Karel Declercq over zijn twee zonen: “Het beste moet nog komen, dat voel ik”

Een beeld van maart 2015: Karel Declercq met naast hem zijn twee koersende zonen, belofte Benjamin (uitkomend voor EFC-Etixx) en profrenner Tim (uitkomend voor Topsport Vlaanderen-Baloise). (Foto a-RN) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Stijn Moerman

Het wordt donderdag weer koppen lopen in Izegem, want dan vindt de 49ste editie van Izegem Koers plaats. “Het is en blijft één van de mooiste koersen van het jaar”, zegt Karel Declercq (61), cabaretier en vader van profrenners Tim en Benjamin. De Izegemnaar analyseert voor ons het seizoen van zijn zonen.

“We kunnen niet anders dan tevreden zijn over hun geleverde prestaties”, opent Karel. “Tim toont al het hele seizoen zijn waarde als helper bij Quick-Step Floors. Hij neemt van bij de start het peloton op sleeptouw en brengt zijn ploegmakkers in ideale omstandigheden naar de finale. Hij doet de anderen beter rijden, door zijn eigen motivatie en inzet voor de ploeg. Het voordeel is dat het een bende maten is. Daar past Tim perfect in.”

“Hij amuseert zich ook in zijn rol als helper, terwijl ik hem als vader natuurlijk liever eens diep in de finales zou zien. Maar hij rijdt naar zijn capaciteiten: een grote motor en langdurig hoge wattages trappen. Hij is nooit echt explosief geweest en traint daar in zijn huidige rol waarschijnlijk ook niet veel meer op. Als hij daar nog wat progressie in kan boeken, zou hij nog sterker voor de dag komen. Maar de ploeg is tevreden en dat is het voornaamste.”

Karel Declercq over zijn twee zonen:
© BELGA

“Tim toont al het hele seizoen zijn waarde als helper bij Quick-Step Floors. Hij doet de anderen beter rijden, door zijn eigen motivatie en inzet voor de ploeg

“Het was ook prachtig dat Tim voor het eerst aan de start van de Tour de France stond. Mijn vrouw Karolien en ik zijn na de drukke Gentse Feesten naar Frankrijk afgereisd om hem een paar dagen te volgen, maar op weg naar daar kregen we te horen dat het niet goed met hem ging. Hij had last van zijn maag en moest opgeven. Heel spijtig, maar we hebben in de Pyreneeën toch een mooie tijd beleefd. We hadden van Quick-Step Floors een dagpas voor de etappe in Lourdes gekregen. Na al die jaren ken je wel wat jongens. Zo kwam zelfs Romain Bardet, die we nog kennen van bij de jeugd, een praatje slaan. Jammer dat Tim donderdag niet kan starten in Izegem, maar hij zit dan in Canada voor de Grote Prijs van Québec en Montréal.”

Benjamin wel in Izegem Koers

“Benjamin zal wel van de partij zijn in Izegem Koers en als Izegemnaar is hij dubbel en dik gemotiveerd. Hij is de voorbije maanden goed op dreef en toont wat we er al enkele jaren van verwachten. Als hij van blessures of pech gespaard blijft, is hij tot veel in staat. Vooral op de korte hellingen komt hij het best tot zijn recht. Dat bleek uit de thesis van zijn broer, die zijn trainingsschema’s opstelt. Benjamin scoort heel goed in zijn éénminuuttest. Dat bewees hij recent in de Arctic Race in Noorwegen. Spijtig dat hij daar in de tweede etappe de juiste waaier miste, anders was hij tweede in de eindstand geworden.”

Karel Declercq over zijn twee zonen:
© BELGA

“Benjamin toont wat we al jaren van hem verwachten. Als hij van blessures of pech gespaard blijft, is hij tot veel in staat”

“We hebben altijd in Benjamin geloofd, ondanks alle pech en blessures. Hij heeft alle capaciteiten om in de toekomst een stap hogerop te zetten. Dat bewijzen ook zijn tests. Bovendien kan hij ingezet worden in een sprinttrein. Hij is altijd enorm gedreven om het maximum eruit te halen, misschien soms iets te veel. Het probleem is dat ze zich bij Sport Vlaanderen-Baloise constant moeten bewijzen. Zo pak je ook automatisch meer risico’s. Als ik zie dat Tim sinds zijn overstap naar Quick-Step Floors niet meer gevallen is…”

Recuperatievermogen

“Of Benjamin meer van de Waalse klassiekers verwacht had? Ergens wel, maar vergeet niet dat hij toen al heel wat koersen in de benen had en al iets minder fris zat. Maar hij had het daarvoor zeker niet slecht gedaan. Zo was hij in de Ronde van Vlaanderen op weg naar een plaats in de top 40, maar door mechanische pech werd hij achteruitgeslagen. Ik ben ervan overtuigd dat we nog iets van hem zullen zien. Op het einde van het seizoen is hij meestal nog goed doordat hij, net als zijn broer, een goed recuperatievermogen heeft. Ik denk dat ik mag besluiten dat ze alle twee op de goede weg zijn. En vooral: ik heb het gevoel dat het beste nog moet komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier