https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Matthijs Verhanneman: “Graag nog eens de poulefase overleven”

Matthijs Verhanneman tussen zijn ploegmakkers Deroey en Fragkos. © foto Bart
Redactie KW

De bijna 31-jarige Matthijs Verhanneman is aan zijn twaalfde seizoen bij Knack Roeselare bezig. Sinds 2007 is volleybalster Yana De Leeuw, spelverdeelster bij Lendelede, zijn partner. Hun gezinnetje is compleet met de kinderen Vince (6) en de tweeling Quinn en Jayda (bijna 4). De meervoudige landskampioen en bekerwinnaar is bij Knack Volley een onmisbare sleutelspeler geworden en kijkt uit naar de Champions League die woensdag van start gaat.

1. Wanneer groeide de ambitie profvolleyballer te worden?

“Dat was in de Volleybalschool. Daarvoor droomde ik er wel van, maar ik dacht altijd dat het bij een droom zou blijven.”

2. Naar wie keek je op als jonge speler?

“Naar Wout Wijsmans. In mijn jonge jaren was hij een ster in het Italiaanse volleybal. Dichter bij huis waren er de lokale helden van Par-ky Menen: Chad Strickland, Steve Roelandt, Frederik Delanghe,…”

3. Is volleybal een dagelijks gespreksonderwerp ten huize Verhanneman, met ook jouw echtgenote Yana De Leeuw, die in de Belgische eerste klasse speelt?

“Ja toch wel. Yana speelt sinds dit seizoen weer bij Lendelede. Ook mijn zoontje Vince volleybalt bij Knack, bij de Volleytour. Gesprekken over volleybal zijn onvermijdelijk.”

4. Ben je een moderne man in het huishouden?

“Ik vind van wel. Ik heb toch een aantal taken in het huishouden. Al moet ik ook wel toegeven dat mijn vrouw Yana wel de drijvende kracht is.”

5. Is er nog tijd voor iets anders naast het volleybal?

Voor een echte hobby is er geen tijd. Als profvolleyballer klop je minder uren dan een gewone werkmens, maar alle weekends, en ook veel woensdagen, staan volledig in het teken van het volleybal. Ik studeer wel al enkele jaren weer, rechtspraktijken aan Hogeschool Vives. Dat zie ik nu een beetje als een hobby.”

6. De jongste campagne met de Red Dragons zorgde voor frustraties en je haakte af als international. Komt daar verandering in nu Dominique Baeyens weer bondscoach is?

“Ik werd niet op de longlist geplaatst door Baeyens. Daarover zal ik mijn hoofd dus niet niet moeten breken.”

7. Wordt dat dagelijks trainen nooit een sleur?

“Neen. Ik bekijk het nog altijd als een cadeau om dit te mogen doen als job. Ik zie het ook nog altijd niet echt als werken.”

8. Mis je Stijn Dejonckheere en Ruben Van Hirtum, die eind vorig seizoen een punt zetten achter hun carrière?

“Ik hoor en zie Stijn en Ruben nog regelmatig. We hebben samen met enkele ‘boykes’ – ploegmakkers Hendrik Tuerlinckx en Pieter Coolman en ex-ploegmaat Stijn D’Hulst – een vriendschappelijke band ontwikkeld die het volleybal ver overstijgt. En op het veld: ik denk dat het gemis lastiger is voor zij die gestopt zijn. Wie nog speelt begint aan een nieuw seizoen, leert nieuwe mensen kennen. Er komt een nieuwe dynamiek in de groep. Dat is altijd heel interessant. Ik moet ook zeggen dat er dit jaar enkele heel leuke nieuwe figuren zijn bijgekomen. Maar die vriendschappelijke band waar ik het over had, dat is natuurlijk iets uniek. Uiteraard mis ik ze.”

9. Van welke nieuwe ploegmaat ben je meest onder de indruk?

“Ik ben vooral onder de indruk van de energie die verschillende nieuwe spelers in de ploeg brengen. Deroey, Fragkos, Van Dooren,… allemaal heel expressieve spelers.”

Het meest memorabele moment uit mijn loopbaan moet nog komen: dit seizoen met Knack

10. Wat was het meest memorabele moment tot nu toe in het internationale volleybal?

“Dat was in januari 2014, toen wij ons met de Red Dragons na dertig jaar plaatsten voor de eindfase van het wereldkampioenschap. Maar het méést memorabele moment uit mijn loopbaan moet nog komen: dit seizoen met Knack!”

11. Wat was je eerste reactie bij de CL-loting?

“De loting waar ik op hoopte. Uit pot één trekken we Zaksa Kedzierzyn, dat verzwakt is na het vertrek van Sam Deroo en de meest haalbare tegenstander was uit die pot. Tegen Friedrichshafen kunnen we winnen, als we zelf goed zijn en de derde tegenstander is een qualifier, Vojvodina Novi Sad van ex-Knackspeler Milos Nikic. Ik zie mogelijkheden om de poulefase te overleven.”

12. Wat wordt de sleutelmatch in de poule?

“Elke thuismatch. We maken tegen elke ploeg in onze poule een kans in Schiervelde.”

13. Is Knack Roeselare een naam geworden op het Europees volleybaltoneel?

“Zeker en vast. Knack Volley heeft een zeer goeie reputatie qua organisatie in Europa. De Italiaanse clubs zijn ook altijd wel wat nerveus als ze moeten aantreden tegen onze float-opslagen. We moeten ook eerlijk zijn en kunnen niet zeggen dat we sportief tussen de absolute top van Europa staan. Het is toch alweer enkele jaren geleden dat we de poulefase overleefden. De Final 4 van de Champions League is op papier te hoog gegrepen voor ons. Maar dat is op papier…”

14. Woensdag start de Champions League met een uitwedstrijd bij Friedrichshafen. Wat weet je al over de Duitsers?

“Dat ze te pakken zijn.”

Matthijs Verhanneman zou graag nog eens de poulefase van de Champions League overleven. (foto Bart)
Matthijs Verhanneman zou graag nog eens de poulefase van de Champions League overleven. (foto Bart)© VDB

15. Maar zaterdag is er nog eerst nog eens een Knack – Maaseik, deze keer de terugwedstrijd in de halve finale van de beker. Na de 1-3 vorige week mogen jullie de bekerfinale toch niet meer ontlopen?

“De ervaring leert mij dat een partij waar je ‘slechts’ twee sets moet winnen altijd lastig is. We zullen dus heel scherp voor de dag moeten komen om de finale te bereiken.”

16. Denk je als prille dertiger al aan een carrière na het volleybal?

“Ik ben volop aan het studeren. Ik denk er soms wel over na, dat is onvermijdelijk. Maar ik hoop nog zo lang mogelijk te spelen.”

17. Welke zoete zonde mis je door uw topsportstatuut?

Zonder topsport zou ik al sneller eens uit gaan eten, eentje gaan drinken op café. Maar daar is nog tijd genoeg voor. Hoe lang ik nog zal spelen hangt volledig af van mijn fysieke paraatheid. Maar goed, aangezien men zegt dat het leven pas begint op je 40ste…”

18. Met wie zou je graag eens uit eten gaan?

Sergio Herman. Die kan redelijk goed koken naar het schijnt.”

19. Hoe lang is het geleden dat je Yana met Lendelede live aan het werk zag?

“Oei, pijnlijk… Ik heb dit seizoen nog geen enkele competitiematch gezien. Dat komt wel omdat onze matchen telkens samenvielen. Normaal gezien ga ik altijd kijken als het kan.”

20. Is de nieuwe RSZ-regel voor profsporters een gespreksonderwerp in de kleedkamer?

“Voorlopig nog niet. Dat komt ook wel omdat we dit jaar veel meer buitenlanders hebben die dat allemaal wat minder volgen. Ik ben er ook nog steeds van overtuigd dat er een oplossing komt waarbij de kleinere sporten buiten schot blijven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.