https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bertje Vermeire: “Michael mag zondag geen domme stoten uithalen”

© Davy Coghe
Tom Vandenbussche

Als amateur werd hij tien keer Belgisch en vijf keer wereldkampioen. En recent kwam hij uitgebreid aan bod in de Belga Sport-aflevering over Roland Liboton. Robert ‘Bertje’ Vermeire (74) uit Beernem is nog altijd één met de cross. “Er zijn er veel die mijn carrière niet kennen. Weet jij nog wie er twee jaar geleden op het WK tweede was achter Sagan? Zo simpel is het. Je moet een naam hebben.”

1. Wat vond je van de Belga Sport-aflevering over Roland Liboton?

“Ik zeg dat nu niet omdat ik zelf aan het woord kom, maar ik vond het een goeie uitzending. En het was logisch dat ik erin voorkwam, want ik heb acht jaar de kamer met Roland gedeeld.”

2. Word je sindsdien vaker door mensen aangesproken?

“Niet echt. Soms zeggen mensen wel dat het een mooie uitzending was. Maar niet iedereen heeft Telenet. Pas later zal het ook op de VRT uitgezonden worden.”

3. Word je nog vaak aangesproken over je eigen carrière?

“Mijn vrouw en ik gaan elke week naar de cross en dan komen we mensen tegen die we één of twee keer per jaar zien. Neem nu Zonhoven. Mensen uit Beringen, waar ik Belgisch kampioen werd, komen er elk jaar een praatje slaan, net als de burgemeester.”

4. Wat was voor jou de mooiste titel die je behaald hebt?

“Normaal zeggen ze altijd de eerste. Maar er zijn nog mooie titels geweest. Het is wel zo dat je nooit weet of er nog zullen volgen, alleen heb ik het geluk gehad nog zeven keer Belgisch kampioen te kunnen worden.”

Op 7 februari 1971 kroonde Bertje Vermeire zich in het Oost-Vlaamse Ruien voor de tweede keer tot Belgisch kampioen veldrijden bij de amateurs. Pas in 1979, op zijn 35ste, werd hij prof. Hij zou het zeven jaar blijven, tot 1986. (Foto Belga)
Op 7 februari 1971 kroonde Bertje Vermeire zich in het Oost-Vlaamse Ruien voor de tweede keer tot Belgisch kampioen veldrijden bij de amateurs. Pas in 1979, op zijn 35ste, werd hij prof. Hij zou het zeven jaar blijven, tot 1986. (Foto Belga)© BELGA

Of Van der Poel de beste crosser ooit is? Eerlijk: je kunt generaties niet met elkaar vergelijken

5. Met welke hedendaagse crosser kun je jezelf het best vergelijken?

“Toon Aerts. Die kon goed lopen en is een vechter. En hij trekt op snelle en zware omlopen zijn plan, net als ik vroeger.”

6. Aan welke hedendaagse cross zou je graag deelgenomen hebben?

“Die van vorige zondag in Brussel vond ik mooi. Een beetje Zwitsers, met die schuine kanten.”

7. Vind je het huidige veldritseizoen voldoende spannend?

“De vrouwen zijn het spannendst. Mathieu rijdt weg van de rest, in Brussel al na drie minuten. Men zegt dat hij dat niet mag doen. Maar wat zou je zelf doen?”

8. Klaas Vantornout zegt dat er minder volk en sfeer is op de cross. Ga je daarmee akkoord?

“Dat er minder volk is, geloof ik wel. Maar er is en blijft veel sfeer. In Gullegem bijvoorbeeld, terwijl er maar één topper was. Volgens mij zal die cross snel in een klassement worden opgenomen.”

9. Had Klaas Vantornout nog een jaar langer moeten crossen?

“Klaas heeft vorige winter pech gehad. Het waren allemaal lichte crossen en daarin kwam hij snelheid te kort. Op een zwaar parcours deed hij nog goed mee, hé.”

Bertje Vermeire:
© Davy Coghe

10. Is Mathieu van der Poel de beste crosser ooit?

“Eerlijk: je kunt generaties niet met elkaar vergelijken. Materiaal, medische begeleiding… Wat we wel kunnen vergelijken, is de manier waarop hij met zijn fiets rijdt. Als je ziet hoe Mathieu de bochten neemt, hoe hij met die fiets rijdt… In Namen was hij op die schuine kant de enige die met beide voeten in de pedalen bleef. Volgens mij is dat dankzij het mountainbiken. Dat zie je bij de dames ook aan Betsema en Neff. Zij rijden zelf met de fiets. Het is niet de fiets die met hen rijdt.”

11. Mathieu van der Poel maakt straks zijn debuut in het voorjaar. Wat verwacht jij van hem?

“Hij zal goed zijn. Maar hij en Wout van Aert spreken over de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix. (fronst de wenkbrauwen) Wout won twee jaar geleden de Elfstedenronde. Goed en wel, maar dat is toch nog iets anders. Begin maar tegen de Sagans en Van Avermaets van deze wereld.”

12. Wordt Michael Vanthourenhout Belgisch kampioen?

“Ja. Als Michael de kat uit de boom kijkt en geen domme stoten uithaalt. Wout van Aert zal erin vliegen. Michael moet meegaan en enkele ronden afwachten.”

13. Kan Michael begin februari wereldkampioen worden?

“Het podium kan, maar winnen? Neen. Tegen Van der Poel kan dat niet. Of hij zou een slechte dag moeten hebben. Vorig jaar leek dat ook onmogelijk…”

14. Heeft Tom Pidcock dit seizoen een grotere stap vooruitgezet dan Eli Iserbyt?

“Eli heeft veel gecrost, Tom niet. En de Brit is aan het komen. Maar Eli reed wel goeie crossen bij de profs. Het zal spannend worden.”

Bertje Vermeire:
© Davy Coghe

Weet je wat het is? Er zijn er veel die mijn carrière niet kennen. Soms vragen mensen of ik wel prof geweest ben

15. Is er nieuw West-Vlaams crosstalent op komst?

“Bij de nieuwelingen is er Iben Rommelaere. En dan hebben we die jongen van Lichtervelde, Joran Wyseure, en ook eentje uit Jabbeke, Yorben Lauryssen.”

16. Naar hoeveel crossen ben je dit seizoen niet gaan kijken?

“Vier, omdat ik en mijn vrouw ziek waren. Een zware bronchitis. Daardoor miste ik Namen, Zolder, Loenhout en Gullegem.”

17. Zou Belga Sport ook een aflevering over Bertje Vermeire kunnen maken?

(denkt even na) “Weet je wat het is? Er zijn er veel die mijn carrière niet kennen. Soms vragen mensen of ik wel prof geweest ben. Dan zeg ik: Liboton werd tien keer Belgisch kampioen en vijf keer was ik tweede. Weet jij nog wie er twee jaar geleden op het WK tweede was achter Sagan? Zo simpel is het. Je moet een naam hebben.”

19. Stel: je mag kiezen welke vijf personen over jou geïnterviewd mogen worden. Wie zouden dat zijn?

“Roland Liboton, Berten Van Damme, Ivan Messelis, Albert Zweifel of Klaus-Peter Thaler en Robert Gobert, met wie ik 20 jaar lang getraind heb. En dan zijn er nog een pak streekrenners die mij goed gekend hebben.”

20. Wat wenst Bertje Vermeire zichzelf nog toe?

“Een goede gezondheid en dat we nog lang naar de cross mogen gaan. Ik word er 75. Mijn vrouw en ik zijn goed en hopelijk blijft dat zo. Hout vasthouden!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.