Le Tour de Jens (20) – woensdag 23 juli: Saint-Gaudens – Pla d’Adet, “Mijn slechtste dag in deze Tour”

© BELGA
Redactie KW

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, woensdag 23 juli: Saint-Gaudens – Pla d’Adet.

>> Etappe 17, Saint-Gaudens – Pla d’Adet (124,5 km).

>> Dagresultaat : 90ste op 23’32” van ritwinnaar Rafal Majka.

>> Algemeen klassement : 58ste (79u.01’30”) op 2u. 20′ 02″ van geletruidrager Vincenzo Nibali.

Je vreesde gisteren hoe je zou recupereren van het meegaan met de vroege ontsnapping. Hoe voelden de benen aan vandaag?

“Och, dit was mijn slechtste dag in deze Tour. Geen enkele klim heb ik comfortabel kunnen oprijden, het was constant duwen en stampen. Op de eerste twee cols was het echt alle hens aan dek. Op de voorlaatste berg werd de grupetto gevormd. Dan wist ik dat ik veilig was om binnen tijd aan te komen, maar ook daarin heb ik nooit op mijn gemak gezeten. Op een goeie dag zou ik daar probleemloos in meepeddelen, maar vandaag was het echt constant afzien.”

Met de grupette op Pla d’Adet. (Foto Belga)
© BELGA

Voel je dat dit een gevolg is van gisteren?

“Ja, ik voel dat ik wel nog diep kan gaan, maar niet meer zolang als anders. Dat is een teken dat mijn lichaam nog niet gerecupereerd is van gisteren. Vanaf de start ging het ook bijzonder hard. Tijdens de eerste 50 km haalden we een gemiddelde van 45 km/u. En daarin zitten 10 kilometers bergop! Dat zegt al heel veel. Ook begint stilaan de inspanning van een goeie twee weken door te wegen. Morgen staat gelukkig de laatste bergetappe op het programma. Dan nog een vlakke rit, een tijdrit en de etappe naar en in Parijs. Als ik morgen overleef dan komt Parijs wel heel dichtbij…”

Le Tour de Jens (20) - woensdag 23 juli: Saint-Gaudens - Pla d'Adet,

Met de bus naar het hotel, terugkijkend op de cols van vandaag. (Foto Jens Keukeleire)

Je zit nu al twee dagen in de Pyreneeën. Is er een verschil tussen deze bergketen en de Alpen?

“Wel, ik vind het hier echt mooi. Spijtig dat het zo ver van België ligt want dit is een prachtig trainingsparcours. Ik ben wel verrast hoeveel de twee op elkaar gelijken, ik had meer verschil verwacht. Enkel de wegen zijn een beetje anders, waarbij die in de Alpen toch een iets beter asfalt hebben.”

Le Tour de Jens (20) - woensdag 23 juli: Saint-Gaudens - Pla d'Adet,

Samen geïnterviewd met Greg LeMond. (Foto Jens Keukeleire)

Tot slot, gisteren had je na je lange ontsnapping nog een bijzondere ontmoeting.

“Klopt. Door Eurosport werd ik gevraagd om samen met drievoudig Tourwinnaar Greg LeMond geïnterviewd te worden. Het gebeurt toch niet iedere dag dat je zo’n meneer ontmoet. Het is een bijzonder aangename man. Of hij me kende? Wel, ik vermoed dat hij de etappe wel gevolgd zal hebben en wist dat ik mee was met de vlucht. Maar of hij me daarvoor al kende, weet ik niet.” (lacht)

Recupereer goed en we horen elkaar morgen opnieuw.

(Olivier Neese)

>> Morgen, donderdag 14 juli: Pau – Hautacam (145,5 km).