Jens Keukeleire uit Brugge start zijn seizoen in de Tour Down Under

Jens Keukeleire debuteert dinsdag in de Tour Down Under in de kleuren van EF Education First, waar hij ploegmaat is van Sep Vanmarcke. © belga
Redactie KW

Met de Tour Down Under wordt dinsdag de eerste WorldTourkoers van het jaar op gang geschoten. De 31-jarige Jens Keukeleire uit Brugge neemt voor het eerst deel aan deze Australische rittenwedstrijd.

Al sinds vrijdag 10 januari verblijft Jens Keukeleire in Adelaide, elf dagen voor de Tour Down Under effectief van start gaat. Dat is ruim op tijd om de jetlag te verwerken en zich klaar te stomen voor de eerste wedstrijdkilometers van 2020. Zijn voorbereiding is in elk geval vlekkeloos verlopen en ook de heenreis verliep zonder problemen. Het was dan ook een ontspannen Bruggeling die we aan de lijn kregen.

“Ik ben echt heel blij om hier te zijn”, knikt Jens Keukeleire. “Ook de jetlag heb ik vrij vlot kunnen verteren. Met dank aan de ploeg. Ik heb van hen een app gekregen die je helpt om je ritme gemakkelijker aan te passen. Die geeft een paar dagen voordien al aan wanneer je best gaat slapen, op welke momenten je beter koffie kan vermijden… Op die manier gaat de overgang een pak vlotter.”

“Bovendien zijn er ergere plaatsen dan Adelaide om momenteel te vertoeven”, gaat de Bruggeling verder. “We zitten gelukkig in een regio die niet zo hard getroffen is door de bosbranden en ook de warmte valt goed mee. Eigenlijk is dit gewoon een ideale trainingsstreek. Een grootstad om te verblijven, een strand waarop je kan ontspannen, een mooie omgeving en hier vlakbij rustige en heuvelachtige fietswegen. Ik denk er zelfs over na om hier in de toekomst voor langere periode op stage te komen. In december een drietal weken in Australië komen trainen, ik zie het mezelf wel doen…”

Dienende rol

Ondanks zes jaar in Australische loondienst is het dus de eerste keer dat Keukeleire van start gaat in de TDU. En het wordt meteen ook zijn officiële debuut voor zijn nieuwe ploeg EF Education First. “De concrete rolverdelingen zijn nog niet vastgelegd, maar ik zal hoogstwaarschijnlijk een dienende rol krijgen”, weet de Bruggeling. “In de vlakkere ritten zal ik een plaatsje krijgen in de lead-out van onze sprinter Kristoffer Halvorsen. En in de zwaardere etappes wordt het werken voor onze klassementspionnen. Na de Tour Down Under rijd ik nog twee Australische eendagskoersen en daarin mag ik normaal wel mijn eigen kans gaan. Nerveus ben ik niet, maar ik heb er wel zin in. Het nieuwe seizoen mag gaan beginnen!”

“We zitten gelukkig in een regio die niet hard getroffen is door de bosbranden”

Rond 5 februari keert Keukeleire terug naar Europa. Wel niet direct naar huis. Eerst volgt nog een tussenstop aan de Spaanse Costa Blanca, waar hij samen met Jelle Wallays een huis huurt om de wintermaanden te overbruggen. “Zo kan ik in betere omstandigheden herstellen”, verklaart de kasseispecialist van EF Education First. “Ook het temperatuurverschil zal een pak minder zijn en ik kan er nog een paar weken stevig trainen. Ik ben wel blij dat mijn familie voor een weekje afkomt. Ik ben al sinds begin januari weg van huis en anders zou ik hen iets te lang moeten missen.”

Vlaamse voorjaar

Na die trainingsperiode valt het niet meer stil voor Keukeleire. Net zoals in 2019 neemt hij ook dit keer het volledige Vlaamse voorjaar voor zijn rekening. Dat lijkt veel, maar Keukeleire weet waar hij aan begint. “Er zijn al niet veel kansen en als je pech hebt, is er direct één verkeken. Vorig jaar deed ik het ook zo en toen stond ik er elke koers met een aantal mooie ereplaatsen als gevolg. Alleen die ene uitschieter ontbrak. Ik reed een goed seizoen, maar ik koop er niets mee. Dat moet dit jaar anders! Sinds mijn tweede plaats in Gent-Wevelgem (in 2017) heb ik echt het gevoel dat ik een grote koers kan winnen. Mijn winter is vlekkeloos verlopen en ik voel me uitstekend bij mijn nieuwe team. Ik voel veel vertrouwen en we hebben een sterke kern voor het voorjaar. Hopelijk is dat voldoende om die laatste stap te zetten”, besluit een uiterst gemotiveerde Jens Keukeleire. (BVS)