Le Tour de Jens (18) – maandag 21 juli: rustdag 2, “Iedere dag proberen om met de vroege vlucht mee te zijn”

Redactie KW

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, maandag 21 juli: rustdag in Narbonne.

>> Rustdag 2, Narbonne.

>> Algemeen klassement : 64ste (68u.46’50”) op 1u.57’13” van geletruidrager Vincenzo Nibali.

Tijdens het losrijden stoppen voor een koffietje met de ploeg. (Foto Jens Keukeleire)

Vandaag mocht het peloton voor de tweede maal een rustdag nemen. Hoe is de dag verlopen?

“Uitslapen, ontbijt, losrijden, eten, slapen, massage, rusten en avondeten. Een typische rustdag. Met de ploeg hebben we anderhalf uur losgereden naar een gezellig dorpje aan de kust. Daar hebben we een koffietje gedronken vooraleer terug naar ons hotel in Narbonne te rijden. Wel, dit hotel steekt echt met kop en schouders boven de rest uit. In de slaapkamer staat zelfs een jacuzzi! Toen we voor het eerst aan het hotel arriveerden, dacht ik : ‘oei, waar hebben ze ons nu gestoken’. Maar de buitenkant bedriegt. Het is hier meer dan dik in orde.”

Le Tour de Jens (18) - maandag 21 juli: rustdag 2,

Voor het eerst een jacuzzi in de slaapkamer. (Foto Jens Keukeleire)

Vanmorgen tijdens het ontbijt kwam de dopingcontroleur langs voor de hele ploeg. De hoeveelste keer is dit voor jou?

“Dit seizoen denk ik dat ik rond de vijftien controles zit, deze Tour is het de tweede keer. Ook de donderdag voor de start van de Tour werd iedereen van de ploeg gecontroleerd. Sommige ploegmaats hebben deze Tour al meer dan twee keer controle gehad. Iedere dag worden er enkele renners willekeurige geloot en enkele ploegmakkers waren al bij de ‘gelukkigen’. Vandaag was het enkel bloedcontrole. Soms is het enkel bloed, soms enkel urine en soms de beide.”

Le Tour de Jens (18) - maandag 21 juli: rustdag 2,

De buitenkant van ons hotel in Narbonne. (Foto Jens Keukeleire)

Op Twitter postte je een foto van je arm, met de tekst ‘Doping controle this morning. Had to try 3 times, did not find a good enough vein…’

“Och, het is de eerste keer dat het zo’n gesukkel was om bloed te nemen. Het begon al bij het aanbinden van de arm. De controleur had mijn vel ertussen gestoken en dat deed al pijn. Maar in plaats van het te lossen en opnieuw aan te spannen, trok hij verder aan. Dan heb ik me boos gemaakt. Dat was misschien niet zo’n goed plan, want hij was op zijn ongemak dat het mislukte en van de stress ging het helemaal niet meer. In mijn linkerarm vond hij geen bloed, in mijn rechterarm ook niet. En maar wrikkelen met de naald… Ook dat deed nog eens pijn. We hebben er dan maar een ploegdokter bijgehaald om bloed te trekken… En Simon Gerrans had blijkbaar hetzelfde voor…”

Le Tour de Jens (18) - maandag 21 juli: rustdag 2,

‘Doping controle this morning. Had to try 3 times, did not find a good enough vein…’ (Foto Jens Keukeleire)

Morgen staat de langste rit van deze Tour, een etappe van liefst 237,5 km, op het programma. Hoe kijk je daar tegenover?

“Voor mij hoeft dat niet. Ik begrijp dat het erbij hoort, maar volgens mij wijzigt er niets aan de uitslag of het nu een korte of een lange etappe is. Dezelfde renners zullen toch vooraan zitten. Kijk maar naar de Vuelta, de enige grote ronde die opteert voor kortere ritten. Ritten van boven de 200 km maakt het alleen langer en slopender voor de renners. Zelf schuw ik de afstand niet. Waar ik wel voor vrees is de wind. Vandaag stond er al heel wat wind en morgen voorspellen ze hetzelfde. En die blaast pal op de kop. Hopelijk mindert het wat als we landinwaarts trekken, anders zou het morgen wel eens een heel lange dag kunnen worden…”

De rit van morgen is misschien de laatste kans op een etappezege voor de ploeg. Hoe ga je de laatste week tegemoet.

“Tijdens eerdere grote rondes heb ik gemerkt dat ik het belangrijk is om fris te zijn in de laatste week. Ik heb het gevoel dat het bij mij nog altijd meevalt, ik heb nog iedere dag zin om erin te vliegen. Ik besef dat het plots helemaal kan omslaan, maar vanaf nu zal ik toch iedere dag proberen om met de vroege vlucht mee te zijn. Tenzij de ploeg andere plannen heeft, maar ik denk dat iedereen nu een vrije rol krijgt. Maar echt risico’s zal ik vermijden, het hoofddoel is Parijs halen.”

(Olivier Neese)

Morgen, dinsdag 22 juli, Carcassonne – Bagnères-de-Luchon (237,5 km)