Nieuweling Joran Luyssen schiet uit klikpedaal en grijpt naast podium op BK

Joran Luyssen. © foto Coghe
Redactie KW

Voor de coronacrisis wist de 16-jarige Joran Luyssen in zijn eerste drie wedstrijden onmiddellijk drie toptienplaatsen te veroveren. Bij de herstart in juli moest de Molenspurter even zijn goede benen zoeken.

“De eerste weken van de lockdown ben ik goed blijven trainen, met het oog op het provinciaal en het Vlaams kampioenschap in mei. Toen dat niet doorging, ben ik vooral een basis beginnen leggen. Eerst was er sprake dat we zouden herbeginnen in augustus, waardoor ik in juli nog niet top was“, aldus de nieuweling.

De resultaten van de KW Krak van De Panne gingen in stijgende lijn, maar in augustus bleken de meeste wedstrijden al volzet. “Het was deze zomer ook echt anders dan anders. Het was drummen en vaak gevaarlijker. Het niveau was veel hoger, iedereen was zo goed als top.”

Wringen en duwen

Het Belgisch kampioenschap in Affligem vormde zondag de afsluiter van Luyssen zijn periode als nieuweling. “In de eerste ronde moest ik al even achtervolgen toen ik achter een val zat. Daarna ben ik de hele koers in de buik van het peloton gebleven.”

In de aanloop naar de pelotonspurt wist de Adinkerkenaar zich prima te plaatsen. “Ik ben als derde aangezet, maar het was wringen en duwen. Ik kreeg een paar stoten en geraakte zo jammer genoeg uit balans. Daardoor schoot ik uit mijn klikpedaal.”

Door het incident zag Joran Luyssen zijn kansen op de driekleur in rook opgaan en finishte hij als 18de. “Voor de zege moest alles meezitten, want Aaron Dockx kloppen is niet evident. Maar het was alleszins een enorme kans op het podium of minstens de top tien.”

Uitkijken naar grote koersen

De renner van de Molenspurters Meulebeke zal zich deze winter voorbereiden op de overstap naar de juniores. “Ik dacht nog wat te crossen bij nevenbond LRC, maar door corona laten ze in mijn leeftijdscategorie geen nieuwe renners toe. Ook de strandraces voor deze maand zijn al afgelast.”

Met het West-Vlaams kampioenschap heeft Luyssen al een duidelijk doel voor volgend seizoen voor ogen. “Het is ook de bedoeling om ergens een overwinning te pakken. Ik kijk ook enorm uit naar de mooiere koersen op de kalender, zoals de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Nokere Koerse.” (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier