door. De Colombiaan start vervolgens ook in de Tour, maar dan als vrijbuiter. Daardoor mag Michal Kwiatkowski opnieuw zijn kans gaan, maar de Pool komt er bergop helemaal niet aan te pas en geeft in de Alpen zelfs op. Toch wordt de Tour dankzij een straffe eerste week een succes. Tony Martin wint de kasseienrit naar Cambrai, draagt vervolgens drie dagen de gele trui, maar moet die na een val (en opgave) afstaan, net op de dag dat ploegmaat Zdenek Stybar de rit wint. Nog een dag later is ook Mark Cavendish voor de eerste en laatste keer in deze Tour aan het feest.

2016

In 2018 was Bob Jungels kopman.
In 2018 was Bob Jungels kopman.© Getty Images

Manager

Etixx-Quick.Step

Klassementskopman: Dan Martin. Ritzeges: 4de rit naar Limoges (Marcel Kittel). Beste renner: Dan Martin (9de op 7’04” van Chris Froome).

De 23-jarige Bob Jungels mag in de Giro (zesde, drie dagen roze trui en beste jongere) zijn kans gaan, terwijl die andere nieuwkomer, de Ier Dan Martin, in de Tour de klassementsrenner van dienst is. Na een derde plek in de Dauphiné bevestigt hij met een negende plaats. Intussen zorgt sprinter Marcel Kittel voor de enige ritzege, terwijl vrijbuiter Julian Alaphilippe bij zijn Tourdebuut drie keer dicht bij winst komt. In de Vuelta verrast de jonge David De la Cruz, ritwinnaar op de Alto del Naranco, met een zevende plaats in de eindstand.

2017

Daniel Martin eindigt zowel in 2016 als 2017 in de top tien van de Tour. In 2017 had de Ier zelfs lange tijd uitzicht op het podium.
Daniel Martin eindigt zowel in 2016 als 2017 in de top tien van de Tour. In 2017 had de Ier zelfs lange tijd uitzicht op het podium.© Getty Images

Manager

Quick.Step

Klassementskopman: Dan Martin. Ritzeges: 2de rit naar Luik (Marcel Kittel), 6de rit naar Troyes (Marcel Kittel), 7de rit naar Nuits-Saint-Georges (Marcel Kittel), 10de rit naar Bergerac (Marcel Kittel), 11de rit naar Pau (Marcel Kittel). Beste renner: Daniel Martin (6de op 4’42” van Chris Froome).

Bob Jungels (achtste, ritwinst en beste jongere) focust zich opnieuw op de Giro. Dan Martin is andermaal de man voor de Tour. Hij stelt niet teleur, wordt tweede in de rit naar La Planche des Belles Filles, is de hele Tour bergop bij de sterkste renners en wordt finaal zesde. Het had zelfs nog beter gekund als Martin, niet de beste piloot, in een vlakke waaierrit geen extra tijd had verloren. Intussen wordt de Tour voor Lefevere een groot succes, met dank aan de vijf ritzeges van Marcel Kittel. De Duitser lijkt na de vroege uitsluiting van Peter Sagan ook lange tijd af te stevenen op de groene puntentrui, maar moet in de slotweek uitgeblust opgeven.

2018

Dit jaar krijgt de 24-jarige Enric Mas, tweede in de Vultea van 2018, zijn kans.
Dit jaar krijgt de 24-jarige Enric Mas, tweede in de Vultea van 2018, zijn kans.© NurPhoto via Getty Images

Manager

Quick.Step

Klassementskopman: Bob Jungels. Ritzeges: 1ste rit naar Fontenay-le-Comte (Fernando Gaviria), 4de rit naar Sarzeau (Fernando Gaviria), 10de rit naar Le Grand-Bornand (Julian Alaphilippe), 16de rit naar Bagnères-de-Luchon (Julian Alaphilippe). Beste renner: Bob Jungels (11de op 16’32” van Geraint Thomas).

Voor de eerste keer zet Bob Jungelszijn zinnen op een mooi klassement, maar de Luxemburger moet in de bergen vrede nemen met een rol in de schaduw. Toch wordt het een meer dan geslaagde Tour voor de troepen van Lefevere, vooral door toedoen van Julian Alaphilippe. De nieuwe Franse publiekslieveling wint twee bergritten en pakt de bolletjestrui. Ook Fernando Gaviriadoet met twee vroege ritzeges zijn duit in het zakje. In de Vuelta zorgt de 23-jarige Enric Masvoor de verrassing door de laatste bergrit te winnen en (na Simon Yates) tweede in de eindstand te worden.

2019

OVERZICHT - 40 jaar Patrick Lefevere: pakt hij ooit nog Tourwinst?
© BELGA

Manager

Deceuninck-Quick.Step

Klassementskopman: Enric Mas.

Na een tegenvallende Giro voor Bob Jungels (33ste) krijgt Enric Mas zijn kans in de Tour. En zeggen dat Remco Evenepoel op zijn 19de nog een tijdje in de wachtkamer gehouden wordt. Wint Lefevere alsnog de Tour? “Lang duurt het niet meer voor ik sterf – ik ben 63, de levensverwachting voor een Belgische man is 78 – maar op mijn grafzerk zullen ze niet zetten: hij won nooit de Tour”, liet hij in een interview met Knack in juli 2018 optekenen. “Sinds de mannen van Sky (nu INEOS, red.) de dienst uitmaken, geldt meer dan ooit: als je geel wilt winnen, moet je de hele ploeg bouwen rond één kopman en één doel. Chris Froome won vier van zijn laatste vijf Tours. Al zijn concurrenten hebben jaren voor niks geïnvesteerd. Sowieso zou ik mijn budget ferm moeten opdrijven. Weet je wel hoeveel Sky betaalt? Ze zijn bij mij Wout Poels en Michal Kwiatkowski komen halen: hun loon ging maal drie. Ja, dan stopt het voor mij. Ik betaal goed, maar ik ben geen onnozelaar.”