Lars Van Coppenolle twijfelt over BK-deelname: “Amuseer me meer in een kermiskoers”

Lars Van Coppenolle behaalde dit seizoen brons op het PK tijdrijden. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Op zondag 22 augustus deelnemen aan het Belgisch kampioenschap voor elites zonder contract in Bertem of een gewone kermiskoers rijden? Het klinkt vreemd, maar voor Lars Van Coppenolle (24) is dat een lastige keuze.

“Omdat ik me in kermiskoersen meer amuseer dan tijdens interclubs of rittenwedstrijden”, beweert de Molenspurter die zondag in Lendelede rijdt. “In grote koersen zit ik me vaak af te vragen of wat ik doe de moeite loont. Alsof iets in mijn hoofd me afremt. Ik mis een beetje de drive in de beter aangeschreven koersen, het is alsof ik mezelf verlies. Bovendien is knokken voor een goeie positie niet mijn ding. Vandaar dat ik twijfel om naar het BK te trekken. Twee weken geleden reed ik de Ronde van Vlaams-Brabant. Bertem is in die regio. In die rittenkoers waren het elke dag massaspurten. Zal het BK anders verlopen? In dat geval rijd ik liever een kermiskoers.”

In grote koersen zit ik me vaak af te vragen of wat ik doe de moeite loont

Van Coppenolle diende wel zijn kandidatuur in voor deelname in Bertem. Aan het nationaal beloftenkampioenschap in Habay-la-Neuve twee jaar geleden bewaart hij niets dan goeie herinneringen. “De twaalfde plaats die ik daar haalde is voor mij nog altijd een hoogtepunt, voorlopig dan toch”, glundert de renner uit Damme. “Ik zat in een groep van negen achter koplopers Florian Vermeersch, Gilles De Wilde en Sébastien Grignard. In de finale ging ik nog op zoek naar de vierde plaats, maar ik werd teruggehaald.”

Gedroomd van leiderstrui

In de openingsrit van de Ronde van Vlaams-Brabant toonde de winnaar van de bronzen medaille op het PK tijdrijden dat hij niet altijd de drive mist. In de finale raakte hij voorop met Arno Claeys en Daan Mariën. “Twee ronden van het einde probeerde ik iets”, blikt de automation engineer bij ECS Zeebrugge terug. “Ik kreeg twee man mee. We liepen tot vijftig seconden uit en na het laatste klimmetje hadden we nog altijd veertig tellen. Maar de man van de Baloise-Trek Lions (Mariën, red.) werkte plots niet meer mee. Ik was nochtans al aan het dromen van een leiderstrui, maar we werden ingelopen.”

In een sprint won Thibau Nys die eerste etappe. Op het BK in Bertem komen geen profs aan de start. “Mijn ploegleider kwam al met hetzelfde argument voor de pinnen”, aldus Van Coppenolle. “Ik ga er nog eens goed over nadenken. Sowieso vind ik het tactisch gedoe in finales van kermiskoersen veel boeiender. Meegaan in een vlucht, even wat slepen, afwachten, aanvallen: dat is plezant. Wat niet wegneemt dat ik uitkijk naar de manches van de Beker van België die in september in Rochefort en Erezée worden gereden.”

(Hans Fruyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier