Nairo Quintana at een ijsje in De Zoete Zonde

© BELGA
Tom Vandenbussche

Wie wint de 105de Ronde van Frankrijk? pakt Chris Froome zijn vijfde? kunnen Nibali, Quintana, Porte en Bardet hem de baas? Of verrast een outsider? Wie het ook wordt, de eindwinnaar zal sowieso een link met onze provincie hebben. Wij zochten en vonden er 71 bij 19 kanshebbers. Nummer 2: Nairo Quintana.

Wist u dat …

… Quintana er in zijn eerste koers ooit tegen West-Vlamingen niet aan te pas kwam? In de Giro della Valle d’Aosta 2009 werd de 19-jarige Colombiaanse eerstejaarsbelofte 41ste op 54’41” van generatiegenoot Thibaut Pinot en moest hij met Frederik Verkinderen (twaalfde), Jeroen Hoorne (28ste) en Klaas Sys (37ste) maar liefst drie West-Vlamingen voor zich dulden.

… Quintana 20 jaar na Johan Bruyneel de Ronde van de Toekomst won? In 2010 en dat onder het goedkeurend oog van de Izegemnaar himself. Een jaar later werd Quintana wel pas 21ste in dezelfde koers en moest hij zelfs Tieltenaar Matthias Allegaert voor zich laten.

… Quintana pas in 2015 voor de eerste keer op West-Vlaamse bodem koerste? Als test voor de kasseienrit in de daaropvolgende Tour. Op 25 maart werd hij 78ste in Dwars door Vlaanderen op 7’02” van Jelle Wallays. Twee dagen later gaf hij op in de E3 Harelbeke. Ook dit jaar reed Quintana Dwars door Vlaanderen (60ste). Tussendoor nam hij in 2015 deel aan het Dovy NaTourcriterium in Roeselare. Quintana won voor Froome en Pauwels en ging in de Vlamingstraat met zijn gezin een ijsje eten in De Zoete Zonde.