Juniore Julie Hendrickx mag jaar lang pronken met nationale driekleur

Julie Hendrickx reed een hele koers in de aanval en won zo het BK. © foto Bart
Redactie KW

De 17-jarige Julie Hendrickx heeft zondag in Koksijde als eerstejaarsjuniore op weergaloze wijze de nationale titel veroverd. De Bredense trok in de eerste ronde ten aanval en won met bijna vijf minuten voorsprong. “Ik ga een jaar hard genieten van mijn trui”, glundert de dochter van olympisch roeier Björn.

De meisjes van Doltcini-Corlyp Development Team stonden met een duidelijke tactiek aan de start van het Belgisch kampioenschap. “Aanvallen, dat was de instructie van ploegleider Kaat Hannes. Het was de bedoeling om zeker niet met topfavoriete Marith Vanhove naar de streep te moeten gaan“, aldus Julie. Het plannetje om de vice-Europees kampioene af te schudden, werkte perfect. Na pogingen van ploegmates Stephanie Kemps en Fien Masure koos ook Julie in de eerste ronde het hazenpad. “Ik heb een hele ronde alleen gereden voor ik bij de nieuwelingen kwam. Eigenlijk was dat niet de bedoeling, want ik dacht direct teruggenomen te worden. Er stond veel wind ook, maar ik had snel een groot gat en voelde me echt supersterk.”

In het nieuwelingenpeloton kon de Bredense niet zomaar op haar lauweren rusten. “Ik was bang dat de andere juniores ook de nieuwelingen zouden inhalen. Bij de nieuwelingen werd natuurlijk ook constant aangevallen. Ik heb er vooral voor gezorgd dat het tempo hoog bleef en dat het zeker niet stilviel.”

Door de enorme voorsprong had Julie Hendrickx ruim de tijd om van haar zege te genieten. “De nieuwelingen zeiden al proficiat, maar daar probeerde ik tijdens de koers niet aan te denken. Een platte band ofzo kan rap gebeurd zijn. Ik ben dus gewoon alles blijven geven. Aan de finish kon ik het zelf niet geloven, want op voorhand had ik dit totaal niet verwacht.”

Ploegmaats dankbaar

De dochter van olympisch roeier Björn Hendrickx vergeet het aandeel van haar ploegmaats in deze knalprestatie niet. “Ze deden het echt supergoed. Ik was content dat zij er waren om zo mooi af te stoppen. En dan was er bij de nieuwelingen ook nog Febe Jooris die me goed geholpen heeft.” Ook haar trainer Steven De Landtsheer – tevens haar leerkracht aan het KTA in Brugge – moet uiteraard in de hulde betrokken worden. “Deze titel is een beloning voor alle trainingen tijdens de coronamaanden. Ik weet nu dat ik het kan. Ik ben veel verbeterd door hard te werken en de trainingsschema’s te volgen.”

Het cliché wil dat kersverse kampioenen zelfs in hun trui slapen. “Inderdaad, maar dat heb ik toch niet gedaan (lacht). Ik heb maandag wel al een toertje gereden met de trui. En zaterdag start ik in Lichtervelde, daar kijk ik heel erg naar uit.” Door de titel als eerstejaars te veroveren, zal Julie een heel jaar van haar kampioenentrui mogen genieten. “Dat maakt het nog beter. Ik denk trouwens niet dat het anders koersen zal zijn. De andere rensters wisten sowieso wel al wat ik waard ben.” (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier